Nő-anya-szolga?


Maceková Johanka  2007.6.26. 7:44

A felszínen maradva nem látunk semmit. Kívülre minden szépnek tűnik.

Elég azonban egy kicsit elbeszélgetni a nőkkel az életükről és megtapasztaljuk, milyen igazságtalan a társadalom velük szemben. Ők érzik ezt. Érzik, hiszen ha csak egy egyszerű hibát követnek el, nevetségessé teszik őket, ha viszont ugyanezt egy férfi követi el, az mindjárt másként (magasabb szinten) értékelik. Látják a hibákat, melyeket fiatalkorukban követtek el, amikor még azt gondolták, mindent meg kell tenni a családért. Amikor többet tettek, mint társuk, férjük. És azt mondják a lányaiknak: soha ne kövessétek el azt a hibát, amit én elkövettem! Soha! Soha! Soha! De a lányaik ezt nem mindig értik meg. Néha bizony nagyon nehéz megérteni az édesanyánkat, akinek másak a tapasztalatai, más a véleménye az életről...

A cseh rendezőnő, Helena Třeštíková, dokumentumfilm-sorozatot forgatott néhány házaspárról, az esküvőjüktől és az eltelt húsz évről. Két részt láttam a sorozatból. Mindkét részben sok közös vonást fedeztem fel. A férjek a hobbijuknak hódoltak, építették a karrierjüket, megvalósították álmaikat. És a nők? Otthon voltak a gyerekekkel. És amikor a gyerekek felnőttek, a férjek elváltak a feleségüktől, és folyatták a már jól menő karrierjük és életük továbbépítését.

A legkülönösebb az volt, hogy az emberi pszichika vagy az élet valami furcsa, megmagyarázhatatlan működése folytán ezek az apák, ezek a maximálisan önző szülők, akik a gyerekeikkel szinte soha nem törődtek, a gyerekeik szemében a jobban megbecsült, jobban kedvelt szülővé váltak. A gyerekek, mintha nem vették volna figyelembe, hogy egész gyermekkoruk folyamán az apjuk nem törődött, nem foglalkozott velük, vagy mintha mindezt normálisnak vélnék, és nem hibaként tartanák számon. Úgy gondolom, és talán sokan egyetértenek velem azok közül, akik a sorozatot megnézték, hogy ez mérhetetlen igazságtalanság az anyákkal szemben. És ami a legszomorúbb: maguk a nők, anyák sem tudják, vagy nem akarják szavakban kifejezni ezt az igazságtalanságot.

Pár héttel ezelőtt, az Anyák napja kapcsán hallottam a következő köszönetet: köszönjük nektek édesanyák, hogy áldozatot hoztatok értünk. Számomra ez úgy hangzott, mint egy gúnyos nevetés, mintha kinevetnék az anyákat. Kinevetnék az anyákat, akik otthon voltak a gyermekeikkel, míg azok nem kezdtek el iskolába járni, és most minimálbérért dolgoznak, és a mindennapi megélhetésért küzdenek. Kinevetnék a nőket, akik annak ellenére, hogy házasságban éltek, mégis mindenre egyedül voltak, és míg mindenről ők gondoskodtak, s férjeik, szinte szó szerint a feleségük vállán át jutottak jobb pozícióba.

Szerintem mindazért, amiért a nők keservesen megdolgoztak, mindazért, amit feláldoztak, mindazért, amit életükben mások: a család, a gyerekek, a férj miatt elszalasztottak, egy egyszerű köszönöm kevesebb, mint kevés.

Fordította: Póda ErzsébetHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31