Megyünk, mint a bir(k)ák


Oriskó Renáta  2014.10.1. 3:21

Gyakran megesik bármelyikünkkel, hogy elhamarkodottan ítélkezünk, s ítélünk el másokat.

Pálcát törünk valaki felett úgy, hogy nem is ismerjük igazán. Megyünk, mint a bírák, és sokszor mint a birkák, szépen egymás után. Sztereotípiákat gyártunk, felszínesen általánosítunk. Elítéljük azt, aki kilóg a tömegből, épp azért, mert nem követi a tömeget, mert ő más. Ítélkezünk a külső, az öltözködés, az érdeklődés, a származás alapján. Sztereotípiákat gyártunk nőkről, férfiakról, nemzetiségekről...

Pedig mindenki „csak” ember a maga módján, a maga értékeivel, pozitív tulajdonságaival. Mert mindenki rendelkezik ilyennel. Még azok is, akik kénytelenek az utcán élni. Erre hívja fel a figyelmet egy magyarországi civil szervezet, a Budapest Bike Maffia (BBM) által készített videó, melyben az utcán megszólított hajléktalanok, illetve járókelők táblára írva mondják el egy-egy jó tulajdonságukat. Elgondolkodtató a videó és a szöveg is, hiszen hányszor alkotunk a hajléktalanokról is véleményt! Alkoholista, drogos, lecsúszott… Pedig sem őt, sem az okot nem ismerjük. Nem vagyunk tisztában a legfontosabbal: a miérttel.


Fogalmunk sincs arról, mi az a pont, mikor egy ember elindul a lejtőn, amiről nem egyszerű visszamászni, pláne megfelelő és tartós segítség nélkül. Mert a videó erre is rámutat. A segítségnyújtás hiányára. Arra, hogy sajnos megtanulunk együtt élni a negatívumokkal. Hogy nem tekintjük társadalmi problémának azt, ami alapvető probléma. Nem is reagálunk rá, nem veszünk róla tudomást, inkább elkendőzzük azt. Lehet, hogy munkába menet első nap még észrevesszük, hogy egy hajléktalan kuporodik a padon a parkban, de ha nap, mint nap mellette haladunk el, akkor bizony egy idő után már szinte fel sem tűnik. Pedig a probléma ott van mellettünk, s annak figyelmen kívül hagyása nem jelenti a probléma megoldását. Legyen szó hajléktalanokról vagy bármi más társadalmi problémáról.

S a videó még valamire felhívja a figyelmet. Arra hogy néha bizony bennünk van a hiba. Hogy nem a pozitívumok felől közelítünk. Meggondolatlanul ítélünk és kritizálunk. Gyakran keressük a hibákat, már-már erre vagyunk kiélezve, ahelyett, hogy a jót, a szépet vennénk észre. Mert mindenkiben van valami pozitív, minden csak nézőpont kérdése.

(Illusztrációs fotó: Csoszó Gabriella, internet)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2020.3.19.    26


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9