Figyelem: intő jelek! (1)


Kozma Eszter  2014.4.30. 3:33

A nők elleni erőszakot nem lehet megindokolni.

Régóta foglalkoztat a nők elleni erőszak, a családon belüli erőszak témaköre. Noha szerencsémre közvetlenül soha nem tapasztaltam meg, mélyen érint a dolog. Talán a legnehezebb azt meghatározni, hol kezdődik a nők megaláztatása, mely tettlegességig, akár gyilkosságig fajul. Mi az a pont, amikor már erőszakról beszélhetünk?

Legobjektívebben tekintve is az a helyzet mondható az erőszak minimumának, mikor valakit ok nélkül bántanak, ha csak szavakkal is. Még csak nem is az üvöltözés a legkevesebb, hanem az, amikor egy férfi – akármilyen hangnemben – bántó, megalázó dolgokat mond a nőnek, hiszen lelkileg nyomorít meg ezzel. Hangsúlyozom, indokolatlanul történő dologról beszélek, de azt gondolom, ezek olyan helyzetek, amikre jó ok nem is lehet. Mit tehet egy nő, amiért verést érdemel? Mit tehet, amiért ordítoznak vele? Nincsen elég nyomós vagy komoly ok a másik ember bántalmazására.

Sokáig – szégyellem is – azt gondoltam, csak azok a nők szenvednek el erőszakot, akik ostobák, mindent megbocsátanak, akik valamilyen okból azt hiszik, hogy ez egy normális helyzet. Noha nagyon sajnáltam őket, azt gondoltam, az ő hibájuk, hogy nem lépnek ki a helyzetből.

Aztán persze elkezdtem felnőni és tisztábban látni a világ dolgait. Elképesztő jelenség, hogy egy intelligens, megfontolt nő is bele tud esni ebbe a szörnyű csapdába! Egy-két kisebb dolgot megbocsát, vagy megígérteti a férfivel, hogy nem fog őrülten féltékenykedni, bár már előfordult, és már kész is a baj. Még szörnyűbb, hogy a nőknek (ugyanúgy, mint a más okok miatt megromlott házasságokban), nem „kedvük” nincs kilépni a kapcsolatból, hanem lehetőségük, többnyire anyagi. Egyszerűen nincs elég keresetük a férjük nélkül fenntartani magukat, a gyerekeiket meg végképp. Számtalan akadálya lehet az erőszakos kapcsolatból való kilépésnek, és nagyra tartom azokat az embereket, akik az ilyen helyzetbe került nők megsegítésén fáradoznak.


Nemrég hallottam egy történetet egy távoli ismerősről, aki egészen addig nem vált el a férjétől, aki rendszeresen verte (mert nem szerette volna, hogy a fia apa nélkül maradjon), amíg a kamasz fia nem kérte a válásra. A gyerekek nem ostobák – lehet veszekedni úgy, hogy nem veszik észre, de a komolyabb gondokat mindig érzékelik, akármennyire titkoljuk is. Ez a helyzet azért végtelenül ijesztő és érthetetlen, mert a férfi bármelyik pillanatban bekattanhatott volna úgy, hogy a gyereket is megveri.

Saját tapasztalatom, hogy meglepő módon a hősszerelmes férfiak a leghajlamosabbak az erőszakra, elsősorban a szélsőséges érzelmeik révén. Rengetegszer szül erőszakot a beteges féltékenység, és még valami, a legrosszabb: a nők alsóbbrendűnek gondolása. Küzdenünk kell ez ellen – meg kell mutatnunk a férfiaknak (az egész társadalomnak), hogy egy nő semmivel sem rosszabb/kevesebb! Mégpedig azért, hogy a következő generáció tagjai közül már senki se fog gondolhassa ezt! És főleg azért, hogy ha egy nő csak egy apró jelét megtapasztalja annak, hogy egy férfi hajlamos az erőszakra, legyen ereje rögtön kilépni a kapcsolatból!

Nem élhetünk úgy, hogy állandóan attól rettegjünk, mikor lesz erőszakos velünk valaki, de fontos, hogy nyitott szemmel járjunk, hogy figyeljünk az intő jelekre! Bármelyik nővel előfordulhat, hogy nem jól választ. De ha csak egy kicsit is odafigyelünk, felismerjük a veszélyt. Ha tudjuk, mi az a pont, ahol nemet kell mondanunk, nyugodtan mondjunk nemet! Ne maradjunk olyan kapcsolatban, ahol akár csak a szóbeli erőszak is megjelenik!

(Folytatjuk)Hozzászólások

ilali, 09. 05. 2014 10:55:35 Csak egy dal
Ha „azt a pontot” egy nő egyedül, nőként egyedül, a férfi választottjával, éli meg akkor szinte semmi esélye. De ennek a valószínűsége csekély, finoman kifejezve, hogy erről a környezet nem tud, az „süket duma”. Nem szívesen, csak tanulságul teregetek ki családi dolgokat. Nemrég beszélve a nagybátyámmal először kerültük a témát, de később megnyugvással állapítottuk meg, hogy nem vagyunk kivételek, legalább egymást erősítjük. Ő tizenhat éves volt, amikor megfogta az apja kezét én elmúltam húsz, amikor megfogtam apám kezeit. És ennyi. Nincs erkölcsi csúcspont, tanulság. Hallottam már, azt a mentséget, hogy: - Mertem volna én visszaszólni az apámnak. Igen, mertem, mertünk. Én nemcsak nem hiszek azokban, hanem gyanakszok azokra, akiknél sose „szakad el a cérna”. Nagyapa és apám is rendes emberek voltak, de egyszer mindegyikőjüknél megtörtént volna. De azért van a család, a közösség, hogy legyen ott még valaki, aki szóljon, közbelépjen. Hogy egy nő mivel hozhat ki, valakit a sodrából azt Jack London írja le, A fedélzeten című írásában, de még ő sem megy el odáig, hogy ennek erőszak lenne a „megoldása”. Mert nem az. (Az erőfitogtatásos bántalmazás, az ehhez való kapcsolódás társ tettesként vagy felbujtóként, számomra teljesen értelmezhetetlen jelenség. Az apacslegényről szóló dal, „jól” hangzott a színpadon, de csak egy dal. Látom újraéledni azt a téves elképzelést, hogy aki erőszakos az erős is tehát, meg fogja tudni védeni az utódokat, de ez olyan mértékű butaság, ami már szaksegítséget igényel. Az erőszak a tehetetlenség legbiztosabb jele. Ez olyan régi és igaz tétel, amivel értelmes ember már nem vitatkozik. hanem elfogadja és kerüli „azt a pontot”, az ahhoz vezető utat.)
@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9