Kihasznált női test


Kulcsár Tímea Ágnes  2013.4.24. 4:40

A női testtel már bármit megtehetnek a reklámszakemberek...

Amikor egy jól megkomponált parfüm, vagy fehérneműreklámban meglátunk egy gyönyörű nőt, makulátlan bőrrel, csillogó sminkkel, macskaszemekkel és gyönyörű alakkal, nem is gondoljuk, hogy valójában (tanárom szavaival élve) gyarmatosítják a testét.

A női testtel már bármit megtehetnek a reklámszakemberek! Lemezteleníthetik, megcsonkíthatják, vagy éppen feltölthetik fotoshoppal. Mindezt pedig szégyentelenül és szinte minden korláttól mentesen. A nő teste tárggyá változott, rajzolhatnak rá, átalakíthatják, megszabhatják, hogy milyennek kell kinéznie, gúnyt űzhetnek belőle és felmagasztalhatják.

Ha egy mellrákszűrésre felhívó hirdetést látunk, mindenféle takarás nélkül mutatják meg a páciensek mellét. Ha egy plasztikai sebészetről szóló feltáró riportot nézünk, a test fedetlen, sőt a riporter akár meg is tapogathatja az éppen bemutatott részeket, hiszen az egyszerűen a riport tárgya, nem pedig egy érző ember testrésze.

Híres reklám volt, amelyre talán sokan emlékezünk, amikor a meztelen, nekünk háttal ülő nő testére felrajzolták a csirke részeit, amiket megvehetünk a boltban. Bár a reklámnak nem az volt a célja, hogy a test tárgyiasodását mutassa be, mégis tökéletes példa rá. Mintha a részek külön-külön megvásárolhatóak lennének, a szerencsés tulajdonos pedig azt csinál vele, amit csak akar.

De nézzünk egy általánosabb példát! Egy készételreklámban a mindig csinos, sminkelt, kisimult arcú anyuka – akinek három gyermeke van, de alakján persze nem látszik meg, hogy valaha szült, aki mindig mosolyogva nézi szerető, kedves férjét – ugyanilyen tárgy. A munka után elmegy az oviba meg a suliba a gyerekekért, majd kitakarítja a nappalit, a fürdőszobát és a konyhát is (persze mindet széles mosoly kíséretében), aztán még gyorsan felfrissíti magát, közben feldobja a zacskós levest, majd gyönyörűen megterít, de még előtte kitereget. A testét ugyan nem mutogatja szemérmetlenül, de ezekkel a jelzésekkel olyan sztereotípiákat állít elő a reklámipar, mely az átlag életben – valljuk be! –, eléggé elképzelhetetlen.

A társadalom tagjai már hozzászoktak szemük vakságához ezen a téren, de nem árt tudatosabban odafigyelni a médiára, nehogy mi is a kiszolgáltatott tárgyává váljunk!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31