Drogok hálójában


Jády Mónika  2006.2.27. 20:06

Az egész világon egyre nagyobb társadalmi problémát jelent a drogfogyasztás. A legrizikósabb csoportot a fiatalok képezik.

Egy középkelet-európai országban végzett vizsgálatból az derült ki, hogy a 15-26 év közötti fiatalok 20,2 %-a (többségében fiúk) már kipróbálta az illegális drogokat. Közülük többen problémás vagy csonka családban nőttek fel, és/vagy a szüleik nem nagyon érdeklődnek az iránt, hol és kivel töltik a szabadidejüket.

Mi viszi rá a fiatalt, hogy kipróbálja a drogokat? Elsősorban a kíváncsiság. Az indokok között szerepel még az imponálni akarás, a csoporthoz tartozás vágya, a problémák elviselése, feszültség levezetése, valamint az unalom. A lányokat inkább a személyes és családi problémák vezetik el a droghoz, a fiúk pedig általában a csoportnak akarnak megfelelni.

A felmérések szerint a drogokkal való kísérletezés 15-18 éves korban a leggyakoribb, de a megkérdezettek 1,6 %-a már tízévesen (!) kipróbálta az illegális drogokat. A fiatalok leggyakrabban a marihuánával kísérleteznek (87,4 %), jóval kisebb mértékben oldószerekkel, alkohollal kombinált gyógyszerekkel, hasissal, pervitinnel és extazy tablettával. A drogokat kipróbálók gyakran nincsenek tisztában azzal, milyen következményei lehetnek a kísérletezéseiknek, vagy alábecsülik azokat. Többségük nem hiszi, hogy függővé válhat.

Drogfüggőségről akkor beszélhetünk, ha a szervezet és a lélek már nem tud létezni a szer nélkül, „követeli“ a napi adagot. A kemény drogok a rendszeres használat során beépülnek a szervezet anyagcseréjébe, és a kívánt hatás eléréséhez egyre nagyobb adagok bevételére van szükség. A fizikainál talán jelentősebb teher a lelki függőség. Ennek megszüntetésére hosszú terápiára van szükség, hatalmas a visszaesés lehetősége, különösen, ha a betegnek egyedül kell megbirkóznia a problémákkal. (A lányoknak egyébként hosszabb gyógyterápiára és nagyobb lelki támogatásra van szükségük, mint a fiúknak.)

Terápiára reszocializációs központokban van lehetőség a szervezet méregtelenítése után. (A méregtelenítés kb. 3 hónapig tart, általában pszichiátriai intézményben, valamelyik kórház pszichiátriai osztályán vagy a drogfüggőségek gyógyítására szakosodott központban.) A terápia önkéntes, és csak akkor lehet sikeres, ha maga a drogfüggő is gyógyulni akar. Egyes intézményekben csupán 12 hónapig maradhatnak a gyógyulni vágyók, máshol 18-24 hónapot, vagy -- szükség esetén -- ennél is többet. Egy év mindenképpen kell ahhoz, hogy az ember megismerje önmagát, és elsajátítson egy olyan életformát, amelyben nincs helye a drognak. (Többek között megtanulnak magukról gondoskodni. Megtanulják beosztani a pénzt, megtervezni az étlapot, elkészíteni az ételeket, rendben tartani a lakóhelyüket és a ruházatukat. És azt, hogy vállalni kell a tetteikért a felelősséget, és nem lehet elbújni a problémák elől.)

Az első, vagyis az adaptációs fázis 3-4 hónapig tart. A kliens megismerkedik a csoporttal, a belső szabályokkal. Önmagára és a saját problémáira összpontosít, megpróbálja felülnézetből szemlélni a függőségét, és elismerni a hosszú távú gyógyterápia és a külső segítség szükségességét. Ebben az időszakban nem tarthat fenn kapcsolatot a külvilággal. A második fázisban egyre többször hagyhatja el a központot, távúton befejezheti a tanulmányait, a vége felé pedig alkalmi munkát vállalhat. Egy év után kezdődik a harmadik fázis, amikor már állást kereshet a kliens...

A drogfogyasztás tüneteinek felismerése nem egyszerű, mert a kamaszkor sokszor hasonló változásokkal jár. Mindenképpen fel kell figyelni a következő jelekre:
* közönyösség, levertség, kedvetlenség; vagy éppen ellenkezőleg: ok nélküli örömkitörések
* megváltozott kapcsolat a családtagokkal, új baráti kör
* a tanulmányi eredmény hirtelen romlik, zavart a figyelem és a koncentrációs képesség
* indokolatlan idegesség, türelmetlenség
* az étkezési és az alvási szokások feltűnő megváltozása
* az eddigi kedvenc tevékenység, hobbi, sport hanyagolása
* saját maga és a környezete hanyagolása
* kimaradozás, iskolakerülés

Ha nem „csak“ lelki, családi vagy iskolai problémái vannak a gyereknek, a következő (főleg testi) tünetek is jelenteznek:
* szemei duzzadtak, véreresek
* bőrén ismeretlen eredetű sebek láthatók
* gyakran van hányingere és hasmenése, sokat fogyott
* mozgásai bizonytalanok, szédül, furcsán gesztikulál
* egyre több zsebpénzt kér, mellyel nem tud elszámolni

Ha a kamaszodó gyerekről alaposan feltételezhető, hogy drogot használ, próbáljunk meg beszélni vele (olyankor, amikor nem áll a kábítószer hatása alatt). A kamaszok gyakori első reakciója a tagadás; de türelemmel, megértéssel többnyire a gyerek bizalmába lehet férkőzni. A drogfogyasztás alapos gyanúja vagy beigazolódása esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

A drogfogyasztás elleni védelem a gyermekkorban alapozódhat meg. Nagyon fontos a biztonságot nyújtó, de önállósodni is hagyó család, az önbizalom felépülésének segítése, őszinte kapcsolat a szülő és a gyermek között. Az ilyen környezetben felnőtt gyerekek a csoportnyomásnak sincsenek kiszolgáltatva, és ellen tudnak állni a kísértéseknek.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Erőfeszítéseink

Horák Beáta

A nő szerette délceg férjét, aki büszke volt a szőke trónörökösre. A nő, az édesanya kisfiának szentelte életét.

2006.3.2.   

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    18


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39