Kihasznált női test


Kulcsár Tímea Ágnes  2013.4.24. 4:40

A női testtel már bármit megtehetnek a reklámszakemberek...

Amikor egy jól megkomponált parfüm, vagy fehérneműreklámban meglátunk egy gyönyörű nőt, makulátlan bőrrel, csillogó sminkkel, macskaszemekkel és gyönyörű alakkal, nem is gondoljuk, hogy valójában (tanárom szavaival élve) gyarmatosítják a testét.

A női testtel már bármit megtehetnek a reklámszakemberek! Lemezteleníthetik, megcsonkíthatják, vagy éppen feltölthetik fotoshoppal. Mindezt pedig szégyentelenül és szinte minden korláttól mentesen. A nő teste tárggyá változott, rajzolhatnak rá, átalakíthatják, megszabhatják, hogy milyennek kell kinéznie, gúnyt űzhetnek belőle és felmagasztalhatják.

Ha egy mellrákszűrésre felhívó hirdetést látunk, mindenféle takarás nélkül mutatják meg a páciensek mellét. Ha egy plasztikai sebészetről szóló feltáró riportot nézünk, a test fedetlen, sőt a riporter akár meg is tapogathatja az éppen bemutatott részeket, hiszen az egyszerűen a riport tárgya, nem pedig egy érző ember testrésze.

Híres reklám volt, amelyre talán sokan emlékezünk, amikor a meztelen, nekünk háttal ülő nő testére felrajzolták a csirke részeit, amiket megvehetünk a boltban. Bár a reklámnak nem az volt a célja, hogy a test tárgyiasodását mutassa be, mégis tökéletes példa rá. Mintha a részek külön-külön megvásárolhatóak lennének, a szerencsés tulajdonos pedig azt csinál vele, amit csak akar.

De nézzünk egy általánosabb példát! Egy készételreklámban a mindig csinos, sminkelt, kisimult arcú anyuka – akinek három gyermeke van, de alakján persze nem látszik meg, hogy valaha szült, aki mindig mosolyogva nézi szerető, kedves férjét – ugyanilyen tárgy. A munka után elmegy az oviba meg a suliba a gyerekekért, majd kitakarítja a nappalit, a fürdőszobát és a konyhát is (persze mindet széles mosoly kíséretében), aztán még gyorsan felfrissíti magát, közben feldobja a zacskós levest, majd gyönyörűen megterít, de még előtte kitereget. A testét ugyan nem mutogatja szemérmetlenül, de ezekkel a jelzésekkel olyan sztereotípiákat állít elő a reklámipar, mely az átlag életben – valljuk be! –, eléggé elképzelhetetlen.

A társadalom tagjai már hozzászoktak szemük vakságához ezen a téren, de nem árt tudatosabban odafigyelni a médiára, nehogy mi is a kiszolgáltatott tárgyává váljunk!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.2.27.    4


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18