Csodatévők 2.


Póda Erzsébet  2007.10.16. 7:47

A csodadoktornő várótermének falát oklevelek borítják, ismeretlen nevű természetgyógyász-iskolák és –főiskolák, egyéb tanfolyamok bizonylatai.

A székeken megtört öregek, életerős fiatalok, anyukák sírós kisbabákkal. A csodadoktornő lélek- és auralátó, ezenkívül szellemgyógyász – áll a cégtábláján. Nem is tudom, mit keresek itt – talán a kíváncsiság vezérelt a nagyhírű emberhez. Mikor sorra kerülök, a természetfeletti erők ismerője közli, hogy huszonöt tanfolyamot elvégzett már, több tucat oklevele, diplomája és serlege van. Aztán furcsa mozdulatokkal hajtja körülöttem a levegőt, majd száraz hangon közli a diagnózist. Beteg a májam, kezdődő gyomorfekélyem van meg ekcémám is. Ezért kapok egy kis gyógyító életenergiát, ne igyak alkoholt, ne egyek csokoládét, se cukrot, se narancsot, és lehetőleg hagyjak fel a húsevéssel. És legfőképp fizessek ki a tíz percért ötszáz koronát! Míg a váróteremben cihelődöm, az utánam jövő kisbabás anyuka azt újságolja az őt váró férjének, hogy a baba nem ehet csokoládét, cukrot, narancsot sem…

A lakónegyed hírességéhez, a kártyából jövendölő jósnőhöz a szakmai ártalom vezérelt. Egyik ismerősöm az egekig magasztalta: ez egy különleges jósnő. Más, mint a többi. Mióta hozzá jár, megváltozott az élete, nagyobb az önbizalma, melléje szegődött a szerencse. (És vékonyabb lett a pénztárcája – tettem hozzá gondolatban rosszmájúan.) Kíváncsi vagyok, miben más ő, így én is bekopogtatok a spontán jósda – egy háromszobás lakás -- ajtaján.

Kezdődik a szeánsz: a jósnő beborítja a konyhaasztalt a kártyákkal. Nemsokára levelet kapok, tudom meg, mely kedvező híreket hoz. A kártyák állása arra biztat, hogy kezdjek kapcsolatot egy bika jegyű férfiismerősömmel, mert a bika nagyvonalú. Ékszerrel, ajándékokkal halmoz majd el. Aztán félbeszakad a jóslás, mert megérkezik a férj. A jósnő vacsorát melegít, és elnézést kér, de szegény munkában megfáradt párja éhes. A többi jóslatra csak homályosan emlékszem. A pénzt az ajtó melletti sámlira kell letennem. A várva várt levelet a jó hírekkel azóta sem kaptam meg, csak befizetendő számlákat tartalmazó borítékokat hozott a postás. Egy bika jegyű férfiismerősömről pedig kiderült, hogy rendkívül fukar természetű…

Rég nem látott barátnőm telefonon jelentkezik, örülök neki, találkozót beszélünk meg. Széles mosollyal jön a megbeszélt időpontra. Lelkendezve meséli, hogy megismerkedett egy csodálatos képességű léleklátóval, aki minden betegséget meggyógyít. – Te is beteg vagy, mert fakó az aurád – mondja nekem. – Csak a betegséged még sejtalapon jelentkezik. Te értelmes ember vagy, tudatosítanod kell, hogy egészségesen kell élned. Ha megvásárolod ezt meg azt, az ilyen és olyan természetes és egyedi termékcsaládot, ez megóv a génmanipulált élelmiszerek negatív hatásától. Már mutatja is a katalógust, melyből megtudhatom, hogy egy termék ára a fél fizetésembe kerül. Megtudom azt is, hogy a léleklátó a multilevel marketing egyik „sejtjének” vezéralakja.

Mikor megkérdezem, miért kell egy csodálatos képességű gyógyítónak csodagyógyszert árusítania, azt a választ kapom: mert így a hatás hatványozott…

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Csodatévők 4.

Póda Erzsébet

Az ember, annak ellenére, hogy zajban, tömegben él, egyre magányosabbnak érzi magát.

2007.11.11.   


Csodatévők 3.

Póda Erzsébet

Van, amelyiknek a pénzünk nem elég, a lelkünket is akarja...

2007.11.5.  2   


Csodatévők 1.

Póda Erzsébet

A csodatévő eklektikus fogadóhelyiségében a feszület, az angyal- és a Buddha-szobor jól megfér egymás mellett…

2007.10.9.   

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    16


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27