Élethelyzetek 2.


Póda Erzsébet  2007.2.13. 15:03

Gyermekünk megbetegszik, és éppen ilyenkor a legzsúfoltabb az orvosi váróterem. Delet harangoznak, mire huszadikként sorra kerülünk.

Otthon nincs semmi ennivaló -- még jó, hogy csemeténknek nincs is étvágya. A munkahelyünkön épp ezen a napon kellene leadnunk a kimutatást, várható a főnök szemrehányása, és némi fizetéscsökkentés az el nem végzett feladatok miatt. A gyereket ágyba dugjuk, önmagunk megnyugtatása végett krumplilevest főzünk, és míg a kis betegünk álomba zuhan, telefonon megkérjük a kolléganőnket, jegyezze be, amit lediktálunk.

Mire letesszük a telefont, sírva csönget a szomszédasszony, hogy elvesztette a pénztárcáját, meg a lakáskulcsot. Együttérzőn átkaroljuk a vállát, lakatost hívunk, s míg a mester megérkezik, megkínáljuk egy kávéval. A presszó beindítja a jóasszonyt, és épp elkezdi magánélete taglalását, mire felsír a gyerek a szobában, mert felszökött a láza. Feltesszük a teavizet, az elsősegélydobozban lázcsillapító után kutakodunk, mire a szomszédasszonyunk sértődötten szorítja össze a száját, mert épp a legintimebb részek feltárásánál nem figyelünk rá. Szerencsére csönget a szakember, így orrát felhúzva távozik. Végre csak a kicsinek szentelhetjük magunkat, igaz, szomszédasszonyunk szemrehányó tekintete még álomba merülés előtt is farkasszemet néz velünk.

Más: megbeszéljük a férjünkkel, hogy előbb hazajön, egyszer egy hónapban ő megy el a gyerekekért a napközibe, ez a csütörtök apás nap lesz. Hosszú hónapok óta először mehetnénk el a barátnőnkkel egy kis traccspartira. Délben ránk tör a kolléganőnk, aki premenstruális szindrómában szenved, és évek óta veri a férje. Síri hangon bejelenti, hogy széttépte a látleleteket, és visszavonta a válókeresetet. Mert az ő fizetése két pár bőrcipőre sem elég, különben is, férfi nélkül nem bírja. Új életet nem kezdhet, hisz kinek kellene egy negyvenöt éves elvált asszony négy gyerekkel? Zokogva borul az asztalunkra, s mi nem tudjuk, hogyan segíthetnénk szegénykének. Keressünk neki olcsó albérletet, vagy küldjük pszichológushoz? Nagy dilemma, hiszen mégsem élhet ez az áldott jó asszony egy ilyen állattal! Végül előhúzzuk a zsebkendőnket, letöröljük a könnyeit, mélységesen együtt érzünk vele, és nehéz szívvel vigasztalni kezdjük.

Erre megcsörren a mobilunk, barátnőnk hív, nehogy megfeledkezzünk a munka utáni programról. Kolléganőnk arcát krokodilkönnyek szántják, miközben „mindenkinek felesleges vagyok” arckifejezéssel elvonul. Újra csörög a mobil, férjünk bejelenti, mégsem jöhet, közbejött egy váratlan értekezlet, halaszthatatlan tárgyalás, rajtaütésszerű kerékcsere. Rohanás a gyerekekért a napközibe. Anyukánk talán vigyáz rájuk.

De nem -- tévedtünk. Édesanyánk nincs otthon, éppen aznap utazott el gyógykezelésre. Hogy is felejthettük el?! Nem baj, anyukás nap lesz megint, a barátnőnk majd eljön hozzánk, ha nem jött közbe neki is valami…

(Folytatjuk)



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Lemerülés előtt -- és után 3.

Póda Erzsébet

Negyvenéves korunkra (jó esetben) már megtanuljuk, hogy egyszerűen nem tehetünk mindenki kedvére. De előtte…?

2007.3.6.   


A nő: energiaforrás 1.

Póda Erzsébet

Köztudott dolog, rólunk, nőkről, hogy a Földön egyedülállóan csak mi tudunk egyszerre több dologra figyelni, éspedig mindegyikre egyforma intenzitással.

2007.2.6.   

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    16


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10