Női karrier?


Póda Erzsébet  2014.3.27. 5:38

Amióta világ a világ, a nők mindig többet dolgoztak, mint a férfiak. Mégsem kezelte őket méltóképpen a társadalom.

A történelem kezdetén a nők látástól vakulásig robotoltak. Átlagosan ötféle munkát végeztek – gyereket neveltek, öregeket ápoltak, növényeket termesztettek, gabonát őröltek, ételt készítettek, szőttek, fontak stb. A férfiak elmentek vadászni, esetleg egymás közt háborúztak (később pedig politizálni kezdtek). De az említett időszakban a „többműszakos” és megerőltető munka ellenére sem a nők kapták a legjobb falatokat. Azok bekebelezése kizárólag férfikiváltság volt.

Mára persze fordult a világ, de a nők még mindig kétszer vagy háromszor annyit dolgoznak, mint a férfiak. Megszervezik és elrendezik a család gazdasági, hivatalos és egyéb ügyeit, gyerekeket nevelnek, tanítanak és gondoznak, ápolják a baráti és rokoni kapcsolatokat, berendezik, és rendben tartják a lakást, esetleg a kertben serénykednek. Mindemellett még a saját munkájukat is becsületesen elvégzik a munkahelyükön. A férj a munka után megérdemelt söröcskéjét iszogatja a tévé előtt heverészve, vagy holtfáradtan zuhan az ágyba. A feleség – szintén a munka után - vacsorát készít, ellenőrzi a gyerekek leckéit, takarít, vasal, mosogat, rendet rak. S jaj neki, ha másnap fáradt-lomposan és nem frissen-csinosan jelenik meg a munkahelyén!


A Föld lakosságának fele nő: egy felmérés szerint az összes ledolgozott munkaidő kétharmadát ők végzik el. Bevételük ennek ellenére csupán az összjövedelem tíz százaléka! Tehát sem megfelelően elismerve, sem díjazva nincsenek. A családon belüli munkát, a már említett háztartásvezetést és gyereknevelést egyetlen társadalomban sem ismerik el. Az nem is számít „igazi” munkának!

Szerencsére valamivel jobb (de nem ideális) a helyzet az önmegvalósítás terén. A nő életében unos-untalan felmerül a kérdés: család, gyerek vagy karrier? Összeegyeztethető ez a három dolog egy nő életében vagy sem? Egyes felmérések szerint igen, mások szerint nem. Igazi recept nem is létezik arra, megoldható-e és hogyan. A felmérések szerint csak minden tizedik férfi mutat hajlandóságot arra, hogy engedje feleségét érvényesülni a szakmájában. (Érdekes, egyik nő sem gördít akadályokat férje elé a szakmai előmenetelében. Éppen ellenkezőleg: kötelességének érzi, hogy férjét a „megfelelő családi háttérrel” maximálisan támogassa.) A megkérdezett vezető pozíciókban lévő nők ötven százaléka véli úgy, inkább anyának érzi magát, mint sikeres, jó pozíciót betöltő nőnek. Ugyanezek a nők munka után egyáltalán nem pihennek, mert vár rájuk a család, az otthoni teendők elvégzése. Míg az ugyanilyen pozícióban dolgozó férfi a munkaidő után teljesen szabadok, kipihenhetik magukat, hódolhatnak kedvteléseiknek – a családjuk tekintettel van rájuk, igyekeznek nem terhelni őket a mindennapos gondokkal.

Azokra a nőkre, akik többre vágynak - érdekes szakmára, munkára, karrierre, sikerekre -, a férfivilág szabályai vonatkoznak. Hiszen a sikeresség mértéke ma is eszerint van megállapítva és értékelve. Amennyiben a nők a karriert választják, rájuk sütik a bélyeget: nem jó anyák, nem nőiesek, nem „rendes” nők, nem rendes asszonyok – tehát nem felelnek meg a férfiközpontú világ elvárásainak. Melyben csak az lehet igazán (minden vád és gúnyos megjegyzés, és többletmunka nélkül) sikeres és elismert, aki férfi. Mert tőle senki sem várja el, hogy példás, gondos apa, odaadó háztartási alkalmazott, és megértő, kedves, nett és fitt legyen minden áldott este.

Az önmegvalósítás lehetősége – ismerjük csak el! – még mindig inkább a férfiak kiváltsága.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24