A tisztelt tehetségtelenség kora (1)


Dóra Dalma  2011.8.2. 4:26

A legújabb népbetegség nem gyógyíthatatlan vírusok formájában terjed, hanem nullákban és egyesekben, az interneten, a médiában...

...ahonnan eljut a fogyasztó agyához, és ott felbecsülhetetlen károkat okoz. Ezáltal a butaság és tehetségtelenség a virágkorát éli napjainkban, hiszen azt tapasztaljuk, azt látjuk, hogy minél erkölcstelenebb és butább valaki, annál gazdagabb és híresebb lesz. Így akár egyenlőségjelet is tehetünk a népszerűség és a hülyeség közé. Prostituáltak, hímringyók, kőbunkók a példaképek és a sztárok a mai világban.

Kétségtelen, hogy egyre nehezebb megválogatni azokat a médiumokat, amelyek értékeket közvetítenek, de közel sem lehetetlen. Felmerül a kérdés, hogy az embernek tényleg ez kell, tényleg erre van igénye? Vagy csak az agyunkat formálják át a fokozatos butaság sugárzása által, hogy mi is az „elfogyasztott” médiaszemét szintjére süllyedünk? Minden csak az agysorvasztásról szól?

Idilli lenne, ha csupán Magyarországra korlátozódna a feltörekvő tehetségtelenek köre, de mint minden agyament ötlet, a semmiből való meggazdagodás és hírnév is Amerika kreációja. Az internet és azon belül is egy videó megosztó portál, a youtube az egyik melegágya a tehetségtelenségnek és a mértéktelen hülyeségnek. Magukat viccesnek és kiemelkedőnek tartó önjelölt sztárok mutogatják vélt tehetségüket, hiszen bárki, bárhonnan és bármennyi videót feltölthet magáról a szájtra.

Hiba lenne úgy csinálni, mintha új keletű dologgal állnánk szemben, hiszen hazánkban már a kilencvenes években is léteztek sztárrá avanzsált, énekelni kevésbé tudó közszereplők. Mint például Kozsó, aki egy szál szembelógó tinccsel, és a szeretet hirdetésével vált ismertté. Vagy az éppen visszatérő UFO együttes, akik a tingli-tangli slágereiken kívül nem sokat adtak hozzá a magyar kultúrához.
A youtube mellett az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő reality show is tökéletes példa arra, hogy hogyan válhat az ember percek alatt híres vagy inkább hírhedt celebbé. A recept igazán egyszerű. Nem kell hozzá más csak egy csipetnyi bátorság, kellő hülyeség és a butaság kimondásához szükséges önbizalom, esetleg egy fura testalkat vagy tragikus gyerekkor. És máris ezrek dúdolják „slágeredet” vagy hordják pólójukon szállóigeként a vaksötétből burjánzott mondataidat.

Keenan Cahill, szemüveges és gnómszerű fiú, aki azon kívül, hogy nem túl szép, nem tud semmi mást felmutatni. Csak tátog a híres előadók dalaira, miközben idióta arckifejezéseket vág, amelyektől szinte megijed az ember. Olyannyira nézett youtube-sztár lett, hogy homevideoiban már az eredeti előadók is szerepet vállalnak. Ismertségének ékes bizonyítéka, hogy az amerikai rapperrel, 50 Centtel készült videóját eddig több mint 9 és félmillióan nézték meg. Ha már az amerikai celebeknél tartunk, akkor nem hagyhatjuk ki a sorból, az utóbbi idők egyik legnagyobb durranását, Rebecca Blacket sem. Ő az a fiatal lány, akit senki sem szeret, de mindenki annál jobban gyűlöl. A szerencsétlen lány csupán azt a hibát követte el, hogy álmát valóra váltva, anyukája pénzéből készített egy dalt, aminek Friday a címe. A szerzemény lényegében arról szól, hogy péntek van, és a péntek az jó, mert lehet bulizni. Szinte nincs olyan youtube-felhasználó, aki ne látta volna a videót, és annak ezernyi paródiáját. Akkora hírverést kapott a dal, hogy Rebeccát még az amerikai Fábri-showba, Jay Leno Tonight showjába is meghívták, aztán pár hétre rá a nevét is elfelejtette a nagyközönség.

