Egyenjogúság a párkapcsolatban


Kozma Eszter  2014.4.2. 3:31

Az egyenjogúság, vagy épp a hiánya, a párkapcsolatokban számtalanféleképp megnyilvánulhat.

Mint már korábban is írtam, a feminizmus, az, hogy a nők a munka terén egyenjogúságot értek el, végre kezdi felnyitni az intelligensebb férfiak szemét. Lassan az otthoni tevékenységekben is egyenlő részt vállalnak, akár még olyan esetben is, ha a nőnek erre több ideje van.

Nem ezzel akartam kezdeni, mert nem a házimunka az egyetlen fontos dolog. Nem csak ezen múlik az egyenlőség. Mégis arra kellett rájönnöm, nagy a jelentősége, hiszen érdekes módon itt a férfiak „egyenjogúvá” válásáról is szó van. Nagyszüleim korosztályából való ismerősöktől sokszor hallottam, hogy akkortájt a nő osztotta be a pénzt, ő hozott meg a háztartással kapcsolatos fontosabb döntéseket, míg mára a férfiak is jobban beleszólhatnak az ilyen dolgokba. Azáltal, hogy osztozniuk kell a feladatokon, osztoznak a döntéseken is.


Számomra nagyon fontos, hogy a párom is részt vegyen a házimunkában. Nem csak azért, mert nincs rá túl sok időm, hanem mert látom, hogy számára is fontos a közös otthonunk rendjének fenntartása. Azáltal, hogy ilyen dolgokkal törődik, velem is törődik. Szörnyű néha hallanom az eseteket, mikor egy férfi úgy bánik a nővel otthon, mintha a rabszolgája lenne. A férfi bármit megengedhet magának, minden este kimaradhat, de a nőnek a konyhában a helye. Sőt, hallottam olyan sztorit is, hogy a férj a három pici gyereket otthon nevelő feleségéhez hazaérve úgy ment végig a lakáson, hogy végighúzta az ujját a polcokon, és ha bármelyik poros volt, ellátta a „szeretett nő” baját.

Az egyenjogúság, vagy épp a hiánya, a párkapcsolatokban számtalanféleképp megnyilvánulhat – a házimunkán való osztozás csak egy példa. Az egyenjogúság ezen a téren is ugyanúgy működik, mint a baráti, munkahelyi vagy akármilyen más kapcsolatokban. Nem egy nő és egy férfi, hanem két ember a része a kapcsolatnak, két személyiség, és ennek megfelelően kell együttműködniük. A feladatokat saját természetük szerint kell felosztaniuk, ami sok esetben úgyis megegyezik a nemüknek megfelelő feladatokkal. A saját példám erre a balatoni nyaralásaink bográcsozásai: én vágom föl a zöldségeket, figyelem az ételt, a barátom pedig a tűzfelelős. Ez a munkamegosztás a nemünknek is „megfelel”, de főleg annak, hogy ő a tüzet, én meg a vagdosást imádom.

A párkapcsolati egyenjogúság kétirányú dolog. Mindkét félnek pontosan tudnia kell, mi van a másikkal, mikor nincs otthon, tudnia kell, mit várhat el tőle, mikor este fáradtan hazaesik. És támogatást kell nyújtania, stabil háttérországgá változtatnia a kapcsolatot, az otthont. Nem szabad elfelejteni, hogy egy nő is lehet szörnyű zsarnok... Mindig intelligensen kell hozzáállni a másikhoz, és soha nem szabad egy olyan kapcsolatban maradni, ahol nem ismernek el egyenlőként.

Hangsúlyozom: egy rossz kapcsolat NEM jobb, mint egy semmilyen!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31