A világ legveszélyesebb szervezetei 1.


Halász Kata  2010.8.9. 10:36

Cikksorozatomban olyan szektákról és titkos társaságokról írok, melyek tragikusságuknál fogva kivívtak maguknak pár oldalt a történelem nagykönyvében.

Szekta: olyan vallási közösség, mely valamely nagy kultúra vallási közösségeinek tanaiból és gyakorlatából származtatja magát, de azzal mégsem kíván azonosulni. Jellemző rá az elkülönülés, valamilyen különleges irányzat felvállalása, ahol igen lényeges a vezető, a guru, az alapító személyisége, és vele szemben a már-már szolgai alávetettség.
Az öngyilkos szekták az életigenlő Istennel szemben a halál és a pusztítás isteneit tisztelik. Tanaik a borúlátás és gyilkos indulatok vallásos kifejeződései.
(Forrás: www.antiszekta.gportal.hu)


Ezen társaságokon és eseményeken keresztül szeretnék rávilágítani arra, hogy milyen veszélyes, ha nem megfelelő emberek kezébe kerül a hatalom, hogy mennyire könnyű a hétköznapi emberek hiszékenységét kihasználni és rendelkezni az ártatlanok életével. Látni fogja az Olvasó, hogy szörnyűségekre mindig képes volt az ember, függetlenül attól, hogy hányat írunk. És, bár azt mondják az okosok, hogy nem érdemes azzal foglalkozni, ami elmúlt, az Ember nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ilyesmit elfelejtsen. Talán, egyszer végre sikerül tanulnunk saját hibáinkból…

Népek Temploma

1978. november 18-án a guyanai őserdő közepén közel ezer ember öngyilkosságot követett el. Mindannyian a Népek Temploma szekta tagjai voltak, halálukért pedig egy ember tehető felelőssé (saját magukon kívül persze): James Jones, a „próféta”.

A tragikus esemény részletezése előtt fontos megismerkedni a Népek Temploma szekta megalakulásának körülményeivel, illetve szülőatyja életével.

James Warren Jones

Jones 1931-ben az Egyesült Államokbeli Crete városban született, Indiana-ban. Édesapja I. világháborús veterán volt, aki szimpatizált a Ku Klux Klánnal. Már a gyerek J.J.-re is a furcsa viselkedés volt jellemző, kifejezetten vonzódott a vallásokhoz és mindenhez, ami a halállal volt kapcsolatos. Szabadidejében temetésekre járt, kedvenc kirándulóhelye a temető volt és előfordult, hogy állatokat kínzott: egyszerűen szerette látni, ahogy az élet eltávozik egy élőlényből. Vonzódott a diktátorokhoz, nem csillapodó étvággyal falt mindent, ami Sztálinról, Hitlerről, Leninről vagy Mussoliniről szólt, és gondos jegyzeteket készített erősségeikről és gyengeségeikről.

1951-ben csatlakozott az Amerikai Kommunista Párthoz, de az ötvenes évek kommunistaellenes eseményei annyira felzaklatták, hogy el kellett gondolkodnia, hogyan rajonghatna tovább „legálisan” a kommunizmusért. Hamarosan csatlakozott a metodistákhoz, aztán a baptistákat tanulmányozta, majd pedig megalapította saját egyházát. Jim Jones azonban nem volt olyan elvetemült gonosz, amilyennek első ránézésre tűnik! A ’60-as években, miután horogkeresztet festettek két amerikai afrikai család házára, J.J. személyesen elment a közösségbe és az ún. white filght jelenség elkerülése érdekében igyekezte meggyőzni a fehér családokat, hogy ne hagyják el otthonaikat.

White flight: amikor egy közösség elköltözik és máshol alakítja ki életterét, mintegy menekülésképp az elszaporodott - ezáltal a többségé lett - kisebbség elől.

Levelet írt az amerikai náci vezetőknek, majd nyilvánosságra hozta válaszukat a különféle médiumokban, amelyekben addigra jelentős befolyásra tett szert. Az 1961-es földrengéskor segített egy kórházban: bevetette a fekete betegek ágyát és ürítette ágytáljaikat. Jonest sok kritika érte fekete-barát viselkedése, valamint nézete miatt, miszerint a feketéket integrálni kell a társadalomba. Rosszakarói egyháza szentélyének falára horogkeresztet festettek, illetve különféle kellemetlen ajándékokkal kedveskedtek neki, mint pár rúd dinamit és egy macskatetem.

Jones roppant aktívan élte mindennapjait az általa szivárvány családnak nevezett népes gyereksereggel együtt. Feleségével örökbe fogadtak koreai és fekete gyereket (ők voltak az első fehér házaspár Indiana állam történetében, akik afrikai származású gyereket adoptáltak), valamint egy kisfiút, akinek édesanyja a Népek Temploma egyik lelkes tagja volt. A „próféta” és élete párja sokat utazgatott a gyerekekkel, pár évre Brazíliában telepedtek le, mert állítólag a Belo Horizonte az a város, ami túlélne egy nukleáris apokalipszist, ami akkoriban kezdett J.J. egyik kedvenc témájává válni. Ezekben az években járt először Guyana-ban, ami a későbbi tragédia színhelye. 1965-ben aztán visszatértek az Egyesült Államokba és az ekkor már Népek Temploma névre hallgató szekta áttette székhelyét Kaliforniába.

