Mindenki függ?


Oriskó Renáta  2017.3.24. 3:45

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

Kötődhet szerekhez, tárgyakhoz, személyekhez, véleményekhez. Fakadhat megfelelési kényszerből, elvárásokból, bizonytalanságból, az ismeretlentől való félelemből, a kellő tapasztalat hiányából. Lehet menekülés valami elől, vagy egy biztosnak hitt kapaszkodó. Annak hitt, de a legkevésbé sem az.


Alkohol, cigaretta, drog, internet – mind-mind olyan szenvedélyek, amelyek befolyásolhatják és meghatározhatják mindennapjainkat olyan mértékben, hogy már-már uralkodnak felettünk. Nem mi irányítunk, hanem minket irányítanak, háttérbe szorítva ezzel tisztánlátásunkat és józan ítélőképességünket. Felborítanak mindennapokat, átírják a fontossági sorrendet, mert ilyenkor függőségünk tárgya kerül az első helyre. Mindezzel rombolva az emberi kapcsolatokat. Tehát nem csak ránk nézve veszélyesek, hiszen ártalmasak az egészségünkre, hanem a közvetlen környezetünkre is hatással vannak.

S hogy még mi szülhet függőséget a káros szenvedélyeken kívül? A megfelelési kényszer. Hiszen sokszor teljes mértékben a külvilágtól függünk. Véleményektől, elvárásoktól, legyenek azok valósak vagy csak általunk képzeltek. Gyakran olyanoktól is, amelyeket teljesen figyelmen kívül kellene hagynunk.

Állhat a hátterében bizonytalanság. Mert a függőség bizonyos formái épp ebből fakadnak. Vagy nem azokon a területeken függünk valakitől akár érzelmileg, akár más szempontból, ahol bizonytalanok vagyunk, amelyek ismeretlenek számunkra? Ahol nincs elég tapasztalatunk, s valakitől várjuk az útmutatást, a segítséget, akár olyan mértékben, hogy teljesen attól válunk függővé? S ott vannak még a tárgyak és az aktuális trendek, hiszen a mai kor emberének többet jelentenek a tárgyai, mint ezelőtt bármikor.

A függőség korlátoz, keretek közé szorít, elnyom és háttérbe szorítja önmagunkat azzal, hogy uralkodik rajtunk. De mindig dönthetünk úgy, hogy felhagyunk káros szenvedélyeinkkel. Hogy szögre akasztjuk a bizonytalanságot és magasról teszünk mások véleményére. Hogy nem leszünk tovább függőségeink rabjai. A kulcs talán a magabiztosság, a tapasztalat és egy valós fontossági sorrend.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.11.25.    5


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18


A magyar férfi

Póda Erzsébet

Természetesen általánosítani fogok. Ennélfogva nem minden magyar férfiról írok, csupán egy jelenségről, amelyet úgy tudok a leginkább jellemezni, hogy általánosítok.

2016.9.8.    11