Fiúk előnyben


Jády Mónika  2011.10.11. 4:21

Nemcsak Ázsiában hajtják el célzottan a nőnemű magzatot.

Amióta ultrahangos vizsgálattal megállapítható a magzat neme, egyre inkább emelkedik a születendő fiúk és lányok száma közti különbség – a fiúk javára. A normális arány világszerte: 100 kislány/104, maximum 106 fiú – minden más érték arra mutat, hogy mesterségesen beavatkoztak a természet rendjébe. (Korábban például a nőnemű újszülöttek meggyilkolásával.) A kisfiúknál egyébként csecsemő- és kisgyermekkorban magasabb az elhalálozási arány, így a férfi- és nőneműek aránya tizenéves korukra nagyjából kiegyenlítődik.

Ha viszont olyasmi történik, mint például Kínában, ahol 2000 és 2005 között 123 fiú jutott 100 lányra, nagyon gyorsan eltolódik az arány: 2020-ra a 20 év alatti korosztályban nagyjából 40 millió fiúval és férfival több lesz! A legújabb számítások szerint Ázsiában már most 163 millióval kevesebb nő van, mint férfi. India egyes vidékein szinte alig vannak lányok. Sok kínai fiatalember számára is problémát jelent a társkeresés. Így szabad idejüket harci játékokkal töltik ki. Rosszabb esetben a valós életben adják ki fölös energiáikat, agresszivitásukat. Kínában az utóbbi 20 évben megkétszereződött a bűnesetek száma. Egy kutatóintézet felmérése szerint az esetek egyhetede az eltolódott nemi arányokra vezethető vissza. Indiában is azokra a vidékekre jellemzőbb az erőszak, ahol hiányoznak a nők, nem pedig azokra, ahol az anyagiakból jut nagyon kevés.

Ám a célzott magzatelhajtás tovább folytatódik: Kínában az egy gyermek politika plusznyomást jelent (ha csak egy lehet, az mindenképp fiú legyen), Indiában a hozomány költségeitől szeretné magát megkímélni a szülő (egyes, ultrahangos vizsgálatot végző klinikák egyenesen a következő szlogennel hirdetnek: „Inkább most fizessen ki 500 rúpiát, mint később 50 ezret”).

Az Európa Tanács október eleji ülésén is terítékre került a nemek szelekciójának kérdése. Az ok: Európa egyes államaiban – Albániában, Azerbajdzsánban, Örményországban és Grúziában szintén előfordul a nem alapján történő magzatelhajtás. Az első három országban 112 fiú jut 100 lányra, Grúziában 111/100 a születési arány. Doris Stump gender-szakértő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének svájci tagja számolt be a problémáról. Azerbajdzsánban nincs olyan törvény, amely kifejezetten tiltaná a születés előtti, nem alapján történő szelekciót. A jelentés szerint Örményországban a hivatalos egészségügyi intézményeken kívül kerül sor az abortuszra, ha a szülők nem kívánják a nőnemű magzatot. Grúziában főképp azok a nők élnek a szelektív magzatelhajtással, akiknek eddig kizárólag lánygyermekeik születtek.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése felszólította az érintett országokat, hogy javítsanak a nők társadalmi helyzetén. A problémát ugyanis csak akkor lehet orvosolni, ha a nőket és a férfiakat tényleg egyenrangúakként fogják kezelni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31