Szerelem...


Póda Erzsébet  2015.8.14. 0:47

– Hát, mert szeretem! – zokogja kétségbeesetten. – És szenvedek! Mit tegyek, mit tegyek?!

Eddig azt hittem, értelmes felnőtt nő. Jó munkahelyen dolgozik, rengeteg tanfolyamot, kurzust elvégzett már, kliensei imádják. Mindenkihez van jó szava, kedves mosolya. Tanult és tájékozott, szépérzékével a legzordabb helyet is pillanatok alatt kellemessé varázsolja. Egy kis mütyür ide, egy kis gyertya oda, s máris árad a meghitt hangulat.

Pasik tucatjai környékezték meg: intelligens, komoly szándékú felnőtt férfiak. Még élvezte is, hogy válogathat, de az igazit nem találta meg. Három évvel ezelőtt azonban szinte berobbant az életébe egy fiú. Egy sokkal fiatalabb, furcsa fiú. Attól kezdve nem volt nyugovása. A fiú heves udvarlása, lehengerlő viselkedése levette a lábáról. Pedig nemcsak a kor-, hanem a köztük lévő „szellemi” különbség is szembetűnő volt már az első pillanattól.


Ám hősnőnket mindez mit sem érdekelte. Szerelembe esett, és úgy gondolta, az a feladata, hogy megmutassa a fiúnak a világot. Lassan tanítgatta. A szépre, meg a jó ízlésre, új szavakra, saját gondolatai kifejezésére is. A fiú ugyanis hiányt szenvedett nemcsak jó nevelésből, az illemszabályok ismeretéből, értelmi és érzelmi intelligenciából, de lelki egészségből is. Hősnőnk ebből semmit sem vett észre. Viszont jó tanítónak bizonyult: bevezette a fiút egy másféle világba. A fiú pedig jó diákként hamar alkalmazta a tanultakat, s ma már olyan kifinomultan veri át a környezetét, mint a legjobb politikus. Pedig hősnőnknek nem ez volt a célja.

Eddig azt hittem, értelmes felnőtt nő. Most már tudom, hogy nem az. Most már tudom, hogy áldozat. Egy pszichopata áldozata.

–Szeretem! – zokogja kétségbeesetten. – Tolerálom, megértem! De ő egyfolytában bánt engem. Tudom, hogy még tanulnia kell. Megadok neki minden segítséget, de nem bírom a zsarolást. Lelki zsarolásait... Szenvedek! – A sírástól elcsuklik a hangja.

Látom, ahogy kínlódik, de segíteni nem tudok. Látom, amikor a társaságban a fiú a fiatalabb nőkkel, lányokkal flörtöl. Látom, ahogy élvezi, hogy fájdalmat okoz. Látom, hogy nem fogják egymás kezét, nem bújnak össze, nincs köztük semmi gyengédség, mintha nem is tartoznának egymáshoz. Látom az ezernyi riasztó jelet. Hallom a történetet a sétáról, melyben hősnőnk a jobb oldali ösvényt választaná, de a fiú a bal oldalira lép. Ketten két irányba mennek. De ott a harmadik is, akivel a fiú a bal oldali ösvény végén folytatja az utat. Hallom a történetet a zsarolásról, hogy van akárhány lány, aki szívesen lefekszik vele, neki csak csettintenie kell. Hallom a történeteket az érzelmi kínzásokról. S látom a fiú viselkedését a társaságban, ahol együtt vagyunk. Látom, ahogy megtéveszti a környezetét. Az ösvényen történtek után reggelit készít "menyasszonyának", a szobába viszi neki, hogy mindenki lássa: ő a leggondosabb férfi, keresve se találni jobbat. Elszörnyedve hallom a további történeteket, régieket és újabbakat, a válogatott módszerrel véghez vitt láthatatlan erőszakról, melynek példáit felsorolni se tudom.


És látom a következő jelenetet. A következő érzelmi zsarolást, lelki kínzást, amely lassan fizikai erőszakba megy át. És látom őt, akiről eddig azt hittem, értelmes, öntudatos, erős, felnőtt nő, amint lassan visszahúzódik, lassan, de biztosan teljesen elbizonytalanodik, lassan elveszíti lába alól a talajt, s lassan teljes ronccsá válik, önmaga árnyékává, kinek beszűkült világából minden eltűnik, ami addig olyan gazdaggá és széppé tette.

Segíteni nem tudok. Mert ő azt akarja hallani, hogy ez a kapcsolat még megér egy próbálkozást. Meg még egyet, és még egyet. Időt, további esélyt ad a fiúnak, és még továbbit. Pedig ez a párkapcsolat soha nem volt igazi párkapcsolat. Soha nem szólt a szerelemről. Talán az elején az újdonság, a másféleség erejéről, s legfeljebb a szexről, meg egy mindenkit átverő, lelketlen, gonosz, romboló pszichopatáról, kinek karmai közül csak ritkán van szabadulás...Hozzászólások

Zero1233456, 09. 11. 2015 17:32:37
Sajnos nőben is van ilyen... :( Érdemes ezt is elolvasni.: https://asztropresszcikkek.wordpress.com/tag/pszichopata-kotelek/
Scara, 18. 02. 2016 11:35:28
Mintha rólam szólna....elképesztő. Én 1 hónapja tudtam csak véglegesen kilépni, sok baráti segítséggel és támogatással. Rajtuk kívül senki nem értett meg, hiszen kívülről tökéletesnek látszott - kifelé állandó szerepjátszás volt az élet. Csak azok értettek, akik látták a lassú de biztos leépülésem, azt, hogy mindenért én voltam hibáztatva, minden logikát nélkülöző cselekedeteinek kimagyarázását, hogy a legapróbb nézeteltérésre is hatalmas dühvel reagált, majd 5 perc múlva mintha mi sem történt volna \"Mi a baj drágám?\" következett. Nem könnyű kilépni, néha még ma is úgy érzem visszamennék. Nem is értem. Iszonyatos fájdalommal jár, még mindig jobb mint benne maradni a lassan ölő mérgező kapcsolatban.
apu, 31. 07. 2017 17:03:48
Nem ismeros valahonnan?
@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11