Drogok hálójában


Jády Mónika  2006.2.27. 20:06

Az egész világon egyre nagyobb társadalmi problémát jelent a drogfogyasztás. A legrizikósabb csoportot a fiatalok képezik.

Egy középkelet-európai országban végzett vizsgálatból az derült ki, hogy a 15-26 év közötti fiatalok 20,2 %-a (többségében fiúk) már kipróbálta az illegális drogokat. Közülük többen problémás vagy csonka családban nőttek fel, és/vagy a szüleik nem nagyon érdeklődnek az iránt, hol és kivel töltik a szabadidejüket.

Mi viszi rá a fiatalt, hogy kipróbálja a drogokat? Elsősorban a kíváncsiság. Az indokok között szerepel még az imponálni akarás, a csoporthoz tartozás vágya, a problémák elviselése, feszültség levezetése, valamint az unalom. A lányokat inkább a személyes és családi problémák vezetik el a droghoz, a fiúk pedig általában a csoportnak akarnak megfelelni.

A felmérések szerint a drogokkal való kísérletezés 15-18 éves korban a leggyakoribb, de a megkérdezettek 1,6 %-a már tízévesen (!) kipróbálta az illegális drogokat. A fiatalok leggyakrabban a marihuánával kísérleteznek (87,4 %), jóval kisebb mértékben oldószerekkel, alkohollal kombinált gyógyszerekkel, hasissal, pervitinnel és extazy tablettával. A drogokat kipróbálók gyakran nincsenek tisztában azzal, milyen következményei lehetnek a kísérletezéseiknek, vagy alábecsülik azokat. Többségük nem hiszi, hogy függővé válhat.

Drogfüggőségről akkor beszélhetünk, ha a szervezet és a lélek már nem tud létezni a szer nélkül, „követeli“ a napi adagot. A kemény drogok a rendszeres használat során beépülnek a szervezet anyagcseréjébe, és a kívánt hatás eléréséhez egyre nagyobb adagok bevételére van szükség. A fizikainál talán jelentősebb teher a lelki függőség. Ennek megszüntetésére hosszú terápiára van szükség, hatalmas a visszaesés lehetősége, különösen, ha a betegnek egyedül kell megbirkóznia a problémákkal. (A lányoknak egyébként hosszabb gyógyterápiára és nagyobb lelki támogatásra van szükségük, mint a fiúknak.)

Terápiára reszocializációs központokban van lehetőség a szervezet méregtelenítése után. (A méregtelenítés kb. 3 hónapig tart, általában pszichiátriai intézményben, valamelyik kórház pszichiátriai osztályán vagy a drogfüggőségek gyógyítására szakosodott központban.) A terápia önkéntes, és csak akkor lehet sikeres, ha maga a drogfüggő is gyógyulni akar. Egyes intézményekben csupán 12 hónapig maradhatnak a gyógyulni vágyók, máshol 18-24 hónapot, vagy -- szükség esetén -- ennél is többet. Egy év mindenképpen kell ahhoz, hogy az ember megismerje önmagát, és elsajátítson egy olyan életformát, amelyben nincs helye a drognak. (Többek között megtanulnak magukról gondoskodni. Megtanulják beosztani a pénzt, megtervezni az étlapot, elkészíteni az ételeket, rendben tartani a lakóhelyüket és a ruházatukat. És azt, hogy vállalni kell a tetteikért a felelősséget, és nem lehet elbújni a problémák elől.)

Az első, vagyis az adaptációs fázis 3-4 hónapig tart. A kliens megismerkedik a csoporttal, a belső szabályokkal. Önmagára és a saját problémáira összpontosít, megpróbálja felülnézetből szemlélni a függőségét, és elismerni a hosszú távú gyógyterápia és a külső segítség szükségességét. Ebben az időszakban nem tarthat fenn kapcsolatot a külvilággal. A második fázisban egyre többször hagyhatja el a központot, távúton befejezheti a tanulmányait, a vége felé pedig alkalmi munkát vállalhat. Egy év után kezdődik a harmadik fázis, amikor már állást kereshet a kliens...

A drogfogyasztás tüneteinek felismerése nem egyszerű, mert a kamaszkor sokszor hasonló változásokkal jár. Mindenképpen fel kell figyelni a következő jelekre:
* közönyösség, levertség, kedvetlenség; vagy éppen ellenkezőleg: ok nélküli örömkitörések
* megváltozott kapcsolat a családtagokkal, új baráti kör
* a tanulmányi eredmény hirtelen romlik, zavart a figyelem és a koncentrációs képesség
* indokolatlan idegesség, türelmetlenség
* az étkezési és az alvási szokások feltűnő megváltozása
* az eddigi kedvenc tevékenység, hobbi, sport hanyagolása
* saját maga és a környezete hanyagolása
* kimaradozás, iskolakerülés

Ha nem „csak“ lelki, családi vagy iskolai problémái vannak a gyereknek, a következő (főleg testi) tünetek is jelenteznek:
* szemei duzzadtak, véreresek
* bőrén ismeretlen eredetű sebek láthatók
* gyakran van hányingere és hasmenése, sokat fogyott
* mozgásai bizonytalanok, szédül, furcsán gesztikulál
* egyre több zsebpénzt kér, mellyel nem tud elszámolni

Ha a kamaszodó gyerekről alaposan feltételezhető, hogy drogot használ, próbáljunk meg beszélni vele (olyankor, amikor nem áll a kábítószer hatása alatt). A kamaszok gyakori első reakciója a tagadás; de türelemmel, megértéssel többnyire a gyerek bizalmába lehet férkőzni. A drogfogyasztás alapos gyanúja vagy beigazolódása esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

A drogfogyasztás elleni védelem a gyermekkorban alapozódhat meg. Nagyon fontos a biztonságot nyújtó, de önállósodni is hagyó család, az önbizalom felépülésének segítése, őszinte kapcsolat a szülő és a gyermek között. Az ilyen környezetben felnőtt gyerekek a csoportnyomásnak sincsenek kiszolgáltatva, és ellen tudnak állni a kísértéseknek.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Erőfeszítéseink

Horák Beáta

A nő szerette délceg férjét, aki büszke volt a szőke trónörökösre. A nő, az édesanya kisfiának szentelte életét.

2006.3.2.   

A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1