Újabb hozadék


Nagy Erika  2012.11.23. 5:00

Ezen a héten is zajlottak az események. Újabb három történet, újabb három alkalom a dühöngésre.

Iskolai kirándulás bolygatta fel a gyerekek hétköznapjait. A szépséges császári városba, Bécsbe indultak, hogy felfedezzék a csodát, és hogy eljussanak a pompázatos barokk kastélyba, Schönbrunnba. Minden szép volt, az idő is kedvezett, örültek az emeletes busznak. Sajnos nem sokáig, mert amikor megálltak, az megmakacsolta magát, és többé már nem indult el. Még jó, hogy ezt akkor még nem tudták, így nem rontotta el a kedvüket, boldogan vágtak neki a barangolásnak. A nap lemenőben volt, elérkezett a hazamenetel ideje. S az volt az a pillanat, amikor rájöttek, hogy arra még várniuk kell. Buszra volt szükségük, megoldották, de így jóval éjfél után értek csak haza, fáradtan, éhesen. Vajon érdekelt ez valakit? Az autóbusz üzemeltetője érzett felelősséget amiatt, hogy olyan járművet biztosított a számukra, amelyik olyan volt, mint egy mosolygós alma? Hogy az milyen? Olyan, mint a kipurcant járgány, kívül mutatós, belülről pedig férges. Csak remélni tudom, hogy legközelebb jobban ellenőrzik a műszaki állapotot.

Pista bácsi egy idős, beteg ember, aki már évek óta tehetetlenül nyomja az ágyat. Arra azonban ügyeltek a hozzátartozók, hogy a tolószékes vécét használja, ne pedig a pelenkát, ha eljött a pillanat. Pár hete kórházba került, ott a hozzátartozók kérték a személyzetet, legyenek a segítségére, ha kéri, mivel az ágya mellett ott is várta egy ugyan olyan példány, hogy igénybe vegyék, hogy szolgálhasson. Csak szerette volna a szegény kétkerekű, mert kímélték, óvták nagyon. A pelenkát viszont, amit a hozzátartozóknak kellett megvenni, azt szépen cserbenhagyták. Ha szegény Pista bácsi szeretett volna felkelni, és könnyíteni magán, búgó hangon közölték vele: feküdjön csak nyugodtan, és engedje bele a pelenkába! Mit tehetett mást, s teszi még ma is, amikor már az édes otthon szeretetét élvezi. Megszokta. Nagyon megszokta. Az őt ápoló felesége már kevésbé. Nem adja fel, mint a kisgyereket, leszoktatja...

Ha az utcán sétálunk, rohanunk, látjuk, hogy még mindig sokan vannak azok, akik ha valamit feleslegesnek tartanak, szemrebbenés nélkül elhajítják. Szerencsére viszont vannak közhasznú munkások, akik alkalmat kapnak arra, hogy pár euróhoz jussanak, mi viszont megszabadulhatunk ezáltal a szeméttől. Vagy mégsem? Könnyen lehet, mert olyan dolog történt, ami megingatta a hitemet. A női csapat egyik tagja a levelet, papírt ugyan feltűzte a botja végéből kiálló szögre, de a másik percben az éppen kiüresedett cigarettás dobozt a világ legtermészetesebbnek tartott hanyag mozdulatával elhajította. Majd tovább szedte a szemetet. Az a doboz pedig megvárja, legalább másnap is lesz munkája.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A hét hozadéka

Nagy Erika

Számos olyan dolog történt velem a héten, ami felett nem lehet elsiklani.

2012.10.19.   

A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.