El a kezekkel a nőnapomtól!


Bernád Emese  2006.3.8. 20:27

A nőnap nagyon sokáig nem tartozott a kedvenc napjaim közé, de változik a világ…

Valahogy úgy voltam a nőnappal, mint a decemberi ünnepekkel. Az év vége közeledtével mindenki megőrül egy kicsit: akadnak, akik már márciusban azon agyalnak, hol és kivel búcsúztassák majd az évet, a „trendibbek” már nyáron lefoglalják a szállodai szobát, esetleg társaságot toboroznak a szilveszteri bálra.

Én meg csak idegeskedem, hiszen az üzletekben felbukkanó szeptemberi télapók mind azt sugallják, hogy micsoda trehány nőszemély vagyok én, aki még semmit nem vásárolt karácsonyra, és még gőze sincs arról, hol és kivel fogja ünnepelni a szilvesztert.

Számomra a nőnap is ilyen frusztráló esemény volt! Ki volt adva a központi ukáz, hogy tessék örülni és ünnepelni, tessék virulni és illatozni, meg önfeledten élvezni a férfiak hódolatát. Mivel nőnapkor illett (értsd: kötelező volt!) a nőkre figyelni, ezért hát a férfiak igyekeztek kitenni magukért. Egy kis virág, egy kis édesség vagy egyéb figyelmesség. Esetleg egy kis takarítás és mosogatás. Meg az üzemi bulik, ami természetesen a vezető elvtársak csoportos lerészegedésével ért véget. Március kilencedik napjától aztán minden folytatódott a régi kerékvágásban.

Aztán a változások szele söpört végig térségünkön, de a mottó a régi maradt: „a múltat végképp eltörölni…” Így esett szegény szerencsétlen nőnap is a kelet-európai demokrácia áldozatául. És én ekkor kezdtem megszeretni. Mert most, amikor kitört az egyenjogúság, amikor mindkét nemnek joga van a munkához, az azonos munkáért járó azonos fizetéshez, a gyermekgondozási szabadsághoz, a házimunkához, a szabad családelhagyáshoz, a lehető legminimálisabb gyermektartáshoz, a szeretőtartáshoz, a bántalmazáshoz, az óvodabezárásokhoz meg a szabad választáshoz a karrier és a család között, akkor mégiscsak jólesik kicsit különcködni, és csenni magunknak egy saját napot.

Mert ma, amikor már nem központilag irányított a közgondolkodás, amikor mindent szabad, de szinte semmit sem, bizony sokkal nehezebb kiharcolni egy kis meghittséget, intimitást, magunkra figyelést, önmagunkba fordulást. Ne dőljünk be az uralkodó trendnek, ne adjuk mindig a megközelíthetetlen, elérhetetlen és legyőzhetetlen üzletasszonyt vagy a nagyszájú, odamondogatós vagány csajszit! Merjünk törékenyek, finomak, emberségesek, érzékenyek, egyszóval hús-vér nők lenni. Legalább erre az egy napra!

És ha az eddigi érveim nem lettek volna elég meggyőzőek, akkor gondoljunk azokra a nőkre, akik valamikor az életüket adták a mi nőnapunkért. Mert ezek az ő virágjaik is, fogadjuk hát el!!!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Nemzetközi Nőnap

Kiss Adrienn Éva

Ma van a Nemzetközi Nőnap, melyek hivatalosan 1917-től, Magyarországon pedig 1948 óta tartanak számon.

2016.3.7.    27


Nőnapi csokor

Csivre Kata

A sarki virágárusnál csúcsforgalom. Férfiak egymást előzik le, az ajtó csengője szinte percenként figyelmeztet: ügyes kezek szaporán dolgozzatok!

2013.3.8.   


Március nyolcadika

Póda Erzsébet

Az utóbbi években vitatott kérdéssé vált, ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem?

2011.3.8.   


Nemzetközi Nőnap

Póda Erzsébet

Lehet, hogy lassan visszaszivárog a nőnap ünneplése életünkbe?

2009.3.7.   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.