Nők – rabszolgák


Šipošová Miroslava  2007.9.17. 7:05

Ha manapság azt mondják, a nők rabszolgák, biztosan mindenki a vallással keres valamilyen összefüggést.

Vagyis azzal a tanítással, amely többek között azt hirdeti, hogy a nő a férfi alárendeltje. Én viszont szeretném Önökkel megosztani azt az élményt, amelyet egy, az USA-ban élő nőkről -- rabszolgákról -- szóló dokumentumfilm adott nekem. Minden történetben közösek voltak a következő vonások: a keresztény hitvallás, az apa-családfenntartó, az állástalan, a háztartásról és a gyerekekről gondoskodó nő-anya.

Első történet: A férfi hazajön a munkából, a nő látja, hogy megérkezik a férje, kinyitja neki a bejárati ajtót, a férfi bemegy a házba, lerúgja a cipőjét, a jobbot és a balt más-más irányba. A nő felveszi, és a polcra helyezi a cipőt, felakasztja a kabátot, amit a férfi a földre dobott. A vacsora már készen van, a nő megterít a férfinak. A férfi eszik, iszik, aztán távozik az asztaltól. A nő csak ezután eszik a gyerekkel együtt, mert a férfinak járnak a legjobb falatok, és jól kell laknia. A nő a gyerekkel azt eszi, amit a férfi meghagy nekik. Ezután a nő elmossa és elrakja az edényeket, közben viszont még be kell kapcsolnia a tévét, párnát helyeznie a férfi lába alá, és italt vinnie neki.

Második történet: A nő a hároméves kislányának a következőképpen magyaráz: azért főzünk, hogy apukának legyen finom ennivaló, ki kell mosni, hogy apukának legyen tiszta ruhája, ki kell takarítanunk, hogy apuka kényelemben élhessen, apukának dolgoznia kell, nehéz dolga van, ezért itthon segítenünk kell neki. És a kislány azt tanulja, hogyan kell szolgálnia a férfit a jövőben. A nőnek fodrászhoz kellett mennie. Természetesen a férfi vele megy, mert az asszonynak olyan frizurája kell, hogy legyen, ami a férjének megfelel. A férfi annyi tiltást, parancsot és utasítást ad a fodrásznőnek, hogy félt levágni akárcsak egyetlen hajszálat is. A nő a férje pártján áll. Ő dolgozik és fizeti nekem a fodrászt, hát úgy kell megnyiratkoznom, ahogy neki tetszik. Ugyanez érvényes a nő és a kislány ruházatára is.

Harmadik történet: A férfi a fürdőszobába megy, és a nőnek vele kell tartania. A nő kinyomja a férfi fogkeféjére a fogkrémet, megmossa a férfi haját, hátát, lezuhanyozza őt, megtörli, és a kezébe adja a pizsamát. Lefekteti az ágyba, betakarja, eloltja az éjjeli lámpát. Majd kivasalja a férfi másnapra való ruháit, és csak ezután hajtja álomra a fejét. Reggel a férfi előtt kel, hogy még egyszer átvasalja az este kivasalt ruhákat. Minden hétvégén lemossa és kiporszívózza az autót, amellyel a férfi munkába jár.

És több ilyen történet is volt! A férfi egyáltalán nem törődött a háztartás vezetésével, a nők foglalkoztak a gyerekekkel, a takarítással, a bevásárlással. A férfinak volt állása, és eltartotta a családot, bebiztosította a háztartás fenntartásához szükséges pénzt. Minden nő boldog arckifejezéssel mesélte el a történetét, és elmagyarázta, hogy ennek így kell lennie, és hogy elégedett az életével. E nők közül egy sem akart foglalkozni önmagával, a karrierjével, nem érdekelte őket az önállóság és a szabadság.

Nekem az eszem megáll ilyen történetek hallatán! Ilyen életmódban nem látok semmi értelmet, sem boldogságot (a nő szemszögéből). Olyan ez, mint az aranykalitkában: az embernek megvan mindene, de nem szabad tennie semmit. És a férfi szemszögéből? Nem tudom elképzelni, hogy ha férfi lennék, csak az én nézetem, döntésem, munkára való jogom állna mindenek felett, a partnerem pedig kizárólag az én szolgám lenne.

Nekem személy szerint társra van szükségem, nem szolgára vagy vezérre, hanem ugyanazon a szinten lévő partnerre. Tervekkel, álmokkal, önálló, talpraesett, spontán, eszes, határozott, bátor, vidám emberre, hogy érdekes legyen az élet, hogy mindig történjen valami, hogy kiegészítsük egymást...

