Vele, nélküle


Póda Erzsébet  2012.5.9. 6:03

Éva az esküvőjét intézi. Úgy gondolja, elérte a harmincat, így most már itt az ideje, hogy családot alapítson.

Először férjes barátnőit kérdezgette végig, aztán a női magazinokat bújta. A menyasszonyi ruhakölcsönzők következtek, most pedig az esküvőszervezők között válogat. A közösségi hálón naponta megosztja legújabb tapasztalatait a külvilággal. Nem tud döntetni: melyik ruhát kölcsönözze, ahhoz milyen cipőt válasszon? Vagy készíttessen-e inkább saját modellt? Hány személyre tervezze a lakodalmat, melyik éttermet válassza...? Ujjong, ha felfedez valamit, megmutatja, ha sikerült lehorgonyoznia egy részlet mellett, kérdez, ha tanácsot vár.

Éva esküvő lázban él.

Ádám, aki Éva „párja” (a lány egyfolytában így nevezi a férfit), a füle botját sem mozdítja a nagy eseményt illetően. Neki munkája sincs, nemrég hagyta ott a szerelőműhelyt, ahol dolgozott. Hogy akar-e egyáltalán házasodni? Nos, erről sem hallotta még senki pozitívan nyilatkozni. A fiatal férfi hagyja, hogy arra sodorja őt az élet árja, amerre Éva akarja.

Éva gyakran panaszkodik barátnőinek a kávézások, beszélgetések alkalmával. Múltkor azon siránkozott, hogy Ádámot már az ötödik munkahelyéről dobták ki. Tudni kell, hogy ezt a munkahelyet sem ő szerezte magának, hanem Éva intézte neki, csakúgy, mint az ez előtti négyet is. Ádámnak nincs semmi ötlete, mi lehet az a munka, amit szívesen végezne. Egyelőre a szülei tángálják, révén nagyvállalkozók mindketten.

Éva múltkor úgy döntött, az esküvő után majd külföldi munkát vállalnak. Ádámot is beszervezte. A fiatalembernek tetszett az ötlet. Igen ám, de „menyasszonyával” ellentétben nem tud semmilyen idegen nyelvet sem. Igaz, hogy az iskolában tanult némi angolt, de már rég megkopott az a nyelvtudás. Éva, feldobódva a külföldi munka gondolatától, hirdetéseket böngészett, telefonszámokat gyűjtött, ide-oda hívogatott. Míg ő nyelviskolát keresett, addig Ádám izgatottan merült bele kedvenc számítógépes játékába. Talán nem is meglepő, hogy a harmadszori kérésre sem volt hajlandó bejelentkezni a tanfolyamra, így azt is „jegyese” intézte el neki. A srác az első időpontra se ment el, és a második órát is kihagyta. Csak egy kiadós veszekedés ösztönözte arra, hogy nagy kelletlenül ugyan, de mégis beüljön az iskolapadba.

Éva most magazinokat búj, hirdetéseket keres, hivatalokba jár. Esküvőt szervez, külföldi munkát keres, de úgy tűnik, ezek a dolgok csak őt érdeklik egyedül. Ádám a legtöbbször otthon ül, vagy tévét néz, vagy a számítógépes játékokat játszik. Időnként elmegy a haverokkal és bedob egy-két sört. Ezen kívül a világon semmi, de semmi nem érdekli. Még az sem, hogy az ő házasságát (az ő életét) szervezik, teljesen nélküle...

Éva ismeretségi körében senki sem érti, hogy a lány miért csinálja ezt magával. Bizonyára maga Éva sem. Ádámnak meg pláne semmi gőze sincs az egészről.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.2.27.    4


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18