Farkasbarát


Póda Erzsébet  2012.7.11. 5:48

Titkok tudója, lelkek támasza...?

Barátnő. Az ő vállán kisírhatom minden bánatomat. Amikor már minden és mindenki összeesküdött ellenem, benne megbízhatok, rá számíthatok, hozzá menekülhetek. Neki elmondhatom, mi fáj, mi kínoz, vagy mi okoz örömöt és sikerélményt. Ő együtt bánkódik és együtt örül velem. Sziklaszilárdan áll mellettem minden helyzetben.

Barátnő. Nagyon fontos az életünkben (az enyémben is), ha nem a legfontosabb. Ő az, akire akkor is támaszkodhatok, ha a testvérem éppen annyira undok, utálatos és szemét velem, mint Káin volt Ábellel. A barátnőm nem ilyen. Ő sosem haragszik, vagy ha mégis, akkor azt meg tudjuk beszélni, és nem marad tüske. A testvéremmel ellentétben a barátnőm nem irigy és nem féltékeny rám. Mint ahogy én se vagyok rá.

Barátnő. Azon gondolkodtam a minap, mi lenne velem a barátnőm nélkül? Éppen sírtam, amikor felhívott. Megérezte, hogy rossz passzban vagyok. Mindig megérzi. Tehetetlenségemben épp azon keseregtem, hogy a férfiak milyen önzők, beképzeltek, úrhatnámok és érzéketlenek. A barátnőm elhívott egy kávéra, és minden problémámat megértette. Át tudtuk beszélgetni a dolgokat, újra meg újra meg újra, és megnyugtató végeredményre jutottunk. Barátnő nélkül biztos, hogy képtelenség élni.

Barátnő. Mikor már nincs kihez fordulnom, mikor magányos vagyok, mikor gyűlölöm az életet, a világot és benne önmagamat, akkor elég, ha csak megfogja a kezem, és átölel. Tudom, hogy tudja, mit érzek, hogy milyen rossz nekem, de ő itt van velem. Rá mindig számíthatok. Titkaim őrzője, lelkem ismerője, hűséges, megértő, megbízható társam. Feltételek nélkül szeret. Mint ahogy ő is számíthat rám, s mint ahogy én is szeretem mindenek felett...

* * *

Barátnő. Amikor apró gyermekeim mellett úgy érzem, magára hagyott az egész világ... Amikor anyám nem jön el, a testvérem sem ér rá, és a férjem a munkába menekül, mintsem itthon segítsen nekem... Amikor ellep a babapúder, a cumi- és pelenkahalmaz... Amikor gondoskodónak és odaadónak és figyelmesnek és a nap huszonnégy órájában készültségben lévő jó anyának kell lennem, pedig energiáim és erőim fogytán... Amikor az őrület határán imbolygok... Akkor betoppan, és én azt hiszem, maga a Megváltó jött el, hogy kihúzzon a csávából. Nos, akkor – csak tíz percre jön, hogy alibit biztosítsak, mert a szeretőjével akar találkozni. Lelkem egy része hasad le ebben a pillanatban.

Barátnő. Amikor hosszúra nyúlik az éjszaka, mert nem tudom, hogy hol a férjem. Amikor nem veszi a mobilját, és már majdnem a rendőrséget hívom. Amikor reggel, mikor hazajön végre, nem mer a szemembe nézni. Amikor megsejtem, hogy valami olyasmi történik, aminek nem lenne szabad. Csak azt nem tudom, ki lehet az a másik...? Mert sok mindenkire tippelek. A dögös asszisztensére, a szende beosztottjára, a vérmes szomszédasszonyomra... De a barátnőmre? Őrá biztosan nem! Pedig a hosszú éjszaka csak számomra tűnik végtelenségnek. A barátnőm számára gyorsan elrepül, bár annál intenzívebben – az én férjemmel. Úgy érzem, fölém szakad az ég!

Barátnő. Aki éjszaka is hívhat, mert mindig meghallgatom. Akinek a problémája előbbre való számomra, mint a másnap reggeli korai ébredés a kirándulásunk előtt, a szolgálati út előtt, az előadásom előtt... Aki másfél óra hosszig beszél, vagy ötven esemest küld két órán belül. Aki elmondja, megírja, hogy a férje egy tulok, egy vadállat, egy papucs vagy egy szemét nőcsábász. Aki miatt átaggódom a kirándulást, a szolgálati utat, az előadásomat. És aki végül zavartan vihorászik, mikor felhívom, hogy nincs semmi gond, minden a legnagyobb rendben van: egy pofon vagy egy szerető miatt még senki sem vált el a férjétől. Mintha valami hatalmas erő gyomorszájon vágna...

Barátnő. A legnagyobb vagy legszégyenteljesebb titkaim őrzője. A legérzékenyebb dolgaim ismerője. Lelkem támasza. Emberebb az embereknél...
Aki az ellenfeleimnek fecsegi ki a legnagyobb vagy legszégyenteljesebb titkaimat. Aki a legérzékenyebb dolgaimon nevet, sőt: gúnyolódik rajtam másokkal. Aki lelkem rombolója, illúzióim szaggatója. Farkasabb a farkasoknál...

De miért kell ennek így lennie?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2020.3.19.    26


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9