„Színek és évek”


Cseh Gizella  2010.10.29. 2:48

130 éve született Kaffka Margit (1880–1918)

Ady Endre a „nagyon-nagy író-asszonynak” nevezte a magyar irodalom egyik legjelentősebb női szerzőjét, a Nyugat nemzedékének fontos tagját, aki születésének idén ünnepeljük 130 éves jubileumát.

Kaffka Margit Nagykárolyban született 1880. június 1-jén. Apja – Kaffka Gyula vármegyei főügyész – értelmiségi család sarja, anyja ősnemesi família leánya. Apai részről dédnagybátyja Lauka Gusztáv volt, akit Petőfi egyik legjobb barátjaként jegyez az utókor. Anyai részről nagynénje volt Hegyesi Mari, az akkor ünnepelt színésznő. Művészi véna és szép emlékek, de nincstelenség indította útjára a korán árvaságra jutott leányt, akit apja halála után 1886-ban nagyapja, Kaffka Ignác miskolci táblabíró vett magához. Iskoláit Szatmáron, Nagykárolyban és Budapesten végezte.

Pedagógus lett. Előbb tanítónői oklevelet szerzett, majd továbbtanult, és megszerezte a polgári iskolai tanárnői végzettséget is. Huszonkét éves korától kezdve szinte élete végéig gyakorolta hivatását (1902 és 1907 között az Állami Polgári Leányiskolában tanított Miskolcon), sőt néhány tankönyvet is írt. 1905-ben ment férjhez Frőlich Brúnó erdőmérnökhöz, akitől később elvált, és 1907-ben Budapestre költözött.

Élményei tették újítóvá, aki nemcsak magánéletében, de az irodalomban is mindig a nóvumot kereste. A fővárosi nagy szerzők már akkor felfigyeltek rá, amikor még vidéki tanárnő volt. Előbb Újpesten, majd Angyalföldön tanított, így be tudott kerülni az irodalmi körökbe. Első házassága nem sikerült, de második férjével sikerült megtalálnia a boldogságot. Bauer Ervin orvos–biológussal 1914-ben kötött házasságot.

Kaffkát a Nyugat indulásakor lenyűgözte Ady költői nagysága, de magával ragadta az egész költői nemzedék impresszionista–dekadens hangja is. A Nyugat első számától egészen korai haláláig a folyóirat munkatársa volt.

Kaffka Margit korai munkái még inkább költőre vallottak, de már készülődött bennük az író. 1911-re készült el legnagyobb műve, a Színek és évek, egy gazdag lelki életű, de körülményei folytán minduntalan megalkuvásra kényszerülő asszony története. Ezt olyan nagyszerű alkotások követték, mint a Mária évei, a Csöndes válságok vagy az Állomások.

A háború kitörése megrázta. Szeretett férjét is katonának vitték, és egymást érték a szomorú hírek a barátok, ismerősök haláláról. Mivel férje Temesvárott szolgált, ő a két város közt ingázva élt. Műveiben ekkor fordult egyre inkább a társadalmi témák felé. Ekkoriban írta utolsó nagyregényét, a Hangyabolyt, amely egy apácaiskola zárt körében mutatta be mesteri módon a társadalmi kapcsolatokat (1917).

1918 novemberében aztán jött a spanyolnátha, amelynek napok alatt számlálatlan tízezrek estek áldozatul. Közöttük Kaffka Margit is, amit megkapott ugyanakkor egyetlen kisfia is. Mindketten december elején hunytak el.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kossuth Zsuzsanna

Cseh Gizella

Kossuth Lajos húga, az 1848−49-es szabadságharc idején a tábori kórházak kinevezett főápolója.

2017.3.14.    53


Bányai Júlia

Cseh Gizella

Bányai Júlia az 1848−49-es szabadságharc legismertebb női katonáinak sorába tartozik.

2017.3.7.    10


De Gerando Antonina

Cseh Gizella

Ha valakinek az édesapja Auguste de Gérando*, nagynénje Teleki Blanka, nagy-nagynénje pedig Brunszvik Teréz, milyen jövő és pálya várhat rá?

2017.3.7.    18


Pfiffner Paulina

Cseh Gizella

Honleány, színész, katona...

2017.3.1.    24


Márkus Emília

Cseh Gizella

A 19. század második és a 20. század első felének jeles színésznője volt.

2014.7.8.   


Pulszky Polixéna

Cseh Gizella

Életében nagy hangsúlyt fektetett a női nevelésre, munkaképesítésre és a tanítónők ügyére

2014.6.17.   


Zsolnay Júlia

Cseh Gizella

A porcelánjáról híres pécsi gyár tette elsősorban ismertté a Zsolnay nevet.

2014.5.20.   


Czóbel Minka

Cseh Gizella

Magyar költőnő, a szimbolizmus első magyar nyelvű képviselője.

2014.4.23.    9


Zsolnay Teréz

Cseh Gizella

A porcelánjáról híres pécsi gyár tette elsősorban ismertté a Zsolnay nevet.

2014.3.18.    4


Hunyady Margit

Cseh Gizella

Drámai színésznő, Hunyady Sándor író édesanyja.

2014.2.25.    9


Jászai Mari

Cseh Gizella

Színésznő–tragika, a magyar színjátszás kiemelkedő egyénisége.

2014.2.11.    5


Hugonnay Vilma

Cseh Gizella

Az első magyar orvosnő.

2014.1.21.