Eurósított háztartás


Nagy Erika  2015.5.5. 1:52

Kevés az a háztartásbeli nő, akinek ne vágták volna már a fejéhez, hogy egész nap otthon van, nem csinál semmit.

Hogy ő ráér, hiszen nincs más dolga, mint hogy főzzön, mosson, vasaljon, takarítson. Ja, és nevelje az utódot, utódokat. Pedig ez igenis munka, aminek ára van! S hogy miért van szükség beárazásra, mint az üzletekben? Azért, hogy azok a nők, akik otthon robotolnak, elégtételt kapjanak. A margóra azért megjegyzem, hogy a család iránti elkötelezettségnek nincs ára, tudjuk, hogy ezt nem lehet pénzben mérni. Csupán a házimunka értékére, az otthon robotoló nők elismerésére szeretném felhívni a figyelmet.

Nézzük meg, mennyit fizetnénk a háztartásra, ha kiadnánk bérmunkára! Először is vegyük a takarítást! Napjainkban már nem számít újdonságnak, ha egy elfoglalt nő bejárónőt alkalmaz heti egy-két alkalommal. A félnapos munkáért általában húsz eurót fizetnek, annyit, amennyit az átlagember sokszor nyolc órás munkával sem keres meg. S egy nő, ugye mondani sem kell, nem négyórás munkát végez otthon hetente. Most akkor számoljunk! Ha csak heti egy alkalommal szorulunk kisegítőre, az is 80 eurós kiadást jelent havonta, de szerintem az kevés. Ha rendet akarunk magunk körül látni, kétszer kell csengetnie a bejárónőnek hetente. S akkor így az összeg százhatvan euróra rúg.


Ha bébiszitterre van szükség, ma már ez sem gond. Talán csak az, hogy itt is ki kell nyitni a pénztárcát, mert senki nem vállalja a felelősséget bagatell összegért. Szerintem olcsón számolom húsz euróval egy-egy alkalomra, s ez természetesen nem huszonnégy órát jelent. Most akkor árazzunk! Nagyon olcsón adom, ha havi kétszáz eurót számolok, nem?

Mosás, napi szinten. Igaz, hogy a környezetünkben nem divat a mosodába szaladni a mindennapi szennyessel, mint ahogy látjuk az amerikai filmekben, de tudjuk, a mosodának is ára van. A napi mosnivaló, főleg ha gyerek is van, tetemes mennyiség – naponta van szükség arra, hogy bekapcsoljuk a mosógépet. Na jó, ez magában nem nagy munka, de kell teregetni, majd ha megszáradnak a ruhák, vasalni. S valljuk be, ez már igényesebb munka, valamelyest érteni is kell hozzá. Ha naponta mosunk, akkor naponta vasalunk is. Ha egy háztartási alkalmazottra bízzuk, akkor plusz öt eurót kér a munkáért, de természetesen nem az egész heti adagért, azért a duplája jár. Havi szinten ez negyven euró.

Most nézzük a főzést! Ebéd és vacsora is kijár a családnak, s akkor még nem szóltunk a reggeliről, a tízórairól és az uzsonnáról, amit a gyermek pontosan igényel a hónap minden napján. Aki étteremben étkezik, az tudja, hogy nem olcsó mulatság, és ott igazán bőven mérik euróban a kiszolgálást, mosogatást egyaránt. Egy hónapban ez a munka barátok között is megér vagy kétszáz eurót.

A többi munkát már nem is számolom, az ajándék a családnak. Most akkor összeadva nézzük az összeget. Az annyi, mint hatszáz euró. Ez egy jól kereső nő bére. Akkor most mi is van? Bántani kell az otthon családjáért dolgozó nőket, vagy tisztelni? Még most is úgy gondolják, hogy jogos az, amikor azt mondja egy férj, hogy túlságosan drága a feleségem? Ha valaki még ezek után is ezt gondolja, akkor ne feledje, az árak azért vannak, hogy emeljék őket…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11