Boszorkányüldözések 1.


Bolemant Lilla  2008.1.16. 20:44

Avagy rettegés a démonoktól...

A XVII. század közepe táján egy angliai kisváros vezetői az utcára küldték hírnökeiket, hogy kihirdessék: valódi boszorkánykereső érkezett a városba. Minden tisztességes polgár előterjesztheti gyanúját, kik azok a nők, akikről úgy vélik, boszorkányságot művelnek.

A város vezetői előzőleg két hivatalnokot küldtek Skóciába, hogy tárgyaljanak a boszorkánykeresővel. Az alkudozások során a szakértő megígérte, hogy megvizsgálja a városka boszorkányait, s boszorkányonként 20 shillinget kap, valamint az útját is megfizetik. A tisztességes polgárok nyomban emlékezetükbe idézték elhullott teheneiket, beteg gyermekeiket, az odaégett kenyereket, a spontán abortuszokat, az impotenciát, rossz álmaikat és viszkető bőrgyulladásaikat. Rövid időn belül elő is állítottak harminc, boszorkánysággal vádolt nőt, akiket a város főterére vonszoltak, hogy próbát tegyenek rajtuk.

Úgy tudták, hogy a boszorkányt többféleképpen fel lehet ismerni. A legelterjedtebb a vízpróba volt: a boszorkánygyanús nő jobb kezét a bal bokájához kötötték, és bedobták a vízbe. Ha a nő a víz felszínén maradt, ez annak a jele volt, hogy a természetes víz kiveti magából a természetellenes boszorkányt. Ha elsüllyedt, megpróbálták kihalászni, mielőtt megfulladt volna.

A teológusok, a tanult boszorkánydoktorok nem helyeselték az ilyen brutális módszereket. Ők azt a jelet keresték, amelyet minden boszorkány magán visel, amelyet az ördög hagyott rajta nyomással, csípéssel, kaparással. Ezek a jelek nem véreztek. S ha a tűvel összeszurkált embereken ilyen jeleket találtak, ez megfelelő bizonyíték volt elítélésükre.

Az említett városka boszorkánykeresője kiváló mestere volt szakmájának. Szorgalmasan szúrogatta a nőkbe a tűket, s csaknem valamennyit boszorkánynak találta 20 shillingért. A próbára felügyelő ezredes csodálkozott, hogyan lehet ilyen gyorsan felismerni a boszorkányt abban a nőben, aki tisztességesnek látszott, de a boszorkánydoktor bizonygatta, hogy ő már első látásra felismeri a boszorkányokat.

Az eredményes nap után a boszorkánykereső folytatta útját, s több más városban is sikerrel tevékenykedett. Amikor azonban visszatért Skóciában, börtönbe vetették, és a bitófa alatt bevallotta, hogy 220 nő halálát okozta.

1484-ben VIII. Innocent pápa, a világi dolgok iránt vonzódó humanista, híres reneszánsz művészek gyámolítója kibocsátotta bulláját, a Summis Desiderantes Affectibust. Ezt tartják a boszorkányüldözés hivatalos kezdetének. Két évvel később két német dominikánus szerzetes megjelentette a boszorkányvizsgálat alapművét, a Boszorkánypalapácsot.

A reneszánsz virágkora volt ez, a művészetek és az antik kultúra kutatásainak fénykora. Túl a sötét évszázadokon születőben volt a humanisták által irányított tudomány és művészet – olyan európai szellemek, mint Bacon, Montaigne, Grotius, Descartes, Pascal vezetésével. Európa legnagyobb filozófusai közül egyik sem vett magának annyi fáradságot sem, hogy említse vagy elmélkedjék arról a szörnyűséges dologról, hogy városaik terein elevenen megégetnek több tízezer nőt, akikről úgy tartották, hogy az ördöggel léptek kapcsolatra. Egyik sem emelte fel a szavát, hogy a hisztériát csitítsa. De veszélyes is lett volna. Tévtanok követőjének számított, aki nem hitt a démonokban.

Itália legnagyobb reneszánsz filozófusát, Giordano Brunót 1600-ban Rómában megégették – s ez óvatosságra intette a filozófusokat. A máglyára küldött boszorkányok nagy része ugyanis nő volt, azaz nem érdemelt különösebb figyelmet.

Amikor a pápa és a dominikánus testvérek felállították boszorkányteóriájukat, nem teremtettek semmi újat. Boszorkányok mindig is voltak. Üldözésük azonban a zsidóságot kivéve új volt mindenütt. Mózes törvénye ugyanis kötelezővé tette a boszorkány megölését, és ezt be is tartották.

A római törvény megkülönböztette a jó és rossz boszorkányt, és halállal csak az utóbbit sújtotta. A keresztény hit ezzel szemben pogány babonának tartotta a boszorkányságot. Az egyházi emberek elmagyarázták a babonás pórnépnek, hogy a boszorkányok képtelenek befolyásolni az időjárást, nem tudnak sem rosszat, sem jót tenni, a szerelmi bájitalok badarságok, a seprűnyélen lovaglás téveszme.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Nőbe bújt kísértés

Póda Erzsébet

„Pikáns” eset mozgatta meg hétvégén a felvidéki magyar internet-követők fantáziáját.

2015.3.29.    30


Boszorkányüldözések 3.

Bolemant Lilla

Ezekben az időkben úton-útfélen boszorkány termett, akiket sürgősen el kellett égetni...

2008.3.1.   


Boszorkányüldözések 2.

Bolemant Lilla

A boszorkányüldözés a kora középkorban gyakorlatilag lehetetlen volt:

2008.2.3.   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17