A fotós szemével a világ


Angyal Sándor  2010.9.1. 4:45

Egy éve tevékenyen működik a dunaszerdahelyi fotoklubDS.

Négy fiatalember, négy alapító tag: Edmár Béla, Göndör László, Hodosy Péter és Soós László nem lazsálnak, teszik a dolgukat. Sorra szervezik a kiállításokat, fotópályázatokat és az elmúlt időszakban két versenyből sikerült hagyományt teremteniük. Terveik közt a jövőben több fotópályázat kiírása is szerepel. Arról, hogyan alakult meg egy évvel ezelőtt a klub, honnan indultak, hol tartanak most, és merre mennek, ők maguk meséltek.

Göndör Laci számára a fotóklub gondolata első alkalommal Huszár Lászlónak, a dunaszerdahelyi Csemadok Művelődési Intézet igazgatójának nappalijában vetődött fel. Akkor még úgy ismerte az igazgatót, mint barátnője édesapját. Egy alkalommal tévézés közben jött elő fényképezésről a téma. Ekkor derült ki, hogy egy ideje Laci fotózgat. Huszár László megemlítette neki, hogy szeretne a művelődési intézeten belül egy fotósok által működő szervezetet létrehozni. A kezdetleges tervek úgy néztek ki, hogy kiállítások és pályázati kiírások szerepelnének a szervezet elsődleges céljai közt. Nem telt el sok idő, s egy kisebb összejövetelen, a Csemadok dunaszerdahelyi székházában, újra a fotózás került szóba.

Ezek után hirtelen pörögni kezdtek az események és szinte minden ment magától. „Egy ismerősöm hívott fel a Csallóköz regionális hírlaptól 2009 tavaszán, hogy szeretne riportot készíteni velem és egy Soós László nevű kiváló fotóssal. Akkor még nem is ismertük egymást Lacival” – emlékszik vissza Göndör László alapító tag széles mosollyal az arcán. (A mosoly nekem szól, ugyanis az „ismerős” én voltam.) „Mikor hármasban egy kerti sörözőben beszélgetni kezdtünk, kiderült, hogy mindkét fiatalember hasonló vágyakat dédelget. Mindkét Lacinak eszébe jutott egy olyan szervezet létrehozása, amely összefogja a környék fotósait. Az összejövetel végeztével csatlakozott a társasághoz Edmár Béla, majd napokkal később megkeresték Hodosy Pétert is, aki szívesen csatlakozott a kis csapathoz.”

Nem telt bele sok idő és ugyanabban a kerti sörözőben alapító gyűlést szerveztek, és meghívták a környékről az általuk ismert fotósokat. Tekintélyes társaság verődött össze, mindhiába. Mindenki a saját fényképezőgépével volt elfoglalva, össze-vissza fotózgattak és nem figyeltek arra, amit a négy fiatalember mondani szeretett volna. Ekkor vált számukra világossá, hogy csak ők négyen veszik komolyan az ötletet. El is döntötték, hogy nem vonnak be több tagot, négyesben viszik véghez terveiket. A hivatalos alapítólevél eztán, 2009. július 26-án kelt Dunaszerdahelyen. Ezzel kezdetét is vette a munka.

Az első rendezvényük az I. Dunaszerdahelyi Fotómaraton nevet viselte 2009 júliusában, amikor a versenyzőknek egy nap állt rendelkezésére (reggel kilenctől este kilencig) arra, hogy a szervezők által megszabott öt kategóriában fotókat készítsenek. „Annak a bizonyos 23 fotósnak köszönjük a részvételt, és a képeiket nézegetve teljes megelégedettséget könyvelhetünk el, mert igazán mindenki kitett magáért és látszik, hogy komolyan vették a dolgot, aminek külön örülünk” – olvasható a tavalyi verseny után a klub honlapján, Soós László „tollából”.

A második megmozdulás a dunaszerdahelyi Megascopic fotóklubbal közösen zajlott tavaly szeptemberben. Ez volt a Fotópark, ahol madzagokra bárki kiakaszthatta képeit, a látogatók pedig ruhacsipeszekkel fejezhették ki a fotók iránti tetszésüket. Amelyik kép a legtöbb csipeszt kapta, az nyert.

A II. Dunaszerdahelyi Fotómaraton, amely nemrég, július 17-én zajlott, méltó megünneplése volt az első évfordulónak. Erre az idén 20 jelentkezőből 15-en adták le képeiket. Összesen 74 fotó érkezett be, melyből szeptember 3-án kiállítás nyílik majd, a dunaszerdahelyi városi művelődési központ előcsarnokában. A fiúk elmondása alapján „eléggé erős anyagra” számíthatunk. Mint mondják, jobb a felhozatal, mint a tavalyi.

„Minden fotósnak adunk esélyt, hogy bemutatkozzon a kiállításainkon, rendezvényeinken, de tagokat egyáltalán nem veszünk fel” – jelentette ki Edmár Béla, alapító tag. A közös munka legjobb példája a 2010. június 10-én megnyitott kiállítás, amely a Város elfeledett oldala címet kapta. A beérkezett pályaműveket a pályázók és a klub alapítói együtt zsűrizték. Így állt össze a kiállítás objektív anyaga.

A Fotóparkból és a Fotómaratonból is szeretnének hagyományt teremteni. Az előbbit idén a 30. Csallóközi vásár idején rendezik, minden valószínűséggel a dunaszerdahelyi Szent István téren található parkban. Tervben van egy természetfotó-pályázat is, amelyen a Csallóközben készített fotók kerülnének bemutatásra. Ezek azonban egyelőre halvány tervek, mind megvalósításra várnak.

A klub létrejötte előtt egyetlen fotóverseny létezett a járásban, a Dunaszerdahelyi városi fotópályázat. Nagyon sokan foglalkoznak fényképezéssel, nagy részük célok nélkül. A fotoklubDS célokat tűz a fiatalok elé, így értelmet nyer a hobbijuk, tevékenységük. A klub célja, hogy minél többen és többet fotózzanak, jobbnál jobb képeket készítsenek, összefogják a környék fotósait, akik megmutathatják magukat a kiállításokon is.

Képszöveg
1. A négy alapító tag a fotómaratonon (Huszár László)
2. A tavalyi Fotómaraton díjazott felvétele (Töltésy Dávid)
3. Keszőcze Ferenc és kisfia a kétéves Matyika, a legfiatalabb fotós (Göndör László)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8