Hisztéria a munkahelyen


Bolemant Lilla  2007.9.19. 21:11

„A nők jogaiért küzdenék, de egyszer a kígyó természetű munkatársnőim miatt fogok kiborulni“ – kezdte barátnőm a beszélgetést...

...amikor egy nehéz munkanap után végre lehuppantunk egy puha kávéházi karosszékbe, hogy elemezzük dogainkat és megpróbáljunk új energiával feltöltődni a következő napokra. Viola évek óta olyan pozícióban dolgozik, amelyben a főnöknőjétől felé áradó bizalom és elismerés ellentételezéseként a sors néhány olyan alkalmazottal áldotta meg, akik nem hajlandóak tudomásul venni, hogy létezik a cég vezetésével szembeni lojalitás és az alkalmazottak közötti kollegialitás. Számukra ezek valószínűleg olyan üres fogalmak, amelyeket gyakran hangoztatnak, de velük ellentétesen cselekszenek.

És itt hiábavaló minden megbeszélés, rábeszélés, helyreutasítás, intés. Különösen egy kolléganő jeleskedik abban, hogy a fenti fogalmakat és a munkamorált „egyéni módon“ értelmezze. Ügyes és hozzáértő munkaerő, csakhogy...

Bella (nevezzük így) reggelente általában fél órával hamarabb érkezik munkahelyére és jóval később távozik, mint a többiek, azt a látszatot keltve, hogy lelkiismeretes, mindent megtesz a cégért. Öltözete (körömcipő, átlátszó blúz, mély kivágás, rövid szoknyácska) kiváló munkaeszköz az ilyesmire vevő férfiak körében, s úgy tűnik ezzel előbbre jut feladatai végzése közben. Férfinek, nőnek hízeleg, kávét főz, segít bármiben, tanácsot ad, miközben megpróbálja kitudni magánéletük részleteit, hogy később felhasználhassa ellenük. Anyukája arra tanította: „Csak ígérj meg mindent kislányom, szeretni fognak az emberek – teljesíteni már nem kell az ígéreteket.“

Mindezt a női szakirodalom – amelyet barátnőm lapozgat – szexizmusnak nevezi, vagyis a szexuális vonzerővel való visszaélésnek.

Bellát nem zavarja, ha nem készül el időben egy feladattal, jó beszélőkével rendelkezik, s azonnal másra hárítja a felelősséget. Szítja az ellentéteket, az irigységet, lejáratja, akit tud, főnökeit sem kímélve. Ezeket a „jótulajdonságait“ azonban csak hosszabb idő után veszi észre az ember, mert kívülről úgy látszik, mint aki igyekvő, becsületes, segítőkész.

Egyedi esetként nem okozna gondot, hisz rövid úton eltanácsolhatnák őt a cégtől. Az üzletfeleket viszont olyan hálóba fonta hasonszőrű kollégáival és kolléganőivel együtt, hogy nehéz kibogozni a szálakat, és rendet teremteni a viszonyok között. Főként ha befolyásos támogatója kilátásba helyezte, hogy Bella elbocsátása esetén megvonja a bizalmat a vállalattól, amely nem engedheti meg magának, hogy egyik legfontosabb üzleti partnerét elveszítse, s így hírneve szenvedjen csorbát.

Barátnőm számára tehát marad a harc, amely fölöslegesnek és kimerítőnek tűnik. Sajnos gyakoribb, hogy nőket kell elmarasztalnunk az ilyen viselkedés miatt. A nők között ugyanis általában nem létezik még az az összetartás és szolidaritás, ami a férfiak között általában megvan. Vajon miért?

Talán a neveltetés az oka? Az egymással ellentétes elvárások? Vagy az az elképzelés, hogy egy nő csak ilyen módszerekkel tud előrejutni? Jó lenne tudni a választ. És jó lenne megértetni a nőkkel, hogy lehetnek egyszerre nők és emberek is. Nem kell ezért sem alázatosnak, sem visszahúzódónak lenniük.

Megoldást sajnos nem tudok javasolni Viola barátnőmnek, mert a munkáját szereti, a cég vezetése elégedett vele. Miért mondana fel egy értéktelen ember miatt, aki nem érdemel tiszteletet? Most azon gondolkodik, hogyan változtasson az alkalmazottai közötti munkamegosztáson úgy, hogy kedves Bellánk a legkevesebb kárt tehesse az emberekben és a cég hírnevében.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24