Kis téli merengés


Busai Hajnalka Lilla  2016.2.2. 1:14

Keleti hímsovinizmus és egyéb nyalánkságok.

A minap a kezembe akadt egy régi, barnás lapú, dohos kis könyvecske, amikor a padláson guberáltam a szomszédtól kapott ajándékkönyvek között. 1984-es kiadás, a címe: Babonások, kártyavetők kézikönyve. Szerzője: Schmidtné Dr. Holló Erzsébet. Jó néhány lap már hiányzott belőle, borítójából valószínűleg egy nem kimondottan ínyenc rágcsáló falatozhatott ínségesebb időkben. Belelapoztam a maradékba, mert bár főállású ateista és szkeptikus vagyok, amióta az eszemet tudom, de a mágia, okkultizmus mindig is érdekelt pszichológiai, történelmi és szociológiai szempontokból. Már majdnem teljesen átfutottam, abban a hitben, hogy ez csak egy újabb kártyavetős kézikönyv (minő meglepetés Énostobaságomnak, végül is csak a könyv címében, majd további két lapon is ezt olvashatjuk: Babonások, kártyavetők kézikönyve, 72-es calibri betűkkel), amikor is megakadt a szemem a 2. fejezetben lévő Keleti Bölcsességek és Babonák egyik bekezdésén.

Végső soron ez ihlette cikkemet is, mégpedig a szerző ezen gyűjtése: „Hasznos tanácsok nőknek, akik férjük szerelmét meg akarják tartani”. Itt szép sorba van rendezve néhány tanács, útmutatás, amik közül Schmidtné Dr. Holló Erzsébet utólagos engedélyével megosztanék néhányat a kedves olvasóval:


Ne akarj a házad ura lenni, mert nem is vagy az!
Ne akarj okosabb lenni, mert nem is vagy az!
Vedd észre erényeit, és ne a hibáit keresd, mert nincs is neki!
Ha beszél, ne vágj közbe, hanem türelmesen hallgasd meg bölcsességeit, mert abból mindig tanulhatsz!
Ha alszik, ne keltsd fel!
Ha olvas, ne zaklasd fölösleges kérdésekkel, hanem szép csöndben tegyél eléje finom ételt, italt, hogy élvezete teljes legyen!
Vedd észre csinosságát, okosságát, mert nála nincs különb férfi a világon! Ne terheld saját dolgaid hosszú magyarázatával!
Várd meg, amíg dolgaid iránt érdeklődik!
Ne panaszkodj, hogy fáradt vagy, mert nem is vagy az!


Természetesen először felhorgadt bennem a feminista, aztán könnyezve nevettem az abszurdságán, és a „Selejtezendők” dobozba raktam. Azonban szöget ütött a fejembe a gondolat: olyan sokan mondjuk, hogy jó lenne egy másik időben, másik helyen élni, elfantáziálunk róla, sokan őszintén vágyják is, bevallom néha magam is közéjük tartozom.

De amikor ilyen írásokat olvasok, mindig elgondolkodom: mi lenne, ha ilyen helyen élnék? Mint az köztudott, sajnos napjainkban is rengeteg ázsiai és afrikai országban még mindig így viszonyulnak a nőkhöz. Legyen mindig nett-fitt, szótlan, bólogató rabszolga, akin van egy OFF gomb, és üzemen kívül kitehetik a „polcra”, mint egy mutatós porcelánbabát. (Valljuk be, legtöbbünk ismer itthon is olyan férfit, akinek a fenti kiborg-nej lenne az álma.)


Vagy mondjuk, mi lenne, ha Európában, de a középkorban? Bár úgy négy évvel ezelőtt egy magyar kiadású, az ’50-es években íródott könyvrészletre bukkantam, ahol nagyjából pontosan a fenti instrukciók voltak megfogalmazva, csak terjengősebben. Tehát sajnos itt, Európa közepén is igen újkeletű a feminizmus. (Félreértés ne essék, nem a nősoviniszta férfigyűlöletről beszélek, hanem a fogalom igazi jelentéséről!)

Személyes konklúzióm: mégiscsak most, a 21. századi Európa a legjobb, akármennyire is vágyunk mondjuk a 18. századi Párizsban vagy a 19. századi Angliában élni. Ha jönne az a bizonyos dzsinn, akkor csak néhány nap kimenőt kérnék a múltba – természetesen jó adag gyógyszerrel felfegyverkezve.

~ Ugyanis nem sok morbidabb halálnemet tudok elképzelni annál, mint amikor egy modern ember időutazást végrehajtva, a Napkirály udvarában este sétálgatván meghűl és ágynak dől. Orvosok veszik körül, akiknek hiába bizonygatja, hogy a piócák és a borba kevert pávaürülék (bizony, ez egy valóban létező „gyógyszer” volt anno) csak rontanak a helyzeten, és pontosan tisztában van vele, hogy csak némi lázcsillapító, esetleg néhány napos antibiotikum kúra, és újra a régi lenne – de mikor jutna is a jó doktorokkal valamire, feldobná a bakancsot.~


No, de muszáj még visszatérnem a kis könyvemhez. Szintén keleti bölcsesség, alaposan leír egy frissítő masszázst, amit magunkon kell elvégezni, ha nehezen indul a nap, vagy ha már délután lemerültünk. Ezek közül a leginkább említésre méltóbb gyakorlatok az alábbiak:

- 36-szor kell a fogakat csattogtatni
- 36-szor nyelvkörzés alaposan
- 24-szer arcdörzsölés tenyérrel
- 36-szor szemek forgatása minden irányba
- 30-szor a vállak rázása úgy, hogy ellentétes kézzel kell a vállakat megfogni és erőteljesen rázni
- 180-szor farcsigolya dörzsölése mindkét oldalon egyszerre, mindkét tenyérrel.

Azt hiszem, a legegészségesebb mind nekünk, mind munka/iskola/utazótársaink számára, ha ezen önmasszázst otthonunk édes magányában, behúzott függönyöknél hajtjuk végre. Hacsak nem akarunk youtube-celebbé válni – akkor a fenti mozdulatsorok alaposan megkoreografált véghezvitele biztosan azzá tesz bennünket, akár egy nap alatt. Sőt, ha elegen nézik meg a videót, akár új stílust is teremthetünk, és a világ összes agyatlan zombijának megadatik a lehetőség, hogy leutánozzon minket. És a világ összes netkapcsolattal rendelkező emberének megadatna a lehetőség, hogy a röhögéstől a könnycsatornáin keresztül kiszáradjon.

Mindenesetre, ha utóbbi mellett döntene bármelyik kedves olvasó, kérem, feltétlenül juttassa el szerény személyemnek a videó linkjét. Hálám örökké üldözné.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31