Mesefilmek hamissága


Kulcsár Tímea Ágnes  2013.4.4. 4:11

A hercegnők bajt kevernek, és egyedül képtelenek kikecmeregni a slamasztikából...

Az üveges szekrényben huszonnyolc Disney-mesevideó kazetta hever. Még a nagy öregek közül valók, a 2000-es évek előttről. Emlékszem, gyerekként mindig várakozással telve néztem a videók elején megjelenő ajánlókat. Persze azért érdekelt annyira az ajánlók sokasága, mert ezek közül választottam ki a születésnapomra, vagy karácsonyra kért következő kazettát.

Bár akkor még egyáltalán nem érdekelt, azt észrevettem, mennyire hasonlítanak egymásra a karakterek a különböző mesékben. Ugyanolyan az alakja Róbert Gidának és Mauglinak, de John Smith és Tarzan is furcsán hasonlóak voltak.

Ugyanez vonatkozott a női karakterekre. Vékony, törékeny test, almányi mellek, két ujjal átérhető derék, széles csípő, hosszú, izgató lábak, hosszú haj. Példakép a gyerekeknek. Bár a szüleim soha nem mondták, hogy nekem úgy kell kinéznem, mint a híres Disney hercegnőknek, mégis úgy éreztem: ők az igazi nők. Nem is gondoltam arra, hogy a valóságban ilyen alkatú nő alig akad. Egyszerűen elfogadtam a mese igazságát, miszerint „ha herceget akarsz magadnak, nézz úgy ki, mint Megara, vagy Csipkerózsika”.

A Disney belém táplálta azt a sztereotípiát, amit még manapság is lehet látni a divatiparban, amitől a fogyasztói termékek, a karcsúsító fehérnemű és a különböző drága fitnesz technikák annyira népszerűek.


Mit is láthat a média veszélyeitől védtelen kisgyerek?

A kislányok hercegnők akarnak lenni, a kisfiúk meg majd hercegnőt akarnak feleségül venni. A lányok magukat akarják olyanná formálni, ami nem létezik, ami nem valóságos, a fiúk pedig egy olyan képhez hasonlítják a jövendőbelit, vagy csak egyszerűen a női társadalmat, ami csak ábránd.

A női testtel pedig női gesztusok is járnak. Ábrándos tekintet, rebegtetett szempillák, kecses mozdulatok és kacérság. A Disney-hercegnők viselkedése példaértékű lehet a gyerekek nézetei szerint, holott a valóságban ezek a mozdulatok és viselkedésformák sem általánosak.

De van még más is! A hercegnők egytől-egyig (kivétel talán Mulán, de a Mulán2-ben már ő is ebbe a kategóriába tartozik), csak a bajt keverik. Mindig képesek magukat olyan helyzetbe taszítani, amelyben akár az életük is veszélyben lehet, és egyedül képtelenek kikecmeregni onnan: szükségük van a herceg segítségére. Ezzel egy olyan képet mutatnak, mely szerint a nő tehetetlen, és jobb, ha a konyhában marad.

Ha pedig a konyha már szóba jött, a Disney hercegnők szinte szürreális módon szeretnek takarítani. Jó-jó, ez talán nem is olyan rossz dolog, ha arra gondolunk, hogy a gyerekeket a tisztaság szeretetére neveli! Azonban ez az ábrázolás már felnagyított és valótlan.

Emlékszem a jelenetre, amikor Hófehérke dalolva söpröget, portalanít, és még mosogat is a törpék házába. Még gyerekként is felhördültem, ahogy megláttam azt az iszonyatos mennyiségű koszt, aminek Hófehérke hadat üzent. Én bizony nem álltam volna neki modern tisztítószerek és -eszközök nélkül, még akkor sem, ha egy egész állatsereg sietett volna a segítségemre!

A Disney egy olyan nőképet mutat a fiataloknak, mely hamis állításokon alapul. Felnagyítja, és groteszkké teszi a nőkkel szembeni sztereotípiákat és elvárásokat. A kép, ami a gyerekek fejében kialakul, így szintén hibás lesz. És sajnos meghatározó erejű a kislányok énképének kialakulásában, illetve a fiúk későbbi elvárásaiban.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24