Ki önző, ki önzetlen?


Bányai Ilona  2013.6.10. 4:44

A halál közelében az ember átértékeli az egész világot.

Ismerősöm férje régen beteg. Többféle súlyos betegségével évek óta kezelik, az orvosok a legkülönfélébb gyógymódokat és gyógyszereket kipróbálták már rajta, de hiába. Ha az egyik bajára sikerül gyógyírt találni, egy másik rosszabbodik. A krónikus szervi betegségek mellett mozgásszervi elváltozások is nehezítik az életét, szakadatlanul fájdalmak kínozzák, amelyeket tetéz még a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése is. Még aludni sem tud, csak gép segítségével, ami gondoskodik róla, hogy le ne álljon álmában a légzése. A hosszú szenvedés következményeként súlyos depresszió kínozza, amely ismét ront a fizikai állapotán, és nincs kitörés az ördögi körből.

A család mindent megpróbált. A feleség mellette áll, végigkíséri a kezeléseken, ügyel a gyógyszereire, a diétájára. Minden fellelhető információt begyűjt, minden írást elolvas; cikkeket a legújabb kutatásokról, orvosi és gyógyszerészeti eredményekről, az alternatív gyógymódokról, természetgyógyászatról. Töretlenül hiszi, hogy a férjének meg KELL gyógyulnia. Biztatja, bátorítja, próbálja felvidítani, változó sikerrel. Házas fiuk szintén mindent megtesz, néha még a saját családja rovására is, amiben – szerencsére – a felesége is teljes szívvel támogatja. Együtt próbálnak lelket önteni a betegbe, erőt és célt adni az életéhez.

A beteg közben egyre mélyebbre süllyed az elkeseredésbe. Belefáradt a műtétekbe, az állandóan ismétlődő kezelésekbe, amiknek nem érzi az eredményét, a kórházi kiszolgáltatottságba, a fájdalmakba. Elege van a gyógyszerekből, a jó tanácsokból, abból, hogy mindig csak a betegségével foglalkozzon, hogy az egész életét alárendeli a betegség elleni, szinte kilátástalan harcnak. Egyre többször emlegeti, hogy elege volt, feladja, nem küzd tovább.

A család retteg. Nem akarják elveszíteni a szeretett férjet, apát. Az asszony el sem tudja képzelni, hogy élhetne nélküle tovább, hiszen évtizedek óta egymásról szól az életük. Próbálja meggyőzni a férjét, hogy van értelme a küzdésnek. Hogy szükség van rá, hogy sokan szeretik, és nem akarják elveszíteni. Hogy van még remény. Az – erőltetetten – optimista hangból a beteg azt a következtetést vonja le, hogy nem veszik komolyan a betegségét, hogy azt hiszik, eltúlozza, sajnáltatja magát.

Úgy érzi, neki már minden mindegy, őrá már nem vonatkoznak a szabályok. Senkinek nem tartozik semmivel. Úgy gondolja, hogy már nem kell senkihez alkalmazkodnia, ő már kívül esik a társadalmi és kapcsolati elvárásokon, már bármit megtehet, úgyis minden mindegy. Őt csak hagyják még egy kicsit úgy élni, ahogy szeretne, aztán békén meghalni. Nem akar kezelést, gyógyszert, aggódást, törődést. Azt hangoztatja, azt akarja, hogy ne foglalkozzanak vele, engedjék a maga módján élni és meghalni.

Nem tudom, itt most ki az önző?

A férfi, akinek már minden mindegy, vagy az aggódó család, akik a lehető legtovább szeretnék még maguk mellett tudni a szerettüket

Ki dönti el, el lehet-e egyáltalán dönteni, mi az önzés és az önzetlenség?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Valamit valamiért

Kovács Márta

A kisgyerekek számára még nincsenek feltételek: ők még őszintén tudnak szeretni.

2013.6.24.   


Hol a vészkijárat?

Nagy Csivre Katalin

Gondoljunk arra a pillanatra, amikor valami nagyon jót tettünk, amivel másnak örömet okoztunk, bármilyen módon, bármikor.

2013.5.31.    35


Kivételes emberek

Száz Ildikó

A szívességbankban napi szinten megfordulunk, egymásnak adjuk a kilincset.

2013.5.28.   


Önzőség a köbön

Nagy Erika

A napokban szörnyű felfedezést tettem.

2013.5.24.   


Sötét oldalunk

Bányai Ilona

Az önzetlenségről nem beszélhetünk anélkül, hogy az önzésről ne szólnánk.

2013.5.20.    51


Értékválság

Nagy Erika

Önzetlenség. Belülről jön, nem várunk viszonzást, nem érezzük magunkat mártírnak, ha segítünk.

2013.5.10.    9

A rovat további cikkei

Önző volt?

Halász Kata

Véletlenül láttam a tévében a hírt, hogy Erőss Zsolt tizedszerre is 8000 méter fölé jutott...

2013.5.24.