Szüzesség-ellenőrzés Indonéziában


Oriskó Renáta  2015.3.4. 2:58

Egy törvényjavaslat értelmében a középiskolás lányoknak érettségi előtt szüzességi vizsgálaton kellett volna részt venniük.

Mégsem kell a lányoknak szüzességi vizsgálaton átesniük, mondta ki az indonéz törvényhozás a napokban. Egy korábbi törvényjavaslat értelmében a középiskolás lányoknak érettségi előtt szüzességi vizsgálaton kellett volna részt venniük. Ez azt jelenti, hogy az érettségi megszerzését a szüzességhez kötötték volna.

Habib Isa Mahdi, jogász, azt nyilatkozta, hogy a törvényjavaslatot egyfajta „jó magaviselet” rendeletnek szánták. Szerintük a fiatal lányok nagy része létesít szexuális kapcsolatot a házasság előtt, ennek megakadályozása miatt is tartották fontosnak a törvény bevezetését. S ha már a fiúkat nem tudják ellenőrizni, megtették volna ezt a lányokkal. A jogász véleménye szerint, ha érvénybe lépett volna a törvény, akkor a lányok tartottak volna a lehetséges következményektől, és nem lettek volna hajlandóak szexuális együttlétre.


A javaslat hatalmas közfelháborodást keltett, ezért is döntöttek annak visszavonása mellett. A törvényjavaslattal több jogvédő szervezet és az egyház sem értett egyet, hiszen egyrészt diszkriminatív, másrészt ellenkezik az iszlám tanításával. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet kijelentette, aggasztónak találja azt is, hogy a vizsgálatot még mindig alkalmazzák a rendőrségnél és a katonaságnál. Igen, a rendőrséghez és a katonasághoz csak azokat a nőket veszik fel, akik átestek a szüzességi vizsgálaton. A HRW felszólította az indonéz kormányt, hogy vessenek véget a női szüzesség-ellenőrzésnek, amely megalázó, diszkriminatív és kegyetlen.


A 240 milliós Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa. Turisták ezrei keresik fel a szigetországot, Bali és Jáva szigete a legvonzóbb turisztikai célpontok közé tartozik. De vajon mit érzékel a turista az indonéz nép mindennapjaiból? Abból, hogy Indonéziában virágzik a korrupció, a megvesztegethetőség. Hogy a WHO azon országok között tartja számon, ahol nők és lánygyermekek esnek át a genitális csonkítás valamelyik fajtáján. Ahol a nők kevesebbek, csak azért, mert nőnek születtek. Mindez azt is mutatja, vannak égetőbb problémák annál, mint törvényjavaslatot alkotni a fiatal lányok szüzességének kérdésében, amely szintén egy megalázó és diszkriminatív intézkedés. Indonézia azonban nem az egyetlen hely, ahol ilyen törvény bevezetését tervezték. Nyugat-Jávában 2007-ben, Dél-Szumátrában pedig 2013-ban bukott meg hasonló javaslat.

Írásunk a www.theglobeandmail.com riportja alapján készültHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31