Hisztéria a munkahelyen


Bolemant Lilla  2007.9.19. 21:11

„A nők jogaiért küzdenék, de egyszer a kígyó természetű munkatársnőim miatt fogok kiborulni“ – kezdte barátnőm a beszélgetést...

...amikor egy nehéz munkanap után végre lehuppantunk egy puha kávéházi karosszékbe, hogy elemezzük dogainkat és megpróbáljunk új energiával feltöltődni a következő napokra. Viola évek óta olyan pozícióban dolgozik, amelyben a főnöknőjétől felé áradó bizalom és elismerés ellentételezéseként a sors néhány olyan alkalmazottal áldotta meg, akik nem hajlandóak tudomásul venni, hogy létezik a cég vezetésével szembeni lojalitás és az alkalmazottak közötti kollegialitás. Számukra ezek valószínűleg olyan üres fogalmak, amelyeket gyakran hangoztatnak, de velük ellentétesen cselekszenek.

És itt hiábavaló minden megbeszélés, rábeszélés, helyreutasítás, intés. Különösen egy kolléganő jeleskedik abban, hogy a fenti fogalmakat és a munkamorált „egyéni módon“ értelmezze. Ügyes és hozzáértő munkaerő, csakhogy...

Bella (nevezzük így) reggelente általában fél órával hamarabb érkezik munkahelyére és jóval később távozik, mint a többiek, azt a látszatot keltve, hogy lelkiismeretes, mindent megtesz a cégért. Öltözete (körömcipő, átlátszó blúz, mély kivágás, rövid szoknyácska) kiváló munkaeszköz az ilyesmire vevő férfiak körében, s úgy tűnik ezzel előbbre jut feladatai végzése közben. Férfinek, nőnek hízeleg, kávét főz, segít bármiben, tanácsot ad, miközben megpróbálja kitudni magánéletük részleteit, hogy később felhasználhassa ellenük. Anyukája arra tanította: „Csak ígérj meg mindent kislányom, szeretni fognak az emberek – teljesíteni már nem kell az ígéreteket.“

Mindezt a női szakirodalom – amelyet barátnőm lapozgat – szexizmusnak nevezi, vagyis a szexuális vonzerővel való visszaélésnek.

Bellát nem zavarja, ha nem készül el időben egy feladattal, jó beszélőkével rendelkezik, s azonnal másra hárítja a felelősséget. Szítja az ellentéteket, az irigységet, lejáratja, akit tud, főnökeit sem kímélve. Ezeket a „jótulajdonságait“ azonban csak hosszabb idő után veszi észre az ember, mert kívülről úgy látszik, mint aki igyekvő, becsületes, segítőkész.

Egyedi esetként nem okozna gondot, hisz rövid úton eltanácsolhatnák őt a cégtől. Az üzletfeleket viszont olyan hálóba fonta hasonszőrű kollégáival és kolléganőivel együtt, hogy nehéz kibogozni a szálakat, és rendet teremteni a viszonyok között. Főként ha befolyásos támogatója kilátásba helyezte, hogy Bella elbocsátása esetén megvonja a bizalmat a vállalattól, amely nem engedheti meg magának, hogy egyik legfontosabb üzleti partnerét elveszítse, s így hírneve szenvedjen csorbát.

Barátnőm számára tehát marad a harc, amely fölöslegesnek és kimerítőnek tűnik. Sajnos gyakoribb, hogy nőket kell elmarasztalnunk az ilyen viselkedés miatt. A nők között ugyanis általában nem létezik még az az összetartás és szolidaritás, ami a férfiak között általában megvan. Vajon miért?

Talán a neveltetés az oka? Az egymással ellentétes elvárások? Vagy az az elképzelés, hogy egy nő csak ilyen módszerekkel tud előrejutni? Jó lenne tudni a választ. És jó lenne megértetni a nőkkel, hogy lehetnek egyszerre nők és emberek is. Nem kell ezért sem alázatosnak, sem visszahúzódónak lenniük.

Megoldást sajnos nem tudok javasolni Viola barátnőmnek, mert a munkáját szereti, a cég vezetése elégedett vele. Miért mondana fel egy értéktelen ember miatt, aki nem érdemel tiszteletet? Most azon gondolkodik, hogyan változtasson az alkalmazottai közötti munkamegosztáson úgy, hogy kedves Bellánk a legkevesebb kárt tehesse az emberekben és a cég hírnevében.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9