Egy tökéletes „sommelier”


Kottra Éva  2010.6.13. 6:12

Különleges sommelier, elbűvölő docens, ragyogó újságíró és tüneményes lapigazgató – egy személyben: Gualberto Compagnucci.

Az elsöprő karakterrel megáldott borpincér hosszú pályáján minden pálmát letarolt. Gualbertón úgy áll ez a szakma, mint Marcuson egy Armani-ölltöny. Nemes, tiszteletreméltó megjelenése és kecses mozdulatai máris végtelen tudásáról és széleskörű tapasztalatairól árulkodnak. Aki ismeri, egyszerűen csak „Maestro”-nak szólítja. Karrierjét fiatal legényként a tengerben tükröző Anconai Passetto étteremben kezdte, ahol a Perzsa sciá Reza Palhavi bájos feleségével Sorayával és Onassis a csodálatos hangú Callassal, valamint miniszterek, nagykövetek és a televízió lagnagyobb sztárjai is megfordultak. A nagystílűen berendezett étteremben minden egyes bútordarabot, a pompás gyertyatartókat, mindenféle kiegészítőt és természetesen az ételekhez való alapanyagot, a borokat és a párlatokat alapos vizsgálat után, tudatosan válogatták. E tökéletes ugródeszka a világ minden kontinensének legjobb éttermeibe nagy könnyedséggel röpítette a buzgó sommeliert.

Az Olasz Sommelier Szövetség - A.I.S. – legelbűvölőbb oktatója is egyben; ezt Európa szerte nevelt növendékein kívül különböző díjak és elismerések is tanúsítják.

Chips, Bull, Triclorolanisolo... – hangzik el rögtön az első órán, szó nélkül hagyva az egész osztályt. Még ha volt is valaki, aki tudta miről van szó, mukkanás nélkül kísérte a büszke docens magyarázatát, aki elképesztő odaadással vont be bennünket az „enogasztronómia” csodálatos és végtelen világába. Igazán szerencsés az a diák, aki tehetsége alá kerül. Ha tehetném, még ma is ott ülnék a padban, hogy kimeríthetetlen tudásából „elkobozhassak” még valamennyit.

Érdekes módon párosul a némelyek számára egyszerű szeszes ital az érzékek komplikált világával. Az ételek és italok a nyelvbimbók és a szájpadlás érzékeny fogdájában új kémiai bonyodalmakba kezdenek, ezért feltétlenül fontos az alapanyagok összetételének ismerete és analizálása mielőtt vendégünknek ínyenc falatokkal szolgálunk. Ha egy ételt nem a megfelelő itallal párosítunk, kellemetlen meglepetésben lesz részünk, s a hibát, sokszor helytelenül a borban keressük.

Bizonyos színekben már az illatvilágot is le lehet olvasni és megállapítani, vajon milyen idős is a kristálykehelyben magabiztosan megforgatott ital. Az illatok felhőjében még gyermekkorunkra emlékeztető érzéseket is meglelhetünk; mint például a nagyi éléskamrájában várakozó vaníliás cukorral megszórt sütik bódító illata, vagy a nagypapa szegfűszeggel fűszerezett forralt bora, melyet gondolom minden unoka mélyen a szívében őrizget. Az is nagyon érdekes felfedezés, hogy egyes édes - „botritizzált” – nemes penésszel megáldott borok mire képesek a penészsajtokkal kombinálva...

Újságíróként ugyanúgy képes elrabolni a figyelmet a külvilág zajaitól. Mesébe illő szavait szigorú megjegyzések váltogatják, melyeket a történelem poros könyveiből merített anekdotákkal és személyes tapasztalatokkal tűzdel meg. Írásait olvasva képes felcsendíteni lenyűgöző beszédmódját, s úgy tűnik, mintha a Maestro maga sugallná az ember fülébe az olvasmányt.

A tiszta, áttekinthető Sommelier Marche Magazin főszerkesztő-igazgatójaként is ragyogóan megállja helyét. Minden beérkező írást szeretetteljesen gondoz, mely a címek karakterének és színének cikkhez szóló válogatásában és az elragadó felvételekben mutatkoznak meg.

Éppen készülőben van Márche tartomány gyöngyszemeit bemutató könyve is, mely gyűrűbe foglalja a gasztronómia, az enológia és a kultúr-turizmus izgalmait; már alig várom, hogy kezemben tarthassam...

Eva KottrovaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6