A császármetszésről (3)


Kovács Márta  2015.11.26. 1:17

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

"Az Angliai Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának javaslata alapján a hüvelyi szülés minden nő számára nagyobb biztonságot jelent, még akkor is, ha az illető korábban már császármetszéssel hozta világra egy gyermekét."

Az utóbbi években a fejlett országokban jelentősen megemelkedett (kb. minden 3-4szülés) a császármetszések száma. Ez alól Szlovákia és Magyarország sem kivétel. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért vállalják oly sokan ezt a nem kevés kockázattal járó műtétet? Miért félnek az anyák természetes úton világra hozni gyermeküket?


Természetesen vannak esetek, amikor a beavatkozás elkerülhetetlen. Például a magzat far- vagy haránt irányú fekvése az anyaméhben. Koraszülés beindulása, amikor ezzel a műtéttel meg lehet kímélni a még amúgy is éretlen magzatot. Sürgős és váratlan egészségügyi helyzet esetén, amikor például súlyos vérzés alakul ki, a baba oxigénellátása lecsökken vagy a köldökzsinór előreesik. Elölfekvő a méhlepény esetén, esetleg a méhlepény idő előtti leválása történik. Ezekben az esetekben valóban szükség van a beavatkozásra.

Van azonban egy sor elkerülhető ok is, amikor mégis sok esetben császármetszésre kerül sor.

Összességében a császármetszések 15 százalékára sürgősségi beavatkozás, tíz százalékára pedig az anya saját döntése miatt kerül sor. Sokszor pedig az orvosok ajánlják ezt a kismamának, mert így jobban tudják időzíteni a szülést, és a szülések közben fellépő esetleges kockázatokat is elkerülhetik. Az előzetes császármetszések sok orvost arra késztetnek, hogy a további szülések során is császármetszést végezzenek. A szakirodalmi és kutatási adatok szerint a császármetszéssel szült nők 75-80%-a képes lenne a normál szülésre a következő várandóság esetében. Mégis a császár utáni hüvelyi szülés lehetősége nagyon korlátozott. Az orvosok a lehetséges kockázatok miatt ritkán vállalják, hogy végigkísérjék a vajúdást. Mindenképpen érdemes olyan orvost keresni, aki támogatja ezt a szülési módot, hogy a fent vázolt fizikai és lelki kockázatokat elkerüljük. Még, ha a végén császármetszésre kerül is sor, egyáltalán nem mindegy a gyermek és anya kötődése szempontjából, hogy vajúdik-e a babával vagy a programozás miatt erre még lehetősége sincs. A vajúdás során felszabaduló hormonok ugyanis nagyon jótékonyan befolyásolják a baba-anya kapcsolatot és a szoptatás hosszát is. Lelkileg és testileg viszont a normál szülés a legjobb alternatíva az anya és gyermeke számára.

A császármetszés előnyei közé tartozik, hogy jól időzíthető vele a szülés, emellett az anya és az orvos számára is kényelmes módszer. A császármetszés megvan fél óra alatt, míg egy normál szülés akár hat-nyolc óráig is eltarthat. Nem biztos azonban, hogy az anya és a magzat számára valóban ez a legjobb választás, ennek legfőbb oka, hogy ritka, de igen komoly terhességi szövődmények léphetnek fel. A műtét során előfordulhat melléksérülés – például a méh falán ejtett metszés továbbreped a méhet ellátó fő verőér irányába –, ami jelentősebb vérzéssel járhat, ezt olykor nehéz uralni. A metszés helyén keletkező heg sohasem lesz olyan erős, mint az érintetlen izomszövet, így a következő terhességek esetében ez hegszétválást eredményezhet, amely egyaránt veszélyeztetheti a szülő nő és a magzat életét. A vágás okozta seb ezen kívül el is fertőződhet, majd begyulladhat, így a kórházi tartózkodás ideje is elhúzódhat. Még a legtisztább kórházakban is felléphetnek a hüvelyből vagy a műtő levegőjéből származó, illetve a különféle műszerek közvetítésével terjedő fertőzések, amelyek következményeként enyhe esetben gennyesedés, súlyos szövődményként pedig életveszélyes hashártyagyulladás alakulhat ki. Az imént említett komplikációk következményeként egyes esetekben teljes méheltávolítást kell végezni a szülést követően.

További fontos szempont, hogy a császármetszések száma véges, így az esetek döntő többségében legfeljebb három császármetszéssel végzett szülés engedélyezhető. Ezeket követően a legtöbbször már annyira elhasználódik a méh, hogy nem javasolt egy negyedik császáros szülés.

(Folytatjuk)

A szerző gyakorló, szülészeten dolgozó nővérHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9

A rovat további cikkei

Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26