Miért teszik velünk?


Šipošová Miroslava  2007.3.11. 16:00

A világon csak két nem létezik: nő és férfi. Ahelyett, hogy szövetségesek lennének, gyakran vetélytársak, és zömében épp a nők látják ennek kárát.

Érdekes világméretben górcső alá venni a nők kínzását. A világ minden részére valami más a jellemző. Európában és Amerikában törvény tiltja a nők fizikai bántalmazását. De nézzünk csak körül a világ különböző pontjain, és gondolkozzunk el az ottani nők sorsa felett!

India – húsz éve irtják a lánygyermekeket. Lányt szülni valami szörnyűség, lánynak lenni pedig a szégyennel egyenlő. Maguk az anyák ölik meg lánygyermekeiket, ha nem sikerült tőlük „megszabadulniuk” még a várandósság alatt. Egyenesen kétségbeejtő, mire tudja rávenni az egyént a társadalom. Jelenleg az a helyzet, hogy sok faluban hiányoznak a nők, a férfiak nem házasodnak meg, mert nem találnak feleségnek valót.

Mauritánia – ezeken a végeken a túlsúlyos nők vannak divatban. A férfiak rá sem pillantanak a karcsú lányokra, mivel a kövér nő gazdagságot jelent. Az anyák, hogy férjhez adhassák a lányaikat, kiskoruktól tömik őket. A lányok egész nap nem csinálhatnak semmit, csak ülnek és esznek, tejet isznak, és megint esznek. Ha a lányok egyáltalán túlélik ezt a „kúrát”, és felnőnek, sokan közülük már nem is tudnak egyedül járni, csak fekszenek. A nők rokkantak, magas a vérnyomásuk, és nem lehet gyermekük. Egyes lányok elutasítják ezt az életformát, titokban kihányják a beléjük diktált ételt, és bulímiások lesznek. Egyik végletből a másikba esnek, de kétségbeesésükben nem is tudnak mást tenni.

Ázsia – általánosságban elmondható, hogy ezen a kontinensen több módja van a nők „megsemmisítésének”. Vannak, akiket elégetnek, ha elfogy a hozományuk, és a férj hiába kér újabb hozományt felesége szüleitől. Ha a szülők nem tesznek eleget a kérésnek, a lányukat már nem látják viszont, mert a férj elevenen elégeti. Ezután a férfi szabad lesz, és újra megnősülhet.
További „gyöngyszem” a „savas bosszú”. Az elutasított (házasságon kívüli intim kapcsolatot követelő) férfiak álmában lepik meg a „kiválasztottukat”, és arcát savval öntik le. Ha az áldozat ezt a szörnyűséget egyáltalán túléli, megnyomorított, és gyakran vak marad egész életére. Ezek a nők egyesületekbe tömörülnek, és próbálják egymást segíteni.

Afrika – itt történik a következő, nők kárára elkövetett szörnyűség. A női körülmetélés. A férfi körülmetéléshez még csak nem is lehet hasonlítani, nem érzéstelenítésben végzik, és nem újszülötteken. A lányoknak 6-12 éves koruk körül a helyi „javasasszony” minden érzéstelenítés nélkül lenyiszálja a külső nemi szerveiket. Aztán egy keze ügyében lévő fonallal bevarrja a sebet. Egy zsilett elegendő egy egész falu megcsonkítására, így a fertőzések napirenden vannak. A varratot csak a leendő férjnek van joga eltávolítani. Nem egy lánynak problémái vannak a havi vérzéssel, mert a javasasszony nagyon alaposan összevarrta a nyílást.
A legmegrázóbb, hogy épp egy nő végzi ezt a tevékenységet, egy nő nyomorít meg más nőket. Maga is átesett ezen a szörnyűségen, és tovább terjeszti. Egy afrikai származású modell még könyvet is írt erről a borzalmas procedúráról, amelyben neki is része volt. Errefelé is akadnak nők, akik igyekeznek meggyőzni a családokat, hogy ne engedjék ilyen módon megnyomorítani a saját lányaikat.

Tovább nem nyomoztam, nem voltam képes. Annyira letört a kétségbeesés, a fájdalom, a harag és a borzalom, hogy nem tudtam tovább keresni és nyomozni a nők kínzásának vagy megsemmisítésének további módozatai után. A középkorban máglyán égették el a nőket, az újkorban még rafináltabb módszereket ötlöttek ki…!

Csak egy kérdésem van: Miért teszik ezt velünk?!

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18