Jones ekkorra teljesen a világvége megszállottja lett, meg is jósolta, hogy 1967. július 15-én nukleáris háború fog végigsöpörni a Földön, mely után létrejöhet az új, Szocialista Éden. Az apostoli szocializmus koncepciója nem tűnt elég ellentmondásosnak, hiszen egyre többen csatlakoztak a Népek Templomához. A népszerűség aztán annyira az agyára ment Jamesnek, hogy Jézus, Gandhi, Buddha és Lenin reinkarnációjának gondolta magát. Hogy egyszerre vagy külön-külön, nem lehet tudni, de talán mindegy is.

Lehet, hogy Jones sültbolond volt, de józan észből jutott neki bőven. Hamar felismerte, hogy politikai támogatás nélkül semmire nem megy, ezért igyekezett közel kerülni a tűzhöz. Jó kapcsolatot ápolt San Francisco polgármesterével, George Moscone-val, aki később a San Francisco Housing Authority Commission (ingatlanügyekkel foglalkozó bizottság) elnökének nevezte ki a prófétát. Együtt imádkozott Carter alelnökével, Walter Mondale-val, Harvey Milk-kel és ha ez még nem lenne elég, a kubai helyzettel kapcsolatban rendszeresen bonyolódott eszmecserébe Rosalynn Carter-rel. A magas rangú politikai vezetők támogatása ellenére egyre többen támadták a Népek Templomát, kínos újságcikkek sora jelent meg, nem beszélve a katolikusok és hithű amerikai hazafiak ellenérzéséről, ugyanis Jones rendszeresen taposta meg és becsmérelte a Bibliát, az Egyesült Államokat pedig a bűn országának tartotta. Jones jobbnak látta hát, ha háta mögött hagyja hazáját.

Jonestown

1974-ben kezdődött meg a szocialista paradicsom építése a guyanai őserdőben, amit a szektavezető szerényen Jonestown-nak nevezett el. Jones a kubai, a szovjet és az észak-koreai emigrációs politikát követve megtiltotta a szektatagoknak, hogy elhagyják a falut. Kemény élet várt azokra, akik követték prófétájukat az afrikai országba: a napi kötelező 10 órás, többnyire fizikai munkát agymosással egybekötött fejtágítás követte. Közösen hallgatták a híreket, amiket gyakran maga J.J. kommentált. A koszt is hagyott némi kívánnivalót maga után, gyakori volt a hasmenés és az egyéb fertőzések, megfelelő orvosi ellátás pedig nem volt. Nem csoda hát, hogy egyre többen vágytak vissza hazájukba.

1978-ban aztán kirobbant a botrány. A Concerned Relatives (nagyjából: érintett rokonok) terhelő vallomásokkal és bizonyítékokkal teli paksamétát juttatott el az Egyesült Államok Kongresszusának és a sajtónak. Ennek következményeként a demokrata Leo Joseph Ryan novemberben többedmagával felkerekedett, hogy saját szemével is megbizonyosodjon arról, amit olvasott. A szektások rokonaiból, politikusokból és a sajtó képviselőiből álló delegációt nem fogadták kitörő örömmel Jonestown lakói. A hangulat akkor hágott tetőpontjára, amikor az egyik elkötelezett szektatag késsel támadt Ryanre, nem csoda, hogy ezután sietősen távoztak azzal a plusz 15 fővel, akik el akarták hagyni a szocialista paradicsomot. A guyanai események lavináját pár elvakult hívő indította el, amikor a Jonestownt elhagyni készülő csoportra tüzet nyitottak és újságírókat, politikusokat (köztük magát Ryant), valamint egy kiábrándult társukat megölték. Egyes források szerint James fülig érő mosollyal és zenés mulatsággal várta a cinikus küldöttséget, és nem lett volna semmi baj, ha a politikus nem húzza el az emberek orra előtt a hazatérés mézesmadzagját.

Akárhogy is történt, még aznap 918 Népek Temploma tag tömeges öngyilkosságot követett el. J.J. levonta a sajnálatos látogatás keserű következményét, sejtette, hogy mi történne, ha a delegáció életben maradt tagjai erősítéssel visszatérnének féltve őrzött közösségébe. Híveit valószínűleg az Egyesül Államokban rájuk váró kínzásokkal tarkított jövőképpel győzte meg, hogy igyák meg a ciános italt. A tragédiát csak tetézi, hogy 270 gyermek is életét vesztette, akikkel valószínűleg saját szüleik itatták meg a mérget. Az ellenállókat lelőtték, ahogy Jones testén is lőtt sebeket találtak, nem lehet tudni, hogy ő golyó segítségével küldte-e át magát a másvilágra vagy valaki meggyilkolta, esetleg valamelyik „alattvalóját” utasította.

A mai napig rengeteg a kérdőjel a Népek Templomával kapcsolatban, csak az a biztos, hogy a szeptember 11-i eseményekig a jonestowni pokol követelte a legtöbb amerikai emberéletet (leszámítva a természeti katasztrófák által okozott tragédiákat).

A kilencvenes évek végén Bill Clintonnak lehetősége volt beletekinteni az eredetileg 20 évre titkosított jonestowni CIA aktákba, melyekből mindent megtudhatott a guyana-i őserdőben történt szörnyű eseményekről, illetve az előzménykről.
Valószínűleg megrázó és egyes emberekre nézve terhelő dolgokat olvasott, ugyanis az Egyesült Államok elnöke úgy döntött, hogy 2018-ig meghosszabbítja az iratok majd’ 90%-ának titkos minősítését.

Képszöveg:
1. James Warren Jones
2. Jonestowni pokol
3. Tragédia, halottak...


(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A világ legveszélyesebb szervezetei 2.

Halász Kata

Cikksorozatomban olyan szektákról és titkos társaságokról írok, melyek tragikusságuknál fogva kivívtak maguknak pár oldalt a történelem nagykönyvében.

2011.3.7.    2

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8