A gésák


Tompa Orsolya  2015.7.6. 0:37

Talán nem is gondolnánk, de az első gésák férfiak voltak.

A gésa szó hallatán a nyugati sztereotípia következtében sokan a prostitúcióra asszociálnak. Tévedés ne essék: nem prostitúcióval foglalkoznak, a szexualitás a magánéletük része. Amikor szóba kerülnek, általában hosszú ujjú selyemkimonó, szép legyező, kisminkelt arc jut az emberek eszébe, és csábító tekintet, amivel magukra vonják a férfiak figyelmét. Na és persze, hogy prostituáltként munkálkodnak. Jegyezze meg mindenki: ez TÉVHIT!


A gésák Japánban élnek, a szó jelentése pedig művészt jelent. Nem is gondolnánk, de az első gésák férfiak voltak, és az 1600-as évektől vannak róluk feljegyzések. Feladatuk már akkor sem a szexualitás volt, hanem az, hogy a megrendezett mulatságok résztvevőit vidám tréfákkal, viccekkel megnevettessék.

Az első női gésa az 1750-es években tűnt fel, és rendesen meglepte a közönséget. Később, az 1800-as években egyre nőtt a női gésák száma, így egy idő után a férfiakra már nem is használták a gésa szót, csak kizárólag a nőkre.

Gésák még ma is vannak, feladatuk pedig nem sokat változott. De mi is a feladatuk? Ők nem olyan életet élnek, mint a hétköznapi emberel. Nem mehetnek moziba, amikor kedvük szottyan, nem ugorhatnak el egy hamburgerre, vagy lófrálhatnak egész nap a plázában. Ők délelőtt klasszikus zenét és táncot tanulnak, gyorsan megebédelnek, átöltöznek, majd a teaházba indulnak, hogy társalgással, zenével, énekkel és táncukkal szórakoztassák az ott lévő vendégeket. Nem hagyományos iskolába járnak, hanem a gésa-iskolába, ahol mindent megtanulnak, amit egy gésának tudni kell. Amíg mi panaszkodunk, mert sokáig van tanítási óránk, és nem lazulhatunk, addig nekik sokkal hosszabbak a napjaik. A teaházi szórakoztatás után éjszaka kettő körül érnek vissza az okiyába aludni, majd másnap ismét a gésa-iskolába vezet az útjuk. És amíg nekünk vannak szüneteink (még ha ez csak a hétvégét jelenti is), addig nekik havonta csupán 2 szabadnapjuk van.

A művészekkel ellentétben nekik saját maguknak kell műalkotássá válniuk. Hosszú évek munkája, amíg megtanulják, hogyan kell műremekként mozogniuk, táncolniuk, kinézniük és beszélniük. Egy gésa azonban Japánban nagyon drága mulatság: aki igénybe venné valamely szolgáltatását mélyen kell a zsebébe nyúlnia.


Persze, ők is járnak partikra, csak éppen annyi különbséggel, hogy utána kell nézniük, kit fognak majd szórakoztatni az adott partin. Ha egy énekes bulijára mennek, meg kell hallgatniuk a zenéjét, ha egy színészére, akkor meg kell nézniük a filmet, amiben szerepel. Ha pedig politikushoz mennek „látogatóba”, akkor nem árt, ha tisztában vannak az aktuális politikai eseményekkel.

És mi a helyzet a szexszel? Van egy negyed, ahol a gésák csak hatósági engedéllyel dolgozhatnak, viszont nem hálhattak együtt azokkal a vendégekkel, akik a júdzsókhoz tartoztak. (A júdzsók az örömlányok.) A gésák számára egy közvetítő irodát állítottak fel, rendeleteket dolgoztak ki, és ellenőrzik a szabályokat. A gésák soha nem vehetik át a júdzsók szerepét, ha ez megtörténik, feljelenthetik őket, és felfüggeszthetik, vagy végleg eltilthatják a szakmájától.

A szexualitás egyébként mindig a magánélethez tartozott. A gésáknak lehet pártfogójuk, patrónusuk: a danna. A danna olyan férfi, aki havi tartásdíjat fizet. Míg a gésáknak régen nem igazán volt a dolgokba beleszólásuk, addig ma már maguk dönthetik el, kivel hálnak. Miért hiszik mégis, hogy prostituáltak? Azért, mert a II. világháború idején nyomorúságos helyzetükből csak úgy tudtak kilábalni a nők, ha gésának álcázták magukat, és szórakoztatták az amerikai katonákat. Az igazi gésákkal ellentétben ők nem voltak képzettek, és inkább testükkel szórakoztattak, mint művészetekkel. Így, aki nem tudta, milyen az igazi gésa, annak elég nehéz volt megkülönböztetnie őket.


Gésaközösség még ma is működik Japánban, a legtradicionálisabb Kiotóban található, a lányok pedig büszkék, hogy gésák lehetnek.

Hogy miért volt szükség a gésákra? Azért, mert a japán nők nem dolgoztak, a családdal foglalkoztak, nem éltek társasági életet, a férfiak pedig igen. A gésáktól megkapták azt, amit otthon esetleg nem: művészetet, társalgást, szórakozást.

Érdekes lehet a valóságban is megnézni, milyen egy gésa-iskola. Úgy gondolom, azzal, hogy vállalják a szigorú szabályokat és neveltetést, tiszteletet érdemelnek. Nem mindenki bírná végigcsinálni, amit ők. Életüket pedig, ha nem is teljesen valósághűen, de megismerhetjük az Egy gésa emlékiratai című filmből (vagy az azonos című könyvet elolvasva, melynek szerzője Arthur Golden).Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18