Kicsi nő hatalmas IQ-val


Halász Kata  2013.10.21. 2:17

Először áll nő, Janet Yellen, a világ egyik legfontosabb központi bankja, az amerikai Fed élén – lenne mit tanulni tájainkon is!

A magyar politikai életben roppant alulreprezentáltak a nők, európai viszonylatban mi kullogunk a sor végén: a női parlamenti képviselők aránya hazánkban 9,3%, míg Csehországban 22%, Romániában pedig 11,4%. Ez az elkeserítő adat a magyar parlamentben helyet foglaló nők folyamatos megalázásával párosul: férfi politikustársaik az alapvető tiszteletet sem adják meg nekik „a nő a konyhába és a szülőszobába való” hozzáállással.

Barack Obama választása mindezek fényében példaértékű lehet, Janet Yellen nemcsak az első nő, hanem 30 éve az első demokrata párti is a pénzintézet élén. Az USA elnökének választása nem volt meglepő, hiszen Yellen pályafutása egyértelmű bizonyíték felkészültségére: elismert közgazdász hatalmas kormányzati tapasztalattal, dolgozott Bill Clinton mellett, számos egyetemen tanít, 2010 óta a Federal Reserve alelnöke.


A brooklyn-i születésű Yellen a Yale egyetemen végzett, férje George Akerlof Nobel-díjas közgazdász, akivel több könyvet írtak együtt. Mindketten bírálják a szabadpiac hatékonyságának elméletét, szerintük ugyanis a piac nem képes tökéletesen szabályozni önmagát, ezért szükség van kormányzati beavatkozásra.

Tim Johnson, a szenátus bankügyi bizottságának egyik elnöke szerint Janet Yellennek „olyan mélységű a tapasztalata, mint senki másé”. A 67 éves szakember egyike volt azoknak, akik 10 évvel ezelőtt figyelmeztették a világot, hogy az emelkedő ingatlanárak buborékja kidurranhat és a talpra állás lassú lehet.

„Egy kicsi nő hatalmas IQ-val” – így jellemezték kollégái a Fed jelenlegi elnökét, akinek döntései több milliárd ember életére lesznek hatással. A 2010-es Dodd-Frank törvény következtében a pénzintézet gazdasági súlya megerősödött, sokak szerint nagyobb hatalom összpontosul a Fed vezetőjének kezében, mint az amerikai elnökében.

Janet Yellen kinevezéséből sokan szexista lejárató kampányt csinálnak azzal, hogy egyáltalán felteszik a kérdést: „egy nő képes-e irányítani a Fed-et? A The New York Sun egyik cikkében pedig azt állítja „a Fed borzasztó inflációs politikát folytat, ami biztosan így marad női kezekben is”. Ezt a hozzáállást erősít az, hogy a világ összesen 177 jegybankja közül mindössze 17 pénzintézetnek van női vezetője. „A központi bankok felső vezetésében nagyon kevés nő dolgozik. De én készen állok arra, hogy ez megváltozzon. Úgy gondolom, hogy ez az arány idővel megnő, és ennek most van itt az ideje” – jelentette ki még korábban Janet Yellen.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18