Fiúk előnyben


Jády Mónika  2011.10.11. 4:21

Nemcsak Ázsiában hajtják el célzottan a nőnemű magzatot.

Amióta ultrahangos vizsgálattal megállapítható a magzat neme, egyre inkább emelkedik a születendő fiúk és lányok száma közti különbség – a fiúk javára. A normális arány világszerte: 100 kislány/104, maximum 106 fiú – minden más érték arra mutat, hogy mesterségesen beavatkoztak a természet rendjébe. (Korábban például a nőnemű újszülöttek meggyilkolásával.) A kisfiúknál egyébként csecsemő- és kisgyermekkorban magasabb az elhalálozási arány, így a férfi- és nőneműek aránya tizenéves korukra nagyjából kiegyenlítődik.

Ha viszont olyasmi történik, mint például Kínában, ahol 2000 és 2005 között 123 fiú jutott 100 lányra, nagyon gyorsan eltolódik az arány: 2020-ra a 20 év alatti korosztályban nagyjából 40 millió fiúval és férfival több lesz! A legújabb számítások szerint Ázsiában már most 163 millióval kevesebb nő van, mint férfi. India egyes vidékein szinte alig vannak lányok. Sok kínai fiatalember számára is problémát jelent a társkeresés. Így szabad idejüket harci játékokkal töltik ki. Rosszabb esetben a valós életben adják ki fölös energiáikat, agresszivitásukat. Kínában az utóbbi 20 évben megkétszereződött a bűnesetek száma. Egy kutatóintézet felmérése szerint az esetek egyhetede az eltolódott nemi arányokra vezethető vissza. Indiában is azokra a vidékekre jellemzőbb az erőszak, ahol hiányoznak a nők, nem pedig azokra, ahol az anyagiakból jut nagyon kevés.

Ám a célzott magzatelhajtás tovább folytatódik: Kínában az egy gyermek politika plusznyomást jelent (ha csak egy lehet, az mindenképp fiú legyen), Indiában a hozomány költségeitől szeretné magát megkímélni a szülő (egyes, ultrahangos vizsgálatot végző klinikák egyenesen a következő szlogennel hirdetnek: „Inkább most fizessen ki 500 rúpiát, mint később 50 ezret”).

Az Európa Tanács október eleji ülésén is terítékre került a nemek szelekciójának kérdése. Az ok: Európa egyes államaiban – Albániában, Azerbajdzsánban, Örményországban és Grúziában szintén előfordul a nem alapján történő magzatelhajtás. Az első három országban 112 fiú jut 100 lányra, Grúziában 111/100 a születési arány. Doris Stump gender-szakértő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének svájci tagja számolt be a problémáról. Azerbajdzsánban nincs olyan törvény, amely kifejezetten tiltaná a születés előtti, nem alapján történő szelekciót. A jelentés szerint Örményországban a hivatalos egészségügyi intézményeken kívül kerül sor az abortuszra, ha a szülők nem kívánják a nőnemű magzatot. Grúziában főképp azok a nők élnek a szelektív magzatelhajtással, akiknek eddig kizárólag lánygyermekeik születtek.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése felszólította az érintett országokat, hogy javítsanak a nők társadalmi helyzetén. A problémát ugyanis csak akkor lehet orvosolni, ha a nőket és a férfiakat tényleg egyenrangúakként fogják kezelni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18