A fürdőruha evolúciója


Oriskó Renáta  2015.8.24. 0:53

A nyár és a fürdőruha elválaszthatatlan páros. A megfelelő fürdőruha kiválasztása azonban gyakran hosszadalmas, sőt annál is hosszadalmasabb.

Keresgélünk, aztán órákat töltünk a próbafülkében, kritikusan nézegetjük, méregetjük magunkat a tükörben és abban bízunk, hogy a világítás vagy a tükör torzít. Nem igazán hallottam még nőtől azt, hogy a bikinivásárlás a kedvenc időtöltései közé tartozna. Viszont egy szó mint száz, legalább egy fürdőruhára minden nőnek szüksége van.


Ha fellapozzuk a „fürdőruha-történelmet”, ami elsőként szemet szúr az az, hogy régen csak és kizárólag az egyrészes fazonok hódítottak, kezdetben szinte mindent takarva, aztán egyre többet láttatva. Mérföldkőnek számított 1946. július 5-e, amikor Louis Reard francia mérnök Párizsban bemutatta az általa tervezett első kétrészes fürdőruhát. A ruhadarabot a Marshall-szigetcsoporthoz tartozó Bikiniről nevezte el, ahol akkoriban az amerikaiak atombomba kísérleteket végeztek. A névvel nem titkolt szándéka volt utalni a bikini által kiváltott és várt hatásra. A ruhadarab, amely ma minden nő ruhatárának részét képezi, abban az időben nagy port kavart, s a tervező alig talált modellt, aki bemutatta volna alkotását. 1946 óta viszont a bikini töretlenül hódít, s azóta divattervezők ezrei munkálkodnak azon, hogy a legmenőbb, legdivatosabb darabokat dobják piacra évről-évre.

Manapság bikini és fürdőruha fronton is a bőség zavarával küzdünk, már ami a választékot illeti. Egyrészes, kétrészes, színes, mintás, virágos, megkötős, pánt nélküli. De vajon hogy volt ez régen? Mit hordtak a vízpartra nagyanyáink? Erről készült nemrég egy videó, amely másfél percben mutatja be a fürdőruhadivatot az 1980-as évektől napjainkig, s ahol végigkövethetjük az épp aktuális trendeket. 125 év bizony hosszú idő, amely során látványosan változott egy s más.
De lássuk is a videót!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2016.12.14.    14


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484


A csúcs meghódítása

Kétszeres tüdőtranszplantáció után Magyarország tetején! A 24 éves Lendvai Anna mindent legyőzve meghódította a 8848 méter magas Kékestetőt!

2016.9.6.    13


Facebook szerepjáték

Busai Hajnalka Lilla

Avagy a közösségi oldalak stresszelő, negatív hatása. A lájkok világát éljük: egy lájk felér egy dicsérettel, kézfogással, vagy akár simogatással.

2016.9.5.    11


Váratlan pillanatok

Szalay Mona

Szakmai körökben van egy mondás, amely így hangzik: az a szép az esküvőkben, hogy bármi megtörténhet.

2016.8.31.    55