Szüzesség-ellenőrzés Indonéziában


Oriskó Renáta  2015.3.4. 2:58

Egy törvényjavaslat értelmében a középiskolás lányoknak érettségi előtt szüzességi vizsgálaton kellett volna részt venniük.

Mégsem kell a lányoknak szüzességi vizsgálaton átesniük, mondta ki az indonéz törvényhozás a napokban. Egy korábbi törvényjavaslat értelmében a középiskolás lányoknak érettségi előtt szüzességi vizsgálaton kellett volna részt venniük. Ez azt jelenti, hogy az érettségi megszerzését a szüzességhez kötötték volna.

Habib Isa Mahdi, jogász, azt nyilatkozta, hogy a törvényjavaslatot egyfajta „jó magaviselet” rendeletnek szánták. Szerintük a fiatal lányok nagy része létesít szexuális kapcsolatot a házasság előtt, ennek megakadályozása miatt is tartották fontosnak a törvény bevezetését. S ha már a fiúkat nem tudják ellenőrizni, megtették volna ezt a lányokkal. A jogász véleménye szerint, ha érvénybe lépett volna a törvény, akkor a lányok tartottak volna a lehetséges következményektől, és nem lettek volna hajlandóak szexuális együttlétre.


A javaslat hatalmas közfelháborodást keltett, ezért is döntöttek annak visszavonása mellett. A törvényjavaslattal több jogvédő szervezet és az egyház sem értett egyet, hiszen egyrészt diszkriminatív, másrészt ellenkezik az iszlám tanításával. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet kijelentette, aggasztónak találja azt is, hogy a vizsgálatot még mindig alkalmazzák a rendőrségnél és a katonaságnál. Igen, a rendőrséghez és a katonasághoz csak azokat a nőket veszik fel, akik átestek a szüzességi vizsgálaton. A HRW felszólította az indonéz kormányt, hogy vessenek véget a női szüzesség-ellenőrzésnek, amely megalázó, diszkriminatív és kegyetlen.


A 240 milliós Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa. Turisták ezrei keresik fel a szigetországot, Bali és Jáva szigete a legvonzóbb turisztikai célpontok közé tartozik. De vajon mit érzékel a turista az indonéz nép mindennapjaiból? Abból, hogy Indonéziában virágzik a korrupció, a megvesztegethetőség. Hogy a WHO azon országok között tartja számon, ahol nők és lánygyermekek esnek át a genitális csonkítás valamelyik fajtáján. Ahol a nők kevesebbek, csak azért, mert nőnek születtek. Mindez azt is mutatja, vannak égetőbb problémák annál, mint törvényjavaslatot alkotni a fiatal lányok szüzességének kérdésében, amely szintén egy megalázó és diszkriminatív intézkedés. Indonézia azonban nem az egyetlen hely, ahol ilyen törvény bevezetését tervezték. Nyugat-Jávában 2007-ben, Dél-Szumátrában pedig 2013-ban bukott meg hasonló javaslat.

Írásunk a www.theglobeandmail.com riportja alapján készültHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.11.25.    5


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18