HeForShe - Férfiak a nőkért


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.9.26. 3:49

HeForShe – Mert a feminizmus nem a férfiak elleni irányzat!

Emma Watson az egyik példaképem. Akkor döntöttem így, mikor a napokban először hallottam az UN jószolgálati nagyköveteként elmondott beszédét. Már persze azelőtt is. Ügyes színész, aki igyekszik megtartani a magánéletét annak, ami: privát élményeknek. Ő az, aki színészként bár képes hamis érzelmeket eljátszani, életének fontos pillanataiban mégis mindig igazi könnyeket, igazi nevetést produkál. Diplomatikus fellépéssel képes beszélni bármiről, ami számára kellemetlen. Megmarad embernek színészként, megmarad nőnek feministaként.

Emma Watson
Emma Watson első tette jószolgálati nagykövetként, hogy lefagyasztotta a honlapjukat, ami igazán komikus, és illik ahhoz a kislányhoz, aki mer hibákat ejteni, és bár pirul közben, mégis képes vidámnak maradni. Pár hónappal ezelőtt Törökország egy vezetője kijelentette, hogy szerinte a nőknek nem szabadna nyilvánosan nevetniük. Ő nyilván egyhangú, egysíkú, unalmas nőket szeretne látni, akik könnyen irányíthatóak. Miss Watson frappánsan válaszolt a kijelentésre, és az említett államfőnek küldött magáról egy képet, amin tele szájjal nevet az utcán, csak úgy, mint rengeteg török nő tette – felhívva a figyelmet arra, mennyire nem értenek egyet a kijelentéssel.

Hat hónapja jószolgálati követ Hermione Granger megszemélyesítője, de már többet tett a nőkért, mint sok társa. Szeptember 20-án, szombaton, az UN tanácskozásán remegő hanggal kezdett bele beszédébe Miss Watson. És olyan gondolatokat fogalmazott meg szavakban, ami sok feministában ott volt már, csak nem tudták hogyan, hol kéne ezt elmondani ahhoz, hogy végre eljusson a nagyközönség agyáig is. Talán csak egy híres, tisztességes, sokak által szeretett sztár kellett hozzá, de úgy gondolom, hogy ennél többről volt szó.


A beszéd egyik legalapvetőbb pilléreként kijelentette: a feminizmus nem a férfiak ellen, hanem a nők egyenjogúságáért létrehozott irányzat, és így mindannyiunk számára fontos, hogy foglalkozzunk vele. Nem a nők hatalmi jogát szeretné elérni, hanem a gender egyenlőséget. Azt, hogy a nők is ugyanolyan fizetést kapjanak ugyanazért a munkáért. Azt, hogy ne nézzék le azokat a férfiakat, akik otthon maradnak felnevelni a gyerekeiket. Ne legyen szánalmas az, mikor egy férfi nyíltan kimutatja az érzéseit, és a vezetői pozícióban ülő nőket ne ítéljék el rögtön hatalmaskodóként, vagy karrieristaként csupán azért, mert nőként sikerült magasra jutniuk. Egy férfi, ha vezetői pozícióba kerül, elismerő pillantásokat kap. Egy nő sanda, sunyi tekintetek kereszttüzébe kerül. Ha egy nő sírni kezd az utcán, odamennek hozzá, és segítenek neki. Ha egy férfi, azt lenézik, és messziről elkerülik. Ha egy férfi bántalmaz egy nőt, azt felháborodás követi. Ha egy férfit bánt egy nő, csak nevetést, rosszabb esetben lelki bántalmazást is kap mellé.

A feminizmus tehát nem arról szól, hogy a nők legyenek többek, a férfiak pedig kevesebbek. Hanem arról, hogy a nőket is megillesse ugyanaz a jogi állás, mint a férfiakat. És arról is, hogy ne a nemünk számítson, hanem azt, hogy milyenek vagyunk emberként.

Ezért is hozták létre a HeForShe, azaz Férfiak a nőkért mozgalmat, ami arra ösztönzi a férfitársadalmat, hogy álljanak a feminizmus mellé, hogy valóban egyenlők lehessünk. Ahogy a HeForShe honlapján is olvasható: „A férfiak a nőkért egy jótékonysági megmozdulás a gender egyenlőségért, ami összehozza az emberiség egyik felét, hogy támogassa az emberiség másik felét, az egész emberiségért.” („HeForShe is a solidarity movement for gender equality that brings together one half of humanity in support of the other of humanity, for the entirety of humanity.”)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Emma Watson újabb beszéde

Kulcsár Tímea Ágnes

Mi kell ahhoz, hogy megváltoztassuk a feminizmussal szembeni ellenszenvet? Emma Watson!

2015.1.30.    6

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10