Szüzesség-ellenőrzés Indonéziában


Oriskó Renáta  2015.3.4. 2:58

Egy törvényjavaslat értelmében a középiskolás lányoknak érettségi előtt szüzességi vizsgálaton kellett volna részt venniük.

Mégsem kell a lányoknak szüzességi vizsgálaton átesniük, mondta ki az indonéz törvényhozás a napokban. Egy korábbi törvényjavaslat értelmében a középiskolás lányoknak érettségi előtt szüzességi vizsgálaton kellett volna részt venniük. Ez azt jelenti, hogy az érettségi megszerzését a szüzességhez kötötték volna.

Habib Isa Mahdi, jogász, azt nyilatkozta, hogy a törvényjavaslatot egyfajta „jó magaviselet” rendeletnek szánták. Szerintük a fiatal lányok nagy része létesít szexuális kapcsolatot a házasság előtt, ennek megakadályozása miatt is tartották fontosnak a törvény bevezetését. S ha már a fiúkat nem tudják ellenőrizni, megtették volna ezt a lányokkal. A jogász véleménye szerint, ha érvénybe lépett volna a törvény, akkor a lányok tartottak volna a lehetséges következményektől, és nem lettek volna hajlandóak szexuális együttlétre.


A javaslat hatalmas közfelháborodást keltett, ezért is döntöttek annak visszavonása mellett. A törvényjavaslattal több jogvédő szervezet és az egyház sem értett egyet, hiszen egyrészt diszkriminatív, másrészt ellenkezik az iszlám tanításával. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet kijelentette, aggasztónak találja azt is, hogy a vizsgálatot még mindig alkalmazzák a rendőrségnél és a katonaságnál. Igen, a rendőrséghez és a katonasághoz csak azokat a nőket veszik fel, akik átestek a szüzességi vizsgálaton. A HRW felszólította az indonéz kormányt, hogy vessenek véget a női szüzesség-ellenőrzésnek, amely megalázó, diszkriminatív és kegyetlen.


A 240 milliós Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa. Turisták ezrei keresik fel a szigetországot, Bali és Jáva szigete a legvonzóbb turisztikai célpontok közé tartozik. De vajon mit érzékel a turista az indonéz nép mindennapjaiból? Abból, hogy Indonéziában virágzik a korrupció, a megvesztegethetőség. Hogy a WHO azon országok között tartja számon, ahol nők és lánygyermekek esnek át a genitális csonkítás valamelyik fajtáján. Ahol a nők kevesebbek, csak azért, mert nőnek születtek. Mindez azt is mutatja, vannak égetőbb problémák annál, mint törvényjavaslatot alkotni a fiatal lányok szüzességének kérdésében, amely szintén egy megalázó és diszkriminatív intézkedés. Indonézia azonban nem az egyetlen hely, ahol ilyen törvény bevezetését tervezték. Nyugat-Jávában 2007-ben, Dél-Szumátrában pedig 2013-ban bukott meg hasonló javaslat.

Írásunk a www.theglobeandmail.com riportja alapján készültHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11