Az asszonyok arca és keze


Huszár Ágnes  2009.12.17. 9:17

Ülök a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő zsűrijében, koncentrálok a feladatomra.

Figyelem a népdaléneklést a fülemmel, és megakad a tekintetem egy-egy nő arcán. Nézem a szebbnél szebb népviseletüket, aztán felfigyelek néhányuk kezére. Csak az égiek tudhatják, hogy a népdalt éneklő idősebb asszonyok ráncokkal teli arca, vagy keze milyen életsorsokat takar. Csak a jó ég tudja, hogy a fiatal lányok szemében látszó csillogás milyen induló életutakat és életcélokat villant fel egy pillanatra.

A falu népdalkörében éneklő asszonyoknak és a zajos városban élő lányoknak talán ez az egyetlen lehetőségük, hogy a mindennapok szürkeségéből az éneklés felszabadító, örömteli közegébe lépjenek. Méltósággal viselve a régiek ruházatát, lélekben elcsendesülve, a közös éneklésre koncentrálva állnak a színpadon, és csak ők tudhatják, hogy személy szerint nekik mit jelent, hogy a népdalkör tagjai. Vannak olyan bátor családanyák köztük, akik hangszert vettek a kezükbe, és citerásként szerepelnek a vetélkedőn. A színpadra lépnek komoly munkát végző fiatal lányok, akik magukra öltik a magyar népviseletet, lélekben visszatekintenek a múltra, és hídként feszülnek a múltból megőrződött és a jelenben felcsendülő népdal között. Olyan idősebb asszonyok mutatják meg nekünk zenei anyanyelvünk legszebb darabjait, akik a falusi közösségben mindig éneklő nagyszülőktől tanulták a dalokat, és akik időközben ugyanolyan mindig éneklő nagyszülőkké váltak.

A népdaléneklés közben a színpadon állókon látszik, hogy a népdalkör közösséggé kovácsolódott össze a próbák és fellépések során. Mindig felfedezem ezt az asszonyok és lányok szemében. Elgondolkodom azon, hogy számukra a népdalokat éneklő vagy zenélő csoport összetartó erejű közösség. Itt a gondokkal küzdő, esetleg betegeskedő, érzelmeivel és lelkével a családjának élő vagy a munkájában teljes erővel dolgozó nő az énekléssel egy közösséghez kapcsolódik. Erőt merít abból, hogy egy közös eredmény létrehozója, mely lelki, érzelmi, tudásbeli többletet ad számára.

A közösségi élet megnyilvánulása, visszatekintés a múltba, erőt adó cselekedet, a baráti odafigyelés és segítség forrása, egy művészeti ág – a zene, az ének – művelésének tere, a magyar nemzeti kultúra ápolása, kilépés a mindennapokból, kulturális események színfoltja, lelki gyógyír és érzelmi telítődés lehetősége. Mindez besűrűsödik abba a pillanatba, mikor a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő rozsnyói elődöntőjének záró mozzanataként egy nagy teremnyi ember zúgva énekli az A csitári hegyek alatt kezdetű népdal után a magyar Himnuszt.Hozzászólások

B. Szabi, 21. 12. 2009 11:10:22 Gyönyörű
A cikk írója rendkívül mély érzelmekről, a kultúrája iránti elkötelezettségről és tiszta lélekről tett tanúbizonyságot. Nagyszerű írás, gratulálok!
@


A rovat további cikkei

Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2020.7.17.    2


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.