Mindenkinek joga van dönteni


Jády Mónika  2009.11.18. 9:09

Mindenkinek joga van dönteni a saját életéről. Sajnos, erről sok szülő megfeledkezik...

... és még akkor is ő akarja a gyereke sorsát irányítani, amikor az már rég felnőtt – legalábbis papíron. Mert nem igazán érezheti magát felnőttnek az, akit harminc-negyvenévesen is irányításra szoruló kisgyerekként kezelnek…

Tegnap találkoztam egy régi kedves ismerősömmel. Ügyes, szorgalmas lány. Csakhogy ő ezt egyre kevésbé hiszi el magáról. Huszonévesen férjhez ment, gyereket szült. Aztán amikor nagyobbacska lett a kisfia, úgy gondolta, hogy most már magára, a saját álmaira is időt szakíthatna. Azt tervezte, hogy beiratkozik egy nyelvtanfolyamra, és felfrissíti jócskán megkopott angoltudását.
– Mi a fenének?! – meredt rá a férje olyan arccal, mintha legalább azt közölte volna vele a felesége, hogy a jövő héten megmássza a Kilimandzsárót.
– Mi jut az eszedbe?! Családos anyának este otthon a helye – jelentette ki rosszallóan az édesanyja.
– Eddig mindig azt tettem, amit mások mondtak – mesélte sóhajtva az ismerősöm. – Hagytam, hogy befolyásoljanak a szüleim, a férjem… Azt gondoltam, hogy jó lesz úgy, ahogy ők tanácsolják. Először tényleg hittem nekik, aztán amikor kitágult számomra a világ, és rájöttem, hogy másképp is lehetne, már csak a békesség kedvéért mentem bele abba, amit ők akartak. Nem álltam ki soha, hogy ezt és ezt pedig igenis megteszem, bármit szóltok is hozzá. Talán nem is voltam tisztában azzal, hogy mi az, amit igazán szeretnék, de most már tudom. Magam akarok dönteni az életemről.
Maholnap harmincéves leszek, és egy csomó mindent nem próbáltam ki csak azért, mert mások lebeszéltek róla! Lehet, hogy valamiben igazuk volt, de ha megtapasztalhattam volna a saját bőrömön, azt mondhatnám: kipróbáltam, mert erre vágytam, de igen, nektek volt igazatok. Ehelyett csak sajnálkozhatok, hogy mennyi minden kimaradt az életemből. Ha ilyesmiről beszélek anyunak, azt mondja: igen, de van egy gyereked! Tényleg nagy boldogság a gyerek. De attól, hogy valaki feleség és anya lesz, még neki is maradnak álmai! Esetleg a munkájában is szeretne kiteljesedni, a kedvteléseivel is szeretne néha foglalkozni, szeretne valami újat tanulni… Anyu (és az anyósom is, és ebből kifolyólag a férjem is, hisz az anyja ebben a szellemben nevelte) azt vallja, hogy egy nőnek az a legfőbb és egyetlen dolga, hogy kényeztesse a családját. Nem értik meg, hogy most már más világ van. Nem vágyom semmi különlegesre – legalábbis szerintem.
Csak egy nyelvtanfolyamra szeretnék elmenni hetente kétszer. Annyit rágták a fülemet, hogy majdnem letettem róla. De aztán sok álmatlan éjszaka után rájöttem, hogy végre a sarkamra kell állnom. És igenis, beiratkozom a tanfolyamra!Hozzászólások

Bizsuka, 24. 11. 2009 11:46:29 :-)
Kedves Mónika!! Tedd meg!! Nekem is ellenezték annak idején..."minek neked az a német?!" De kiharcoltam,és megérte!!
@


A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6