Okos és szép nők


Kabók Zita  2007.3.31. 15:59

„…Most már hiszek a mesékben, és bizonyítékom is van arra, hogy léteznek okos és szép mérnöklányok…”

„…Ne haragudj, hogy zavarlak, de teljesen véletlenül kerültem a weboldaladra, és láttam a fényképed fölé írva, hogy mérnök vagy. Ekkor elgondolkoztam, hogy lehet egy ilyen szép nő mérnök?... Igazságtalan, hogy a mi iskolánkba nem jártak ilyen lányok. Hidd el, azt tuti észrevettük volna. Remélem, nem vetted üzenetem zaklatásnak... Elárulnád, milyen szakon végeztél? Csak, hogy megmaradjon a világba vetett hitem, hogy a mérnöklányok is lehetnek szépek. ...Elkeserített, hogy egy lány többet tudjon, mint én. Nem vagyok hímsoviniszta, csak ez még nem fordult elő velem... Szóval most már hiszek a mesékben, és bizonyítékom is van arra, hogy okos és szép mérnöklányok is léteznek. Már csak azt nem értem mért te vagy az egyetlen!” -- landolt az előzőeket tartalmazó, elgondolkodtató üzenet a postaládámban.

Ahogy nagyanyám mondaná: na, erre a véleményre varrjunk gombot! A fiú, aki az üzenetet írta, minden bizonnyal sztereotípiákban gondolkodik, és mégiscsak van benne jó adag férfisovinizmus. Máskülönben nem hitte volna eddig, hogy a szép lányok csak buták lehetnek, az okosak pedig mindig csúnyácskák. Valószínűleg további sztereotípiák is uralják a tudatát, mégpedig úgy gondolja -- a többi fiúval, férfival egyetemben --, hogy a jó házasság vagy kapcsolat titka a nő alárendelt szerepében rejlik. Mert kétségtelen, hogy a diplomás nők öntudatosabbak, talpraesettebbek, és kevésbé irányíthatók, vagy kevésbé tűrik el a velük szemben előforduló igazságtalanságokat. Számolnak, szerveznek, határozott véleményt nyilvánítanak, elismerést vagy vagyont szereznek, ingatlannal rendelkeznek, vagy cégautót kapnak.

Ezek a férfiúk bizonyára úgy gondolják, hogy a diplomás nők a gyermeknevelést a karrierrel nem tudják (vagy nem akarják) összeegyeztetni. Esténként, az asztalon a gőzölgő vacsora helyett papírpiramisok halmozódnak, a gyerek délutánonként a tévé előtt ül, hiszen a feleség épp a másnapi tárgyalásra készül.

A férfiak számára nehezen elképzelhető dolog az egyenjogú házastársi viszony -- és többnyire elviselhetetlennek tartják. Holott tagadhatatlan, hogy csak annak a férfinak van szüksége mindenáron nála gyengébb és „butább” partnerre, akinek szegényes az önértékelése, vagy valóban szegényesek a képességei. Hiszen, az emberre jellemző, hogy ha olyasvalaki a társa, aki gyengébb és tehetetlenebb, akkor máris jobbnak érzi magát… Ez természetesen csupáncsak látszatmegoldás, és nem igazán vezet jóra.

Szerencsére manapság egyre több férfi keres olyan partnert, akinek érdekes és sokrétű a személyisége, akivel értelmes beszélgetést és vitát lehet folytatni. S nem várja el azt, hogy a társa egész nap otthon álljon a konyhapult mellett. Egyik barátom nyíltan megmondta, hogy neki bizony nem kell egy főző-mosó asszony. Nem vágyik arra, hogy valaki az ő ruháit mossa vagy vasalja, amikor erre saját maga is képes. Nem cselédlányt, hanem egyenrangú partnert keres.

