Vadászok és Hófehérkék


Poór Marianna  2016.2.14. 1:50

Az életben egyszerre vagyunk vadászok és prédák.


Vadász: Bizonyos fegyvert, eszközt, cselt használva vadakat fürkészni, fogdosni, öldösni jár. Erdőben, pusztákon, szőlőkben, tavakon vadászni. Nyulakra, őzekre, foglyokra, fürjekre vadászni. Képes kifejezéssel: fürkész, keres, megszerezni, megfogni vágy. Híreket vadászni. Embereket vadászni. Azon szavak osztályába tartozik, melyek nevek és igék egy alakban.


Vadászat: főnév. Vadászás, elvont értelemben, vagyis fogalom, mely alá tartozik minden, mivel a vadászok, mint olyanok, foglalkozni szoktak. Egyébiránt jelenti magát a cselekvést is, pl. tilalmas a vadászat. (Magyar értelmező szótár)A világ körülöttünk vadászokkal van tele. Látjuk őket beszállni az autójukba, találkozókra sietni, a futópadon izzadni. Ott ebédelnek a szomszéd asztalnál, ránk mosolyognak a közértben sorban állás közben. Éjjel és nappal is előbújnak rejtekhelyükről, hogy levadásszák zsákmányaikat. Nővadász férfiak és férfivadász nők lepik el a városok utcáit. Vajon milyen ismertetőjegyek alapján azonosíthatók be? Kik ők, a titokzatos vadászok, akik lesben állva várnak áldozataikra?

Az első típus, a szexvadász. A legegyszerűbben beazonosítható típus. Olcsó szavakkal és illattal bájolog, szinte az első pillanattól intim közelségbe kerül prédájával, ahonnan már biztos kézzel célozza meg őt. Ilyen közelről nem lehet hibázni. Tematizálja annak nagyfokú érzékiségét, verbalizálja önnön szexuális erejét. Szófordulatai kétértelmű utalásokkal vannak tele. Teste minden apró rezdülése egyértelmű üzenetet közvetít az áldozata felé: miután levadásztalak, otthagylak a földön. Ha a találatom nem öl meg azonnal, hosszasan és kínok között vérzel ki, én nem fordulok vissza és könnyítem meg a haláltusád egy kegyelemdöféssel.


Az érzelemvadász. Az egyik legveszélyesebb típus. Azzal téveszti meg kiszemeltjét, hogy elhiteti vele, érzelmi csapdáját személyre szabottan, kizárólag számára készítette elő. Türelmesen figyel, kivár, eligazodik választottja érzelmi térképén. Mélyen a szemébe néz, hallgatással és csenddel jutalmazza az áldozat segélykiáltásait. Mind közül ő rendelkezik a legkifinomultabb hallással. Különleges vadásznak hazudja magát, és bár a találata először simogató érzésként hat, miután behatol a húsba, ugyanolyan mérgező. Esetenként halálos.

Kalandvadász. Ritkán azonosítható be első látásra. Nem fárasztja közhelyes bókokkal zsákmányát, ő az, aki utánozhatatlan, génjeibe kódolt lazasággal cserkészi be áldozatát. Csak a legkifinomultabb példányaik vadásznak a nagyvadakra, legtöbbjük kalandos természete kilengéseit kisebb zsákmányállatok megszerzésére korlátozza. Korábbi hódításairól mesél, kiegészítőként tekint prédáira, amelyeket az évszakoknak megfelelően vesz magára, gondos válogatás után – a kiegészítőnek mindig passzolnia kell az aktuális időjáráshoz. Ő a letűnt korok Don Juanja, hatalmas adag egóval, egy kis adag titokzatossággal és egy üres, túlságosan is üres élettel.


És végül, az ősragadozó, aki számára létkérdés a vadászat. Legelemibb ösztönét követve állítja fel csapdáját, amelybe könyörtelenül ejti foglyul a kiszemelt zsákmányt. Az elejtett lény pedig, bár átlátja, hogy a vadász őt kiszipolyozva maradhat csak életben, mégis megmagyarázhatatlanul, önszántából sétál a csapdájába. Ő az, akinek nem kell elővenni vadásztőrét sem, hiszen mi magunk nyújtjuk át neki díszdobozban a kivágott szívünket.

Az életben egyszerre vagyunk vadászok és prédák. Szexre, érzelmekre, kalandokra kiéhezett vadak. Némelyikünk könnyen becserkészhető, ez a típus magától néz farkasszemet a vadász puskájával, amint célba veszi őt. Vannak közöttünk olyanok, akik az első lövés után elkezdenek menekülni, ám a következő már célt ér. A szerencsésebbeket csak horzsolja a lövedék, a kevésbé szerencséseket szíven találja. Azonnali halál: az sem adatik meg számukra, hogy vadászuk karjaiban vérezhessenek el. És vannak a levadászhatatlan zsákmányállatok, ők még a legvakmerőbb vadászoknak is kihívást jelentenek. Nyughatatlanságuk miatt nem lehet őket célba venni, a találat esélye egy a millióhoz, egy tapasztalt vadász lövése hosszú lesben állás után is csak elsüvít mellettük. Hiába a megtévesztés, a terepszínű álca, az ilyen állatokat nehéz csapdába ejteni. És, hagyjuk meg, ha a végén úgysem díszíthetik szerelmi trófeáik falát a kiszemelt áldozat agancsával, kár azokért a golyókért. A megszelídíthetetlen vad továbbtáncol, a puska pedig csőre töltve újabb, könnyebben célba vehető préda elejtésére kész.


Vadász: bizonyos fegyvert, eszközt, cselt használva vadakat fürkészni, fogdosni, öldösni jár. Erdőben, pusztákon, szőlőkben, tavakon vadászni. Könnyű prédákra, kihívást jelentő izgalmakra, megszelídíthetetlen nagyvadakra vadászni. Képes kifejezéssel, fürkész, keres, megszerezni, megfogni vágy. Embereket vadászni. Azon szavak osztályába tartozik, melyek nevek és igék egy alakban.

Vadászat: főnév. Vadászás, elvont értelemben, vagyis fogalom, mely alá tartozik minden, mivel a vadászok, mint olyanok, foglalkozni szoktak. Egyébiránt jelenti magát a cselekvést is, például: a vadászat engedélyezett.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31