Mindenki függ?


Oriskó Renáta  2017.3.24. 3:45

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

Kötődhet szerekhez, tárgyakhoz, személyekhez, véleményekhez. Fakadhat megfelelési kényszerből, elvárásokból, bizonytalanságból, az ismeretlentől való félelemből, a kellő tapasztalat hiányából. Lehet menekülés valami elől, vagy egy biztosnak hitt kapaszkodó. Annak hitt, de a legkevésbé sem az.


Alkohol, cigaretta, drog, internet – mind-mind olyan szenvedélyek, amelyek befolyásolhatják és meghatározhatják mindennapjainkat olyan mértékben, hogy már-már uralkodnak felettünk. Nem mi irányítunk, hanem minket irányítanak, háttérbe szorítva ezzel tisztánlátásunkat és józan ítélőképességünket. Felborítanak mindennapokat, átírják a fontossági sorrendet, mert ilyenkor függőségünk tárgya kerül az első helyre. Mindezzel rombolva az emberi kapcsolatokat. Tehát nem csak ránk nézve veszélyesek, hiszen ártalmasak az egészségünkre, hanem a közvetlen környezetünkre is hatással vannak.

S hogy még mi szülhet függőséget a káros szenvedélyeken kívül? A megfelelési kényszer. Hiszen sokszor teljes mértékben a külvilágtól függünk. Véleményektől, elvárásoktól, legyenek azok valósak vagy csak általunk képzeltek. Gyakran olyanoktól is, amelyeket teljesen figyelmen kívül kellene hagynunk.

Állhat a hátterében bizonytalanság. Mert a függőség bizonyos formái épp ebből fakadnak. Vagy nem azokon a területeken függünk valakitől akár érzelmileg, akár más szempontból, ahol bizonytalanok vagyunk, amelyek ismeretlenek számunkra? Ahol nincs elég tapasztalatunk, s valakitől várjuk az útmutatást, a segítséget, akár olyan mértékben, hogy teljesen attól válunk függővé? S ott vannak még a tárgyak és az aktuális trendek, hiszen a mai kor emberének többet jelentenek a tárgyai, mint ezelőtt bármikor.

A függőség korlátoz, keretek közé szorít, elnyom és háttérbe szorítja önmagunkat azzal, hogy uralkodik rajtunk. De mindig dönthetünk úgy, hogy felhagyunk káros szenvedélyeinkkel. Hogy szögre akasztjuk a bizonytalanságot és magasról teszünk mások véleményére. Hogy nem leszünk tovább függőségeink rabjai. A kulcs talán a magabiztosság, a tapasztalat és egy valós fontossági sorrend.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31