Élethelyzetek 2.


Póda Erzsébet  2007.2.13. 15:03

Gyermekünk megbetegszik, és éppen ilyenkor a legzsúfoltabb az orvosi váróterem. Delet harangoznak, mire huszadikként sorra kerülünk.

Otthon nincs semmi ennivaló -- még jó, hogy csemeténknek nincs is étvágya. A munkahelyünkön épp ezen a napon kellene leadnunk a kimutatást, várható a főnök szemrehányása, és némi fizetéscsökkentés az el nem végzett feladatok miatt. A gyereket ágyba dugjuk, önmagunk megnyugtatása végett krumplilevest főzünk, és míg a kis betegünk álomba zuhan, telefonon megkérjük a kolléganőnket, jegyezze be, amit lediktálunk.

Mire letesszük a telefont, sírva csönget a szomszédasszony, hogy elvesztette a pénztárcáját, meg a lakáskulcsot. Együttérzőn átkaroljuk a vállát, lakatost hívunk, s míg a mester megérkezik, megkínáljuk egy kávéval. A presszó beindítja a jóasszonyt, és épp elkezdi magánélete taglalását, mire felsír a gyerek a szobában, mert felszökött a láza. Feltesszük a teavizet, az elsősegélydobozban lázcsillapító után kutakodunk, mire a szomszédasszonyunk sértődötten szorítja össze a száját, mert épp a legintimebb részek feltárásánál nem figyelünk rá. Szerencsére csönget a szakember, így orrát felhúzva távozik. Végre csak a kicsinek szentelhetjük magunkat, igaz, szomszédasszonyunk szemrehányó tekintete még álomba merülés előtt is farkasszemet néz velünk.

Más: megbeszéljük a férjünkkel, hogy előbb hazajön, egyszer egy hónapban ő megy el a gyerekekért a napközibe, ez a csütörtök apás nap lesz. Hosszú hónapok óta először mehetnénk el a barátnőnkkel egy kis traccspartira. Délben ránk tör a kolléganőnk, aki premenstruális szindrómában szenved, és évek óta veri a férje. Síri hangon bejelenti, hogy széttépte a látleleteket, és visszavonta a válókeresetet. Mert az ő fizetése két pár bőrcipőre sem elég, különben is, férfi nélkül nem bírja. Új életet nem kezdhet, hisz kinek kellene egy negyvenöt éves elvált asszony négy gyerekkel? Zokogva borul az asztalunkra, s mi nem tudjuk, hogyan segíthetnénk szegénykének. Keressünk neki olcsó albérletet, vagy küldjük pszichológushoz? Nagy dilemma, hiszen mégsem élhet ez az áldott jó asszony egy ilyen állattal! Végül előhúzzuk a zsebkendőnket, letöröljük a könnyeit, mélységesen együtt érzünk vele, és nehéz szívvel vigasztalni kezdjük.

Erre megcsörren a mobilunk, barátnőnk hív, nehogy megfeledkezzünk a munka utáni programról. Kolléganőnk arcát krokodilkönnyek szántják, miközben „mindenkinek felesleges vagyok” arckifejezéssel elvonul. Újra csörög a mobil, férjünk bejelenti, mégsem jöhet, közbejött egy váratlan értekezlet, halaszthatatlan tárgyalás, rajtaütésszerű kerékcsere. Rohanás a gyerekekért a napközibe. Anyukánk talán vigyáz rájuk.

De nem -- tévedtünk. Édesanyánk nincs otthon, éppen aznap utazott el gyógykezelésre. Hogy is felejthettük el?! Nem baj, anyukás nap lesz megint, a barátnőnk majd eljön hozzánk, ha nem jött közbe neki is valami…

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Lemerülés előtt -- és után 3.

Póda Erzsébet

Negyvenéves korunkra (jó esetben) már megtanuljuk, hogy egyszerűen nem tehetünk mindenki kedvére. De előtte…?

2007.3.6.   


A nő: energiaforrás 1.

Póda Erzsébet

Köztudott dolog, rólunk, nőkről, hogy a Földön egyedülállóan csak mi tudunk egyszerre több dologra figyelni, éspedig mindegyikre egyforma intenzitással.

2007.2.6.   

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8