A császármetszésről (3)


Kovács Márta  2015.11.26. 1:17

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

"Az Angliai Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának javaslata alapján a hüvelyi szülés minden nő számára nagyobb biztonságot jelent, még akkor is, ha az illető korábban már császármetszéssel hozta világra egy gyermekét."

Az utóbbi években a fejlett országokban jelentősen megemelkedett (kb. minden 3-4szülés) a császármetszések száma. Ez alól Szlovákia és Magyarország sem kivétel. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért vállalják oly sokan ezt a nem kevés kockázattal járó műtétet? Miért félnek az anyák természetes úton világra hozni gyermeküket?


Természetesen vannak esetek, amikor a beavatkozás elkerülhetetlen. Például a magzat far- vagy haránt irányú fekvése az anyaméhben. Koraszülés beindulása, amikor ezzel a műtéttel meg lehet kímélni a még amúgy is éretlen magzatot. Sürgős és váratlan egészségügyi helyzet esetén, amikor például súlyos vérzés alakul ki, a baba oxigénellátása lecsökken vagy a köldökzsinór előreesik. Elölfekvő a méhlepény esetén, esetleg a méhlepény idő előtti leválása történik. Ezekben az esetekben valóban szükség van a beavatkozásra.

Van azonban egy sor elkerülhető ok is, amikor mégis sok esetben császármetszésre kerül sor.

Összességében a császármetszések 15 százalékára sürgősségi beavatkozás, tíz százalékára pedig az anya saját döntése miatt kerül sor. Sokszor pedig az orvosok ajánlják ezt a kismamának, mert így jobban tudják időzíteni a szülést, és a szülések közben fellépő esetleges kockázatokat is elkerülhetik. Az előzetes császármetszések sok orvost arra késztetnek, hogy a további szülések során is császármetszést végezzenek. A szakirodalmi és kutatási adatok szerint a császármetszéssel szült nők 75-80%-a képes lenne a normál szülésre a következő várandóság esetében. Mégis a császár utáni hüvelyi szülés lehetősége nagyon korlátozott. Az orvosok a lehetséges kockázatok miatt ritkán vállalják, hogy végigkísérjék a vajúdást. Mindenképpen érdemes olyan orvost keresni, aki támogatja ezt a szülési módot, hogy a fent vázolt fizikai és lelki kockázatokat elkerüljük. Még, ha a végén császármetszésre kerül is sor, egyáltalán nem mindegy a gyermek és anya kötődése szempontjából, hogy vajúdik-e a babával vagy a programozás miatt erre még lehetősége sincs. A vajúdás során felszabaduló hormonok ugyanis nagyon jótékonyan befolyásolják a baba-anya kapcsolatot és a szoptatás hosszát is. Lelkileg és testileg viszont a normál szülés a legjobb alternatíva az anya és gyermeke számára.

A császármetszés előnyei közé tartozik, hogy jól időzíthető vele a szülés, emellett az anya és az orvos számára is kényelmes módszer. A császármetszés megvan fél óra alatt, míg egy normál szülés akár hat-nyolc óráig is eltarthat. Nem biztos azonban, hogy az anya és a magzat számára valóban ez a legjobb választás, ennek legfőbb oka, hogy ritka, de igen komoly terhességi szövődmények léphetnek fel. A műtét során előfordulhat melléksérülés – például a méh falán ejtett metszés továbbreped a méhet ellátó fő verőér irányába –, ami jelentősebb vérzéssel járhat, ezt olykor nehéz uralni. A metszés helyén keletkező heg sohasem lesz olyan erős, mint az érintetlen izomszövet, így a következő terhességek esetében ez hegszétválást eredményezhet, amely egyaránt veszélyeztetheti a szülő nő és a magzat életét. A vágás okozta seb ezen kívül el is fertőződhet, majd begyulladhat, így a kórházi tartózkodás ideje is elhúzódhat. Még a legtisztább kórházakban is felléphetnek a hüvelyből vagy a műtő levegőjéből származó, illetve a különféle műszerek közvetítésével terjedő fertőzések, amelyek következményeként enyhe esetben gennyesedés, súlyos szövődményként pedig életveszélyes hashártyagyulladás alakulhat ki. Az imént említett komplikációk következményeként egyes esetekben teljes méheltávolítást kell végezni a szülést követően.

További fontos szempont, hogy a császármetszések száma véges, így az esetek döntő többségében legfeljebb három császármetszéssel végzett szülés engedélyezhető. Ezeket követően a legtöbbször már annyira elhasználódik a méh, hogy nem javasolt egy negyedik császáros szülés.

(Folytatjuk)

A szerző gyakorló, szülészeten dolgozó nővérHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9

A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.