Meg kell-e menteni a férfiakat?


Vég Erzsébet  2007.6.13. 7:04

Lehet, hogy csak higgadtan, átgondoltan szabadna cikket írni. Azonban az utóbbi időben egyre több indulat dúl bennem.

Egy színvonalas hetilap hasábjain találkoztam a következő címmel: „Mentsük meg a férfiakat!” Az ismert tényeket én is tudom: a 40 feletti korosztály férfitagjai nagyon veszélyeztetettek: stressz, túlterheltség, alkohol, cigaretta, stb. Azt is mondja ez a cikk, hogy 5 férfiból csak 3 éli túl a 65. életévét. Beleborzongtam, mert a számok riasztóak. Mindenki számolhat…!

Bár az alapgondolattal egyetértek, a kisördög azért bujkál bennem. Nevezetesen: a „teremtés koronái” elvileg és állítólag felnőtt emberek, és mint ilyenek felelősek magukért is és a családjukért is. Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy senki nem mérgezi magát szándékosan cigarettával. Hogy józanésszel felfogja, az alkohol semmilyen problémára nem jelent megoldást, sőt. Továbbfokozhatja a bajokat. Jelenti továbbá azt is, hogy végiggondolja, akar-e családot? Mert ha igen, az gyökeres változással jár, és „illik” a legénykori duhajkodásból egy kicsit visszavenni, és esetleg otthon is besegíteni egy kicsit a ház körüli munkákban meg a gyereknevelésben.

Mielőtt eltérnék a témától: elismerem, földhöz ragadt vagyok. Nehezen értem meg és fogadom el, hogy a férfiak „mások”. Hogy a társadalom még mindig sokkal több mindenért huny szemet egy férfi viselkedése fölött, mint egy nő esetében. Pedig a másságukat lehetne jól is használni, hiszen nem véletlenül vagyunk nők meg férfiak, a kettőnek ki kéne egészíteni egymást. Ugyanakkor nagyon sok családot ismerek, ahol a nő minimum kétszer annyi terhet vállal magára, mint a munka után nem olyan nagyon kapkodó férje és talán még fele annyit sem panaszkodik. Sajnos hallomásból ismerek olyanokat is, akik verik a feleségüket vagy a gyerekeiket. Igen, ezek szélsőségek, de sajnos a mai magyar realitás valós része. De nem megyek ennyire messzire: egyre több ismerőstől hallom a férjeikről/barátaikról (pontosan a fent említett korosztályból valók), hogy bár a nő van otthon a négy fal között, mégis a férj „eresztette el magát” és ápolatlan, nem tisztálkodik, kritikus a viselkedése.

Ezért is lettem nagyon dühös egy baráti beszélgetés alkalmával. Amikor is egy kedves ismerősöm azt fogalmazta meg, hogy legyünk türelmes és megértő feleségek, vonzók, ápoltak, csinosak, kívánatosak és még nem tudom milyenek. Teremtsünk a férjeinknek kiegyensúlyozott, nyugodt hátteret. (Gondolom, az az ápolt hölgy, akinek a férje két napig nem mosakszik, és nem segít otthon, iszonyúan vágyik rá, hogy az izzadt, tohonya „ura” mellé bújjon és átölelje…)

Ezúton kérek elnézést az összes férfitól, aki szorgalmas, ápolt, figyelmes és még marad energiája a napi munkája mellett besegíteni otthon a háztartásba és foglalkozni a gyerekkel is! A fenti füstölgések természetesen nem róluk szólnak. De attól félek, ők vannak kevesebben…

Valóban meg kell menteni a férfiakat? Természetesen igen. Én sem szeretném a párom nélkül leélni az életemet és azt sem, ha a gyerekeim apa nélkül nőnének fel. Talán lehet valamicskét változtatni az otthoni étkezési szokásokon, ahogy azt az egyik internetes portál (mentsükmegaférfiakat.hu) javasolja. Talán sok-sok kérleléssel elérhető lenne, hogy a férfiak csökkentsék az elszívott cigaretták számát, esetleg le is szokjanak a dohányzásról. Nagy-nagy szervező készséggel talán elérhető, hogy néha egy kicsit sportoljanak is. Ezekre mind szükség van! Eismerem, kapunk sok hasznos tanácsot az említett internetes oldalon.

Én az egész témakörben a fiaik nevelésében látom a nők felelősségét. Az lenne a legideálisabb, ha a fiainkat tudatosan tanítanánk a problémák megoldásának tudományára. Hogy a cigaretta, alkohol, drog és egyéb „pótcselekvések” ne is kerüljenek képbe!

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31