Johnny Gold se nem valóságshow hős, se nem traumákon átment fiatalember, csupán egy jól ismert websorozat-hős, előadóművész. Először a yotube-on terjedt el, aztán mikor már mindenki kívülről fújta a „Minden jó velem” című dalkölteményét, akkor már az önálló weboldalát is egyre többen kezdték el látogatni. Videoklipjeiben egy szál párducmintás alsógatyában illegeti magát a Hősök terén, zuhanyrózsából folyatja magára a vizet, miközben arról „énekel”, hogy bár mindenki őt akarja, senki sem kaphatja meg. Ráadásul létezik egy angol verziója is, melynek lényege, hogy még véletlenül se szerepeljen egyetlen helyesen kiejtett angol szó se a dalban. Ezt meglovagolva Johny Gold honlapján már Szundéj pólókat is rendelhetünk, gondolom elég jutányos áron... Igazságtalanok lennénk, ha azt mondanánk, hogy ez egy kicsit sem vicces, de azt, hogy valaki ezt komolyan vegye, vagy akár pénzt adjon ki érte, már viszonylag nehéz tolerálni. Mindenesetre a tanulságot leszűrhetjük: ne tudj angolul, ejtsd ki minél nevetségesebben a szavakat, énekelj arról, hogy istenien nézel ki, tedd magad halálosan nevetségessé, és máris MAGYAR CELEB leszel!

Bár Johnny Gold még „csak” az interneten aratja le a babérokat, de aktuális hazai kedvencünk, Fluor Tomi – született: Karácson Tamás – már bevette magát a tévébe, újságokba sőt, még a divatiparba is. Pár évvel ezelőtt még viszonylag tehetséges rappernek számított, ám amióta a menedzserek kezébe került, és a média számára is fogyaszthatóvá alakították, értékelhetetlen dalokat alkotott, vagy inkább alkottak neki. A Mizu című slágerét még a parlamentben is idézték, hónapokon keresztül vezette a slágerlistákat, és nem csak a tízévesek őrültek meg érte, hanem az egyetemi bulikon is állandó tombolás kísérte. Minek köszönhető ez az óriási siker? Talán annak, hogy szövege nem szorul értelmezésre (bár készült róla, és az interneten terjedt is egy szellemes elemzés), mindenki számára könnyen felfogható az, hogy „szia, hello”, és nincs olyan emberi agy, ami kilökte volna magából az „álljunk össze, mint két kicsi legó” refrénsorát. Bár még az Irigy Hónaljmirigy is készített róla paródiát, ezerféleképpen feldolgozták és kifigurázták, szidják és tagadják, hogy akár csak ismerik is a dalt, ám Fluor népszerűsége akkor is töretlen és ontja magából az újabb és újabb színvonalas számokat. Mindezzel talán nem is lenne gond, de sajnos nagyon sokan nem azért szeretik, mert „poén”, hanem mert ő az az ember, akire felnéznek, és példaként tekintenek a fiatalok.

Gondolhatnánk, hogy ennél lejjebb már nem is süllyedhetne a zeneipar, de a külföldiekről másolt hazai sztárpalánták még azt a minimális egyediségüket is elveszítették, amit esetleg Fluor magának tulajdoníthat. Ilyen „copy” MM is, akinek se hangja, se vonzó külseje, se elég születésnapja nem volt ahhoz, hogy a szerelemről és a csajozásról énekeljen, de mivel az Amerikában Istenként tisztelt Justin Bieber utánzata, ezért a hazai fiataloknak kötelességük megőrülniük érte.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A tisztelt tehetségtelenség kora (2)

Dóra Dalma

A legújabb népbetegség nem gyógyíthatatlan vírusok formájában terjed, hanem nullákban és egyesekben, az interneten, a médiában...

2011.8.10.  1   

A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1