Vele, nélküle


Póda Erzsébet  2012.5.9. 6:03

Éva az esküvőjét intézi. Úgy gondolja, elérte a harmincat, így most már itt az ideje, hogy családot alapítson.

Először férjes barátnőit kérdezgette végig, aztán a női magazinokat bújta. A menyasszonyi ruhakölcsönzők következtek, most pedig az esküvőszervezők között válogat. A közösségi hálón naponta megosztja legújabb tapasztalatait a külvilággal. Nem tud döntetni: melyik ruhát kölcsönözze, ahhoz milyen cipőt válasszon? Vagy készíttessen-e inkább saját modellt? Hány személyre tervezze a lakodalmat, melyik éttermet válassza...? Ujjong, ha felfedez valamit, megmutatja, ha sikerült lehorgonyoznia egy részlet mellett, kérdez, ha tanácsot vár.

Éva esküvő lázban él.

Ádám, aki Éva „párja” (a lány egyfolytában így nevezi a férfit), a füle botját sem mozdítja a nagy eseményt illetően. Neki munkája sincs, nemrég hagyta ott a szerelőműhelyt, ahol dolgozott. Hogy akar-e egyáltalán házasodni? Nos, erről sem hallotta még senki pozitívan nyilatkozni. A fiatal férfi hagyja, hogy arra sodorja őt az élet árja, amerre Éva akarja.

Éva gyakran panaszkodik barátnőinek a kávézások, beszélgetések alkalmával. Múltkor azon siránkozott, hogy Ádámot már az ötödik munkahelyéről dobták ki. Tudni kell, hogy ezt a munkahelyet sem ő szerezte magának, hanem Éva intézte neki, csakúgy, mint az ez előtti négyet is. Ádámnak nincs semmi ötlete, mi lehet az a munka, amit szívesen végezne. Egyelőre a szülei tángálják, révén nagyvállalkozók mindketten.

Éva múltkor úgy döntött, az esküvő után majd külföldi munkát vállalnak. Ádámot is beszervezte. A fiatalembernek tetszett az ötlet. Igen ám, de „menyasszonyával” ellentétben nem tud semmilyen idegen nyelvet sem. Igaz, hogy az iskolában tanult némi angolt, de már rég megkopott az a nyelvtudás. Éva, feldobódva a külföldi munka gondolatától, hirdetéseket böngészett, telefonszámokat gyűjtött, ide-oda hívogatott. Míg ő nyelviskolát keresett, addig Ádám izgatottan merült bele kedvenc számítógépes játékába. Talán nem is meglepő, hogy a harmadszori kérésre sem volt hajlandó bejelentkezni a tanfolyamra, így azt is „jegyese” intézte el neki. A srác az első időpontra se ment el, és a második órát is kihagyta. Csak egy kiadós veszekedés ösztönözte arra, hogy nagy kelletlenül ugyan, de mégis beüljön az iskolapadba.

Éva most magazinokat búj, hirdetéseket keres, hivatalokba jár. Esküvőt szervez, külföldi munkát keres, de úgy tűnik, ezek a dolgok csak őt érdeklik egyedül. Ádám a legtöbbször otthon ül, vagy tévét néz, vagy a számítógépes játékokat játszik. Időnként elmegy a haverokkal és bedob egy-két sört. Ezen kívül a világon semmi, de semmi nem érdekli. Még az sem, hogy az ő házasságát (az ő életét) szervezik, teljesen nélküle...

Éva ismeretségi körében senki sem érti, hogy a lány miért csinálja ezt magával. Bizonyára maga Éva sem. Ádámnak meg pláne semmi gőze sincs az egészről.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31