Bűnös nő -- másodszor


Póda Erzsébet  2006.3.26. 20:08

A közvélemény hajlamos arra, hogy minden negatív társadalmi jelenségért a nőt hibáztassa. Vajon miért?

A köztudattal ellentétben a nők nemcsak az emancipáció óta dolgozhatnak… Dolgoztak ők már azelőtt is, csak éppen töredéke volt a bérük, mint a férfiakénak, és sokkal kisebb társadalmi megbecsülést kaptak. Az emancipáció csak annyit változtatott a helyzeten, hogy láthatóvá vált: igenis dolgozik a nő is, gondolkodik a nő is.

Látva, hogy a nőt hiába próbálja a társadalom bűnössé, vagy legalábbis láthatatlanná tenni, mindenféle elméletek kidolgozásával próbálkoztak. Ezek célja az volt, hogy minél több komplexus és gátlás maradjon a nőben, nehogy teljesen ki tudjon bontakozni.

A pszichológia atyjának nevezett Freud, ki tudja miért vált nőgyűlölővé. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy elméletével olyan tulajdonságokkal ruházta fel a nőt, és olyan terheket rakott rá, melyet napjainkig viselnie „kell”. Szerinte a nő „sötét kontinens”, hisztérikus és főleg mazochista. Ráadásul fogyatékosnak érzi magát a férfi nemi szerve láttán – péniszirigysége van, és ez a frusztráló érzés végigkíséri egész életén át. A frusztráló érzés tehát, szerinte a péniszirigységből ered – nem pedig abból, hogy a társadalom eleve másodrendűként kezelte (kezeli) a nőt egészen a születésétől kezdve. Azt pedig már nem is elemezzük, hogy Freud hűséges tanítványa, Heléne Deutsch miképpen „fejlesztette tovább” a „mester” elméletét. Heléne szerint az asszonyi természet a mozdulatlan és passzív petesejthez hasonlít! Azóta tanulmányok sorozata bizonyítja, hogy a női petesejt egyáltalán nem mozdulatlan, nem is passzív, sőt kifejezetten válogatós! Ennek ellenére a mai napig a freudi pszichológia dominál.

Még egy párhuzam: Margaret Sander egészségügyi nővér látta, hogy szörnyű kínok közt véreznek el a munkásnegyedek asszonyai, akik különböző primitív módszerekkel próbálták elhajtani magzatukat. Azért harcolt, hogy ezek az asszonyok kórházba menjenek, ahol steril körülmények között végzik el rajtuk az abortuszt. Egyik felvilágosító előadásán épp a nők voltak azok, akik megdobálták…

Sőt 1885-ben írta Elisabeth Cady Stanton a Nők bibliája című könyvében: „Annyira visszás a nők természetében a vallásos elem, hogy hitükkel és munkájukkal ők az egyház és a papság legfőbb támogatói; pedig éppen ez az a hatalom, amely lehetetlenné teszi az emancipációt.”

Az utóbbi esetek csak annak szemléltetésére szolgálnak, hogy a nőket nemcsak a férfiak akarták „kordában tartani”, hanem a saját nőtársaik is támadták őket, ha ki akartak szabadulni a butaság és alacsonyabb rendűség kalitkájából.

Olyan korban élünk, amelyben a technikai fejlődés hihetetlenül magas szinteket ért el, az emberek fejében azonban még mindig igen nagy a zűrzavar. Az egyenjogúság és -rangúság kérdésében is. Sokan állítják – köztük szép számban nők is –, hogy minden elérhetőt elértünk. Pedig korántsem. Igaz, vezethetünk autót -- a muzulmán államokban ez a nők számára egyenesen utópiának számít! Dolgozhatunk, de zseniális képességeink ellenére sem kapjuk meg az egyébként megérdemelt magasabb beosztást és több fizetést. Politizálhatunk, de garantáltan az utolsó helyeket kapjuk a választási listákon (kivéve, ha nem bizonyítjuk be, hogy férfiasabbak vagyunk a férfiaknál…) Járhatunk templomokba, de még vannak egyházak, melyek nem engedélyezik, hogy a nők is gyakorolják a papi hivatást.

Életet adhatunk, de ezt még mindig nem értékeli az állam, és nem becsüli meg a társadalom sem. Az utóbbi időben az öntudatos nők igyekeznek a saját kezükbe venni az életüket, sorsuk irányítását. Ez persze nem tetszik a patriarchális rendszer kiszolgálóinak. Máris indul az ellentámadás – a szingliket utálni kell, mert szörnyű, természetellenes nőszemélyek. Egyedül élnek, nem akarnak gyereket szülni. Pedig csak azt teszik, amit a tudatos ember – felelősséget vállal a saját életéért.

Ha pedig a patriarchális rendszernek olyan nagy szüksége van gyerekekre, akkor tegyen azért, hogy a nők kedvet érezzenek az anyasághoz, gyerekneveléshez. Egyszóval tiszteljék, becsüljék meg és értékeljék a nőt, aki az élet hordozója!Hozzászólások

eva, 28. 03. 2006 14:04:39 igen!
Es ezért kellene, hogy minden apa jelen legyen a gyermeke szuletésekor! A férfiak vizuális lények, így fognág fel igazán, milyen az, életet adni. Nem csak a megmosott, bepólyázott porontyot odaadni a kezébe egy percre, hanem vegyen részt a szülésben. A férjem, miután a lányunk megszületett, felhívott és azt mondta, nem szeretne nő lenni... Úgy érzem, nagyon tisztel azért, amit akkor végigcsináltam a gyermekünkért. És ez így van jól. Tudja, hogy az anyaság is kemény munka, ugyanolyan kemény, mint az övé.
    
Csilla, 22. 07. 2008 18:09:55 Re: igen!
Bárcsak mindenki tudná ezt, bárcsak minden nő tisztában lenne a dolgokkal a maguk valóságában!!! Csilla
@


Kapcsolódó cikkek

A bűnös nő

Póda Erzsébet

Évezredek óta azt sulykolják belénk, hogy a legbűnösebb lény a Földön a nő, hiszen miatta űzettünk ki a Paradicsomból -- Ádám ártatlan, a közelben sem volt…

2006.3.2.    4

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10