A fürdőruha evolúciója


Oriskó Renáta  2015.8.24. 0:53

A nyár és a fürdőruha elválaszthatatlan páros. A megfelelő fürdőruha kiválasztása azonban gyakran hosszadalmas, sőt annál is hosszadalmasabb.

Keresgélünk, aztán órákat töltünk a próbafülkében, kritikusan nézegetjük, méregetjük magunkat a tükörben és abban bízunk, hogy a világítás vagy a tükör torzít. Nem igazán hallottam még nőtől azt, hogy a bikinivásárlás a kedvenc időtöltései közé tartozna. Viszont egy szó mint száz, legalább egy fürdőruhára minden nőnek szüksége van.


Ha fellapozzuk a „fürdőruha-történelmet”, ami elsőként szemet szúr az az, hogy régen csak és kizárólag az egyrészes fazonok hódítottak, kezdetben szinte mindent takarva, aztán egyre többet láttatva. Mérföldkőnek számított 1946. július 5-e, amikor Louis Reard francia mérnök Párizsban bemutatta az általa tervezett első kétrészes fürdőruhát. A ruhadarabot a Marshall-szigetcsoporthoz tartozó Bikiniről nevezte el, ahol akkoriban az amerikaiak atombomba kísérleteket végeztek. A névvel nem titkolt szándéka volt utalni a bikini által kiváltott és várt hatásra. A ruhadarab, amely ma minden nő ruhatárának részét képezi, abban az időben nagy port kavart, s a tervező alig talált modellt, aki bemutatta volna alkotását. 1946 óta viszont a bikini töretlenül hódít, s azóta divattervezők ezrei munkálkodnak azon, hogy a legmenőbb, legdivatosabb darabokat dobják piacra évről-évre.

Manapság bikini és fürdőruha fronton is a bőség zavarával küzdünk, már ami a választékot illeti. Egyrészes, kétrészes, színes, mintás, virágos, megkötős, pánt nélküli. De vajon hogy volt ez régen? Mit hordtak a vízpartra nagyanyáink? Erről készült nemrég egy videó, amely másfél percben mutatja be a fürdőruhadivatot az 1980-as évektől napjainkig, s ahol végigkövethetjük az épp aktuális trendeket. 125 év bizony hosszú idő, amely során látványosan változott egy s más.
De lássuk is a videót!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1