Bezzeg régen! (2)


Póda Csanád  2013.7.24. 3:57

Az első részben megismerkedhettünk az ősember és az ókor szexualitásával, amelyből kiderült...

...hogy a modern prüdéria nem túl megalapozott: régen is szexeltünk, nem is akárhogy! A középkorban azonban szigorúbb szabályok léptek életbe, elsősorban az egyház nyomására.

Középkori erkölcsök – senki nem nyúlt senkihez?

A keresztényi nézetek magát a közösülést nem vallották bűnnek. Az ellentmondásosság a szexhez kapcsolódó élvezet miatt alakult ki. A szex ugyanis, hiszen Isten teremtette, nem elítélendő, HA gyermeknemzésre szolgál. A gyönyör szerzésére irányuló szex – így az orális szex is – komoly következményekkel járt, amennyiben az egyház fülébe jutott a „bűn”. A szexuális pózok közül is csak a misszionárius-póz volt elfogadható, a nő-fölül például büntetendő volt, hiszen szembe ment a klasszikus női-férfi szerepekkel. Amit azonban enyhébben kezeltek, az a védekezés kérdése. Az óvszer (igen, már akkor is létezett, előbb állatok belsőségeiből készült, többször használatos verzió után a szövetből készült kondom is megjelent) használata csupán morális „félrelépés” volt. Az egyház nem ellenezte kimondottan, főleg, hogy elsősorban a betegségek terjedését hivatott visszaszorítani. A házasságon kívüli szex azonban súlyos bűnnek számított, akár halállal is büntették. Ugyanígy a homoszexualitást, amelyet a középkorban is számon tartottak. Állítólag Oroszlánszívű Richárd úgy ismerte meg a feleségét, hogy közben homoszexuális kapcsolatban volt Navarra királyával, VII. Sanchóval, akivel „egy tányérból ettek” „szenvedélyes szerelemben”.

Dildókról (szexuális segédeszköz) is találhatunk feljegyzéseket bőven: egy vers – szabad fordításban lásd alább – például az Itáliából importált eszközök közkedveltségére utal.

„Anglia hölgyei, ti vidámak
A hercegnő kezét csókolók,
Szóljatok, láttátok mit mutatnak,
Egy nemes Itáliait, neve Szenyor Dildó?

Csőcselék pöcsöket szívesen láttak,
Lám, a kapuőr át nem enged most,
Kajánul várt eljövetele alatt
Embertelen véget ért Szenyor Dildó.”


A középkori egyház szerint azonban a Szűz Máriában megtestesült Urat csak a szüzességgel lehetett szolgálni. Ez egy szép ideál volt akkoriban, de kevesen érték el ezt a fajta tökéletességet... Ezért a nők számára lehetővé tették, hogy újra szűzzé váljanak. Még azok a nők is, akik gyermeket szültek – bevallván bűneiket és évekig bűnbánatot gyakorolva, majd hátralevő életüket kolostorban töltve – bűnbocsánatot nyerhettek. Az erényöv azonban egyes források szerint nem a középkor szülötte, csak a 19. században jelent meg. Mások szerint a 14. századból, Itáliából származik – bár nincs hiteles bizonyíték rá, hogy a 15. század előtt létezett volna.

A középkorban virágzott a prostitúció. Egy időben még az egyház is támogatta, mint szükséges rosszat, amely visszatartotta a házasságtörések és a homoszexualitás globális elharapózását, bármennyire is viccesen hangzik. A prostituáltak akár anonimitásba is burkolózhattak, de szakmájuk tisztességesnek és becsületesnek számított. Avignonban egyenesen egyházi bordélyház is létezett: az itt dolgozó nők szabad idejüket a hit gyakorlásával töltötték.

A szex később sem tűnt el az emberek életéből, az 1668-as The School of Venus című könyv is nyíltan beszél a szexről, és később is találhatunk részletes feljegyzéseket az ember szexuális megnyilatkozásairól. És bár egyeseknek meglepő lehet, nem csak a modern reklámipar használja a testiséget az eladások növelésére. Már 50-100 évvel ezelőttről is találhatunk meztelen, vagy hiányosan öltözött nőkkel/férfiakkal díszített plakátokat.

Bármennyire is szeretünk tetszelegni az erkölcscsősz szerepében: szex mindig volt, van és lesz is. A kérdés csupán annyi, hogy megpróbálunk-e fölös energiákat ölni abba, hogy elhitessük, bűnös dologról van szó, amit kerülni kell. Vagy kellő felvilágosítással segítjük elő a felelősségteljes és örömet okozó szexualitást.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Bezzeg régen! (1)

Póda Csanád

Ősanyáink valóban csak irulva-pirulva huncutkodtak? És miből lett a gyerek? (Riport az európai őskor, ókor és a középkor szexualitásáról.)

2013.7.19.    11

A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1