Vészkijárat


Dráfi Emese  2009.11.6. 17:26

Mostanában sokat utazom vonattal Pestre. Míg zötykölődöm, bőven van időm nézelődni, elmélkedni.

Egy alkalommal, amint a korai ébredéstől kissé még kábultan nézelődtem, észrevettem egy levonót minden ablakon. Ez volt mellé írva: VÉSZKIJÁRAT. VÉSZ ESETÉN BETÖRNI! Arra vonatkozóan, hogyan kell használni a vészkijáratot, pontos utasítás van a falon. Na nézzük csak: – be kell törni a megjelölt helyen az ablakot, aztán, amikor berepedt, kézzel kinyomni. Még az is oda van rajzolva, hogy utána ki lehet mászni. Pontos használati utasítás!

Vajon nekünk milyen használati utasítást nyomnak a kezünkbe, amikor szükségünk lenne bizonyos vészkijáratokra? Amikor úgy érezzük, elég volt, nem megy tovább, megfulladunk, meghalunk az égő házban (tönkrement, rossz házasságban)?! Ki nyújt e téren segítséget? Nekünk, nőknek sokszor a barátnők adnak némi útmutatást. Ők azok, akiknek minden búnkat, bánatunkat elmondhatjuk, akik mindent tudnak. De hiába, ezek csak tanácsok, ezek csak a kívülálló szemével megfogalmazott nézőpontok, amelyeken vagy elgondolkodunk és megfogadjuk, vagy nem.

Mert az az igazság, hogy az üveget nekünk egyedül kell betörni. Még ha kezünk meg is sérül, vérzik is, fáj is, de nekünk kell megtennünk, és kimásznunk, kiugranunk. Senki nem teszi meg helyettünk. Vannak, akik nem merik megtenni, félnek, és képesek benn maradni az égő házban, kisiklott vonatban. Sok esetben a kényelem miatt, vagy nem merik felcserélni a biztosat a bizonytalanra, még akkor sem, ha az a biztos állapot szörnyű is.

Ismerőseim, amikor megtudták, hogy nekem sikerült „kimásznom”, egyre kérdezgettek, mit tegyenek, mert a helyzet náluk is tarthatatlan. Az egyikük évek óta látszatházasságban él, és ezt mindenki tudja, a gyerekeik is, a család is, mindketten szenvednek, vannak pótlékaik is (szeretők), de minden marad a régiben. Ki kéne lépni, ugrani, de így kényelmes(?). A másik ismerősöm rosszabb helyzetben van. Évek óta megalázza a férje, lelkileg gyötri, a gyerekeik előtt rendszeresen bántja, néha oda-odacsap. És ő hagyja. Sír, panaszkodik, de hagyja.

Mi nők, egyedül mi nők vagyunk az okai, hogy a férfiak megaláznak, megalázhatnak. Mert hagyjuk! Mert engedjük! Mert tűrjük!!!

Azt mondják a nők erősek, mindent kibírnak. De könyörgöm, vegyük már észre, hogy a házasság nem börtön, nem kötelező! Mindenki önként ment bele, önként vállalta, de ha nem működik, ha megalázások érik NEM KÖTELEZŐ benne maradni. Sőt, nem is szabad!

Vagy nézzük fordítva! Igen, a nők erősek, sok mindent kibírnak, de hát akkor törjék már ki végre azt a vészkijáratot, és meneküljenek! Ne engedjék, hogy úrrá legyen rajtuk a félelem! Mert ez az, amit a bántalmazó férfiak leginkább kihasználnak, és addig ki is fogjak használni, amíg mi, nők, hagyjuk.Hozzászólások

Moni, 07. 11. 2009 11:52:07 Igy igaz
Kedves Emese, nagyon tetszik a cikk. Egyik barátnőm évek óta szenved a házasságában, de eddig nem volt mersze kilépni, sajnos. Azt hiszem, minél tovább halogatja valaki a döntést, annál nehezebb és fájdalmasabb megtenni. De egyszer lépni kell, mert rámegy az ember egészsége, önbecsülése...
erika, 07. 11. 2009 14:37:22
Régen azt tartották az öregek, hogy rossz a rosszal, de rosszabb a rossz nélkül. És tűrtek, tűrtek a végtelenségig. Ma már más világot élünk. A nő képes arra, hogy külön életet éljen, hogy egyedül nevelje fel a gyermeket, hogy fizesse a lakbért, a csekkeket. A gyerek érdeke az, hogy nyugodt, békés körülmények között éljen a család. Ha ez nincs meg, nincs miért harcolni. Inkább a csonka család, mint reggeltől estig idegtépő civakodás...
Orban Krisztina, 09. 11. 2009 19:46:11
Kedves Szerzo! Szuleim hazassaga mintaja volt mindannak, amit felsoroltal. Anyukam 3 gyerkoccel, uj hazzal a nyakaban 13 ev utan valt el. A mai napig azt kerdezem tole, miert vart ilyen sokat?! Azok a dolgok, amelyeket mindannyian megeltunk a hazassaguk alatt remalomnak tunnek, es csak par eve dolgoztam fel oket!11 eves voltam akkor, es a lelkemben ejtett sebek orokosek. Igen, ez mar anyukam hibaja is, mert nem kellett volna ennyi ideig huznia. De legalabb kilepett!Csodalom erte!
    
Drafi Emese, 09. 11. 2009 20:44:28 Re:
Kedves Krisztina! A kilepes vegtelenul nehez, es nagy dilemma. Addig, amig nincs meg a belso vegleges elhatarozas, nem lep ki az ember. Sokszor pont a gyerekek azok, akik miatt egy anya sokaig tur.( az en esetemben is igy volt), mert azt gondolja, a gyereknek megis egesz csaladban a jo. Csak kesobb derul ki, hogy a gyerekek ugyanugy szenvednek egy ilyen helyzetben. Tehat, en arra buzditalak, hogy az utolso ket mondatot amit leirtal, azt melengesd a sziveden :) barati udvozlettel, Emese
Orban Krisztina, 10. 11. 2009 09:41:02
Draga Emese! Erdekes, hogy anyukam, talan a szemelyisegebol adodoan, ma is azt mondja, ne beszeljunk rola. Sot, lezarta. En, aki nagyon apas voltam, nem tudtam az apam kegyetlensegeit megbocsajtani, anyu viszont barati kezet nyujtott fele. Hiaba, ezaz emberi erettsegtol fugg. Tudom, csak koszonhetem, hogy tovabb nem kinzott bennunket! TAlan egy uj cikk erejeig leirnam, milyen gyerek szemmel a valas?!
    
Drafi Emese, 10. 11. 2009 10:51:37 Re:
Kedves Krisztina! Azt hiszem, ez egy jo otlet, es mindenkeppen tanulsagos lenne. Lehet sok no, anya vegre a gyerek szempontjait, gyotrodeseit is eszrevenne, igy megkonnyitve a donteset.Udv, szep napot, Emese
Orban Krisztina, 10. 11. 2009 20:12:06
Koszonom a tamogatast Emese. Udv. Krisztina
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31