Önök el tudják képzelni, hogy modern rabszolgaként éljenek?

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

rb, 18. 09. 2007 18:11:29
Mondjuk azert nem kene mindjart a kereszteny hitvallasra fogni az ilyen torteneteket. Egyreszt, szamosan vannak kereszteny csaladok ahol a ferfi a csaladfenntarto de ezt nem durvan es a not kihasznalva eli meg. Termeszetes, hogy ha a ferj a hazon kivul dolgozik es reggel 8-tol este 6-ig tavol van, nem tud annyira a hazimunkaban segiteni, hisz eppen azert van ott a no hogy o meg ezeket a feladatokat ellassa. A hazassag egy szovetseg, amelyben mindket fel egyforma felelosseggel es fontossaggal dolgozik az 'egyseg' fenntartasaert, az egyik az anyagi felteteleket teremti meg (nem csupan onmaga hanem a tarsa es gyermekei szamara is), a masik pedig a fizikai felteteleket, a tiszta ruhat, etelt, gondozott otthont - a maga es a dolgozo tarsa reszere is. Azert ettol a no meg nem lesz rabszolga. Masreszt, nagyon durva es zavaro az 'allastalan' kifejezes a cikk elejen. A no attol, hogy nem dolgozik az otthonan kivul, meg nem allastalan. Tobb beosztasban is teljesit, raadasul koztuk van a legfontosabb: kisgyermekeket jora es szepre, tisztessegre nevelni. Szulni egy nyul is tud, a neveleshez viszont figyelo es torodo szulo kell, aki ott van es vigyazza a gyermeke lepteit (miert van az, hogy ez az allatvilagban termeszetes, az ember lanyat pedig mindenfele megalazo megjegyzesek erik, ha nem azt tartja legfontosabbnak hogy karriert csinaljon es minden szal gyonyorure festett haja megfeleloen koronazza az arcat a nap huszonnegy orajaban.) Mert mi is az allas, vegso soron? Irodaban ulni, fontosnak erezni magunkat, rohanni, fonokot, vezetoket kiSZOLGALNI...Remelem a cikk iroja azert azt legalabb nem tagadja, hogy akarmilyen allasban dolgozik is, valakit mindenkeppen ki kell szolgalnia, vagy a fonoket, vagy eppen masok igenyeit...Miert baj az, ha valaki igy inkabb a szeretett ferjet valasztja mint 'kiszolgalandot'? Persze ez ketoldalu es a fent emlitett tortenetek szomoruak, de legfokeppen az a szomoru hogy ebbol valaki mar megint a kereszteny vallas negativsagat szurte le. Kirivo esetek mindenhol vannak de azert ez nagyon nem altalanos. Talan tudom, en is az USA ban elek. Ha ugy tetszik, szolgakent, mert orommel teszek a ferjem es a csaladom kedvere. Ja, igaz a ferjem is rabszolga, rabszolgaja a fonokeinek a munkahelyen..mint ahogy Te is az vagy, valakinek, valaminek a szolgaja aminek a szolgalataba alltal. Olyan jo lenne, ha nem allandoan a hagyomanyos csaladot es a hagyomanyos szerepeket szidnank. Sokan vagyunk akik ebben elunk boldogan, nem zsarnok ferjjel, nem szolga modra. Talan ez faj azoknak, akik annyira szapuljak a hazassagot.. a sok ketsegbe esett onmaga-kereses ugyanis nem hoz negyede annyi oromet sem, mint a gyermeked olelese, a parod szeretete. :)
Ilona, 19. 09. 2007 15:34:03
Meddig vannak veled a gyerekeid? Meddig ölel a párod? Hogy ölel a párod? Meglátod azt ha megcsal? Én arra áldoztam az életemet hogy a hagyományos értéekek szeritn éljek. Azt hittem az én uram a legjobb ember a világon hisz mindent megtett a családjáérét. Három gyerek és harmincöt év hűség és hagyományos családmodell után kiderült hogy az én drága tisztelt jóságos apapéldakép férjem egész házasságunk idjee alatt megcsalt. Szeretője volt , akitől meg egy lánya is született. Az én uram templomba járó tisztes katolikus votl. Ma is jár gyónni áldozni. Minek??? Miért??? Na erre adjon nekem valaki választ!!!!
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31