A császármetszésről (1)


Kovács Márta  2015.9.19. 0:54

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

A császármetszés (sectio caesarea) a szülészetben alkalmazott sebészeti beavatkozás, melynek során egy vagy több bemetszést ejtenek a várandós nő/anya hasfalán (laparotomia) és anyaméhén (hysterotomia), hogy kiemeljék a természetes úton valamilyen okból világra jönni nem tudó egy vagy több újszülöttet, ritkábban elhalt magzatot.

Ez az egykoron az anyák számára 100%-os halálozással járó műtét mára a szülészet egyik legfontosabb, leggyakrabban használt, biztonságos beavatkozásává vált.


A császármetszés történetében számos bizonytalan adat szerepel, és még a műtét nevének pontos eredete is homályba vész.

A megnevezés (caedo, caedere – metszeni) latin szóból származik, bár a sectio is hasonlót, vágást jelent (secare – vágni), így a sectio caesarea „vágó metszést" jelent, mely nyelvészeti szempontból nem helyes. Ennek ellenére világszerte ezt használják 1637 óta. (Theophyle Raynaud, jezsuita szerzetes könyvében javasolta először).

Az a néha felvetődő magyarázat, hogy az elnevezés Caesar születésének módjával függene össze, téves. A komoly Caesar életrajzírók meg sem említik. Az viszont minden további nélkül elfogadható, hogy a polgárok életét törvényekkel szigorúan szabályozó ókori római állam erre vonatkozó törvényeiről kapta a nevét. A Numa Pompilius (i. e. 715–673) által életbe léptetett római Lex Regia (királyi törvények), majd a Lex Caesarean (Császári Törvények), előírták, hogy a szülésbe belehalt anya méhéből vágják ki a magzatot. Úgy tűnik, ez volt a kezdete annak a vallási követelménynek, hogy az elhunyt várandós anyák nem temethetők el. Ez azt is jelentette, hogy meg kell menteni a magzatot a tizedik holdhónapban lévő élő anyából, ha már világossá vált, hogy nem tudná túlélni a szülést. Ez arra utal, hogy a rómaiak igen előrehaladott ismeretekkel rendelkeztek. Azok az utalások, amelyek azt sugallják, hogy Iulius Caesar, római államférfi/hadvezér/diktátor ilyen úton látta volna meg a napvilágot, hiteltelenek. Jóllehet a császármetszést alkalmazták az ókori rómaiak, mégsem maradt fenn olyan forrás, amely arra utalna, hogy az anya túlélte volna ezt a beavatkozást. A legkorábbi adatok a császármetszés utáni anyai túlélésről a sectio caesarea/császármetszés történetében az 1500-as évekből származnak – márpedig Caesar anyja, Aurelia Cotta, még Caesar fiatal felnőtt korában is fia tanácsadója és politikai pályafutásának aktív segítője volt.

A következő mintegy másfél évezredben az életmentő funkciója mit sem változott a császármetszésnek. Többek között VI. Eduárd angol király, XIV. Gergely pápa és V. Richárd király is kimetszéssel jöttek világra.

(Folytatjuk)

Forrás: internetHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8

A rovat további cikkei

Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26