A nemi alapú abortusz kérdése


Oriskó Renáta  2015.3.18. 2:56

Terhesség-megszakítás vagy abortusz alatt a terhesség mesterségesen előidézett megszakítását értjük.

Az abortuszt, illetve az abortusz-szabályozást a világ egyes országaiban más-más feltételekhez kötik.

Angliában ez év februárjában a nemi alapú abortusz kérdéséről szavazott a brit törvényhozás. A módosítás a nemi alapú abortusz ellen lépett fel. A szavazás tehát arról szólt, hogy a magzat neme alapján elkövetett abortusz bűncselekménynek számít-e. „Hihetetlen, hogy a módosítás hívei figyelmen kívül hagyják a már érvényben lévő irányelveket, amelyek szerint abortuszt végrehajtani kizárólag nemi alapon tilos” – írja a theguardian.com-on megjelent cikkben a szerző.


Nagy-Britanniában 1967 óta engedélyezett az abortusz a terhesség 28. hetéig, ha a terhesség az anya életét, testi és lelki egészségét veszélyezteti, illetve ha a magzat valószínűsíthetően súlyos fogyatékossággal születne. Az abortusztörvény bevezetését követő évben kimagasló mértékben csökkent az anyák halálozási aránya. Ez azzal magyarázható, hogy amíg nem volt elérhető a biztonságos, legális abortusz, addig a nők más módszerekhez folyamodnak a nem kívánt terhesség megszakítására.

A cikk szerzője rámutat arra, hogy ezzel a törvényjavaslattal csak a diszkrimináció erősödését érik el. Azt, hogy egy olyan világban éljünk, ahol az egyik nem kevesebbnek, alulértékeltnek számít a másiknál.


Felfoghatatlan, miért kellene abortuszra ítélni egy magzatot a neme miatt. Egy gyerek születése öröm, legyen szó akár lányról, akár fiúról. Megkülönböztetni, összehasonlítani azt, hogy ki ér többet, felül vagy alulértékelni nem lehet, nem szabad. Az pedig, hogy lánynak vagy fiúnak születünk, nem határozhatja meg eleve azt, miként értékelnek minket az adott társadalomban. Mindezek ellenére vannak országok, ahol a leánymagzatok megölése mindennapos jelenség. Ennek a folyamatnak, illetve a nagyfokú születéskorlátozásnak, az úgynevezett „egy gyermek politikájának” köszönhetően Kínában például a nemek aránya teljesen felborult. A jelenlegi felmérések szerint 100 lányra 123 fiú jut.
Az élethez mindenkinek ugyanolyan joga van, éppen ezért a nemi alapú abortusz diszkriminatív, brutális és elítélendő eljárás.


Írásunk a www.theguardian.com cikke alapján készültHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27