Miért nem szülünk?


Kabók Zita  2012.8.22. 5:03

Rossz beidegződéssé vált mára az elvárás, hogy minden párnak legyen gyereke.

Úgy hisszük, az az élet természetes rendje, hogy egy szerelmespárnak a családalapítás az egyetlen és végső célja.

Valljuk csak be, ha gyerektelen párral találkozunk, rosszallóan nézünk rájuk, és azt suttogjuk a hátuk mögött, hogy biztos valami „baj” húzódik meg a háttérben, ha mindenük megvan, mégsincs gyerekük.

Pedig, elismerjük vagy sem: mára már megváltoztak az értékrendek, és nem mindenki kíván beilleszkedni a beidegződött, ám elavult társadalmi normákba. Ahelyett, hogy megrökönyödnénk rajtuk, támogatnunk kellene őket, vagy legalábbis elismerni, hogy ők más utat választanak.

Hazánkban még mindig nem tudjuk elfogadni a másságot úgy, mint a nyugat-európai országokban. Külföldön ma már senkinek sem szúr szemet, ha valaki egy nő nem megy férjhez, és úgy szül gyereket. Vagy a pár összeházasodik, de nincs gyereke, vagy van gyereke, de mégis örökbe fogad még egyet. Kényelem, önzőség, vagy egy új életstílus? Vajon miért döntenek egyre többen a családalapítás ellen?

Szemügyre vettem pár ismerősömet.

Nick kollégám már az ötvenese felé tart, több mint harminc éve él a barátnőjével. Eszébe sincs megházasodni vagy gyereket vállalni! Boldogan él a párjával. Vitorlázik, hegyet mászik, és extrém sportokat űz. Teljesen megfelel neki ez az életstílus. Drága sportfelszereléseket vásárol, biciklijét karban tartja, és semmilyen hiányérzete nincs csak azért, mert nincs gyereke.

Sri-lankai kolléganőm, Vijay, aki szigorú normák között nevelkedett, már betöltötte a harmincötödik életévét, és mégis egyedül él. Munkája kapcsán sokat utazik, édesanyjának naponta telefonál. Más családjáról szeretettel beszél, miközben ő boldogan él szingliként. Nem is tervezi a férjhezmenést.

Anna harminckét éves, élettársa idősebb, már két felnőtt gyereke van. Anna sikeres menedzser, párja igazgató egy cégnél. Nem foglalkozik család kérdésével, élvezi a munkáját, és az élettársa által nyújtott anyagi szabadságot. Komoly viselkedése miatt ő is idősebbnek tűnik a koránál. Nem akar gyereket, mondja, nem érzi magát hivatottnak az anyaságra. Más gyerekeit szereti, de ő nem szeretne egyet sem, ő így elégedett.

Péter barátom is túl van már az ötvenen. Kéthavonta külföldre utazik, a hétvégeket sem tölti otthon a tévé előtt. Síel, túrázik, szörfözik, vagy éppen helikopterre ül. Imádja az unokaöccseit. A feleségével viszont nem vágynak közös gyerekre. Korai nyugdíjba vonulást tervez, hogy aztán teljesen a hobbijának élhessen.

Mary lassan, de biztosan halad a harminc felé, együtt él a barátjával egy bérelt lakásban. Nem beszél gyerekről, sem házasságról. Szabadidejében fesztiválokra, felfedező utakra jár, és rengeteget olvas. – Még nem komolyodtam meg annyira, hogy a családalapítást tervezzem. Talán soha nem is fogom – mondja.

Egy nyugdíjas tanárnő ismerősöm szinte egész életében egyedül élt a kutyájával, akinek persze a mindent jelentette számára. Minden energiáját az állatok védelmére és támogatására szánta. – Nem találtam meg az igazit – mondta nekem egyszer. – Tanérként sok gyermekem volt, így sosem éreztem a család hiányát.

Úgy veszem észre, aki gyerek nélküli vagy szingli életet él, a hobbijával vagy a munkájával tölti ki szabadidejét. Aktívan él, tanul, sportol, karriert épít, vagy éppen a párjával tölti minden percét. Nem látok ebben semmi rosszat. Sőt, talán azok, akik bűntudatukban egy percet sincsenek távol a családjuktól, tanulhatnának, meríthetnének az ilyen emberek életéből. Hiszen az nem önzőség, ha nem vállalkoznak arra, amire nem érzik magukat hivatottnak. Sokszor az ilyen emberek boldogabbak, mint a családosok, mert azzal foglalkoznak, ami számukra örömet okoz, kizárólagosan tudnak fókuszálni a céljaikra.

Mindenkinek jogában áll eldönteni, mire fordítja, mivel tölti az életét. Hiszen mások utánzásából nem sokan leszünk boldogok, saját álmaink követésével azonban annál inkább.Hozzászólások

Esze Tamás, 21. 10. 2012 10:46:36 Az összes érv önzés
Zitának az összes érve egyszerű egoista, önző, élősködő emberek érve. Ha valakinek az önkontrollja akkora, hogy tudja önmagáról, hogy képtelen lenne egy család működtetésében aktívan és felelősen részt venni, mert: link, onuralomhiányban szenved (ismerek ilyent), vagy szexuálisan "más irányultságú", akkor igen, ne gyártson utódot. De az, hogy "boldogságomat kiélhetem, és önmegvalósítom magam", az arra irányul, hogy majd akik a gyerekeket felnevelik, azok hátán fogom boldogan eltartatni magam öreg koromban, azok gyermekei termeljék meg nekem az én boldogságos nyugdíjamat, és orvosi kezeléseimet, stb.ÖNZŐ, EGOISTA, ÉLŐSKÖDŐ!
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31