Azt se felejtsük el, hogy a jó házassághoz mindig két ember kell! A jó kapcsolat titka pedig az egyenrangúságban és a toleranciában rejlik. A nők sajnos hajlamosak (még az iskolázott, magas funkciót betöltő nők is) arra, hogy otthon az engedelmes házitündér szerepében tetszelegjenek – még akkor is, ha ezt senki sem várja el tőlük. Ebből a szerepből azonban a nőknek saját maguknak kell kilépniük – nem várhatják el, hogy a partnerük tegye meg helyettük. Az egyenrangú kapcsolat pedig csak azután valósul meg, miután ezt a lépést a nők megteszik.Hozzászólások

, 02. 04. 2007 13:52:25
Hat ez a cikk eleg nagy butasag volt :-))) Tudod, vannak nok akik elvezik a haziasszony es anya szerepet, es egyaltalan nem alarendeltek ;-) Mindenkit mas fabol faragtak. Latszik hogy te eppen ugy altalanositasz, mint a cikkedben emlegetett ferfiu, es megis ot cikized az altalanositasa miatt. Gaz....nem?
Póda Erzsébet, 02. 04. 2007 15:13:26 Gáz?
Az a gáz, kedves olvasó, hogy ön nem olvasta el alaposan a cikket. Kérjük, tegye meg, és akkor azt is tudni fogja, miről szól. Üdvözlettel: Erzsébet
zita, 02. 04. 2007 15:42:06 Kedves Ismeretlen Olvaso
Kedves Olvaso. A cikk nem azokat velemenyezi, akik az "alarendelt" kapcsolatokban boldogok, hanem azoknak probal utat mutatni, akik ilyen kapcsolatban vannak, mert azt hiszik ez a termeszetes. Az eremnek termeszetesen mindig ket oldala van, es a Baratno mindenki velemenyere kivancsi, tehat ha hosszabban kifejtene, hogy mit is gondolt azt szivesen vesszuk. Probalunk minden lehetoseget, utat megmutatni a noknek es megismertetni veluk, hogy mindenki egyenlo jogokkal es lehetosegekkel van felruhazva a valasztashoz az elet minden teruleten. Valasztani pedig csak ugy tudunk helyesen, ha eletttapasztalatunkat, velemenyunket megosztjuk masokkal es nyiltan vallaljuk azokat, ahelyett, hogy a szonyeg ala sopornenk oket.
, 06. 05. 2007 14:47:14
Én már nagymama vagyok, de szeretek sokat a fiatalokkal beszélgetni .Elovasok mindent , ami érdekel és véleményem is van róla. Már a koromnál fogva , is egy kissé , távolabbról nézem a dolgokat./persze m nem vagyok matuzsálem/Szóval nagyon tetszett a cikk a szép és okos nőkről.Én ugyan erről már lemaradtam , de egyetértek azzal , hogy az igényesebb férfiak valóban hisznek abban , hogy egyenrangú társ kell nekik , nem pedig cseléd , aki kiszolgálja őket.A nő sem egyedül arra született , hogy főzzön, mosson , gyereket neveljen. A képességei ugyanúgy megvannak , mint a férfiaknak , és valóban az , hogy az okos nőnek csúnyának kellenne lennie , csak begyepesedett agyakban fordul meg.A természet ezt nagyon jól intézte a nőben akármilyen sikeres is mindig megvan /egyes eseteket kivéve / , a képesség arra , hogy amint anyává válnak , úgyanúgy , elfelejtsenek mindent a világon , és csakis a gyermekük felé forduljanak , ez a kapcsolat az egyetlen , ami az igazi önzetlen szereteten alapszik. Jobb esetben a társunkat is így kellene szeretnünk.
    
varga katalin, 06. 05. 2007 14:50:15 a nagymama én vagyok
Bocsánat , az előbb elfelejtettem aláírni, de vállalom , mindazt , amit írtam. A véleményem a "szép és okos nő " cikkhez kapcsolódik
Zita, 09. 05. 2007 16:10:47 Kedves Nagymama
Koszonom a pozitiv es szivhez szolo hozzaszolast! Orommel vesszuk, hogy az on generacioja is figyelemmel kiseri a rank (fiatalabb szingli nokre es lanyokra) harult megvaltozott szerepet es a tarsadalom altal szabott uj kovetelmenyeket es nyitott az ujra!
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31