Car Boot Sale


Kabók Zita  2011.6.8. 4:38

Az autó csomagtartójából való árusítás, vagyis a car boot sale, Nagy Britannia egyik legelterjedtebb „piacformája”.

A híres car boot sale-en magánszemélyek árusítják a használt tárgyaikat. A neve az árusítás formájából ered: az autók csomagtartójából történik.

Főleg hétvégenként és nyári időszakokban elterjedt. Parkolóhelyeken, templomkertekben vagy iskolák tornapályáin rendezik. Mindössze egy kisebb összeget kell fizetni a parkolóhelyért, kinyitni a csomagtartót és már kezdődhet is az árusítás! A car boot sale kiváló formája az újrahasznosításnak: mindenféle lomtalanítás utáni háztartási és kerti berendezések kaphatók itt. Sokan antik tárgyakat is árusítanak. Gyűjtők szintén megfordulnak a piacokon, hiszen nagyon sok értékes tárgyra lehet bukkanni.

A piacnak ezt a nem mindennapi, de annál izgalmasabb formáját egy katolikus lelkész Harry Clarke indította el Stockportból. Miután Kanadában látta milyen hasznos rendezvény ez, bevezette hazájában is, még az 1970-es években. Azóta Ausztráliában és Európában is egyre elterjedtebb az árusításnak ez a formája.

Az eladók tehát beállnak az autóval az előre megjelölt és kifizetett helyre, kinyitják a csomagtartót, esetleg egy kempingasztalt helyeznek az autó elé, vagy egy takarót tesznek a földre – és máris működik a piac. A jobb minőségű áruk hamar elkelnek, ezért korán ajánlott kimenni. A parkoló reggel négykor nyit, addigra már ott sorakoznak az autók. A termékek árai általában egységesek, vagy az eladó által rögtönözve születnek. Éppen ezért nem lényeges, hogy a limlomok rendezettek legyenek: a ruhák kupacokba, a gyerekjátékok dobozokba vannak rakva. A lényeg, hogy a vásárlók sokáig nézelődhessenek, hiszen az a szórakozás, ha a kincset fel kell lelni, nem pedig az, ha rögtön elénk tárul.

Sok car boot sale-en voltam már, mint vevő és mint eladó is. Tavaly jótékonysági célra fordítottuk a befolyó összeget (az ilyen felhasználás egyébként nem ritka). A munkahelyi kollégák ősrégi tárgyakkal, ruhákkal, játékokkal és könyvekkel láttak el bennünket. Több zsákba próbáltuk elrendezni az árut, amelyek tartalma még számunka is meglepetés volt. Volt ott minden: gyerekruhák, sípoló szőnyeg, ősrégi lámpa, szárazvirág-költemények, függönyök, cipők, gyertyatartók. Az „antikvadászok” már korán megrohamoztak bennünket és a régi tányérokért, faliórákért filléreket ajánlottak. A piacon muszáj alkudozni és egy fontnál általában többet nem fizetnek semmiért, hacsak nem egy nagyobb bútor vagy értékesebb tárgy a kiszemelt darab. A zárási idő előtt aztán már minden fillérekért kapható és a maradék áru általában a szemétdombon köt ki. A büfékocsi sem hiányozhat persze, ami az angolok kedvenc reggelijét, a tojásos-szalonnás szendvicset és a forró teát árulja. Hozzáteszem, az eladók bevétele sokszor nem fedezi a szendvics és az ital árát sem. De ez ugye senkit nem érdekel, hiszen a lényeg a szórakozás és a rengeteg érdekes limlom közönség elé tárása!

Vajon miért rajonganak olyan sokan a piacozás eme módjáért? Talán az olcsó áru vonzza őket, vagy szeretik nézegetni, hogy mások mi mindent képesek összegyűjteni a padláson vagy a pincében? Talán praktikus tárgyak után kutatnak, vagy éppen csak egy porfogót keresnek, amit már más megunt, de sokan még hasznát tudják venni. Hiszen egyikünk sem használja a ruháit, tárgyait, könyveit egy életen át. Miután már meguntunk vagy számunkra hasznavehetetlenné váltak, miért is ne értékesítenénk, hogy valaki aztán ismét hasznát vegye, és örömét lelje benne?

Manapság már senkinek sem elég nagy a háza ahhoz, hogy minden használati tárgyát élete végéig a padláson rejtegesse, hogy aztán pár év múlva megfeledkezzünk róla, vagy a szemétben kössön ki.

Az újrafelhasználásnak ezzel a módjával pedig nemcsak a környezetünket óvjuk meg a sok szeméttől, hanem másnak is örömet okozhatunk.

Talán itt az ideje, hogy a mi környékünkön is divatba hozzuk!

A szerző felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18