Férj nélkül nem élet az élet?


Jády Mónika  2010.3.3. 13:19

Nők, szinglik, férjezettek, elváltak...

E héten kezdtem egy intenzív angol tanfolyamot Zürichben. (Azért pont német nyelvterületen, mert jelenleg ott élek – és a német után az angolt is szeretném felsőfokon beszélni.)

Az első nap leginkább párban dolgoztunk – így történt a bővebb bemutatkozás is. Egy korombeli, a Fülöp-szigetekről származó nő lett a beszélgetőpartnerem. Miután megtudta, hány éves vagyok (harminc múltam), az volt a következő kérdése, hogy hány gyermekem van. Nagyon csodálkozott, hogy még egy sem, mert neki már kettő van – az idősebb 10 éves, a kicsi 3. Akkor meg méginkább megdöbbent, amikor a „Házas vagy?” kérdésre is nemmel feleltem. Mikor meséltem a barátomnak, csak legyintett: „Á, a Fülöp-szigeteken a nők már 16 évesen szülnek, ott az a normális.” Ma viszont egy svájci férfi volt az első beszélgetőpartnerem, szintén korombeli, és ő is ugyanúgy reagált: meglepődött, hogy nincs gyerekem, de még csak férjnél sem vagyok. Pedig Svájcban rengeteg szingli él, és sokan élnek házasság helyett élettársi kapcsolatban – gyerekekkel, de még inkább gyerekek nélkül. Sőt, az ötvenes korosztályból is ismerek nem egy gyermektelen (házas)párt.

Egy magyarországi női lapban olvasott interjú jutott eszembe. Egy negyvenes (magyarországi) színésznő azt nyilatkozta: örül annak, hogy ott tart az életben, ahol ebben a korban tartania kell. Értsd: hogy van férje, vannak gyerekei... Persze, örömteli dolog, ha az ember huszonévesen megtalálja azt, akivel el tudja képzelni az életét, akivel gyereket vállalhat. És az is nagy boldogság, ha a gyermekáldásra nem kell hiába várni. Ám ez nem mindenkinek adatik meg. Másrészt olyan is van, aki soha nem is szeretne férjhez menni, és gyermekre sem vágyik, inkább a hivatásának él.

Aztán egy anyuka jajgatása is eszembe jutott: „Mindjárt 30 lesz a lányom, és még nem ment férjhez!” Kérdeztem tőle, hány éves is pontosan a lánya. Azt mondta, 26. Meg is jegyeztem, hogy az azért még elég messze van a harminctól. Egy harmincas barátnőmnek pedig azt tanácsolta egy ötven év körüli nőismerőse, hogy legalább fogjon magának férjet, még ha pár hónap múlva fel is bontják a házasságot. Az ő korában mégis más elváltnak lenni, mint hajadonnak... Még azt gondolják, hogy senkinek se kellett, és hogy valami nem stimmel vele. (Ha tudná, hogy a barátnőm már többször férjhez mehetett volna!)

Miért kell még mindig azt sugallani a lányoknak/nőknek, hogy csak akkor lehet teljes az életük, ha egy férfi az oltár előtt az ujjukra húzta a jegygyűrűt – lehetőleg még huszonéves korukban –, majd ezután „összehoztak” egy-két gyermeket?! Miért nem lehet elfogadni, hogy egyesek másképp szeretnének élni, mint a többség? Ha pedig nem úgy szeretnének, de (eddig) nem volt szerencséjük, még kellemetlenebb számukra, hogy állandóan azt éreztetik velük: nem teljes értékűek, valami (azaz valaki) még hiányzik az életükből.Hozzászólások

Bea, 04. 03. 2010 22:12:54
Egyetertek Monika! Aki pedig mast mond, az feltekeny!!!
Fincsike, 09. 03. 2010 16:02:14
Nagyon jó cikk! Minden szavával egyetértek! Gratulálok a szerzőnek!
@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18