Ezer daru – egy kívánság


Tompa Orsolya  2015.11.9. 1:58

Mindenkinek van legalább egy kívánsága, amit epekedve vár, hogy beteljesüljön.

Egy betegnek a gyógyulás, egy árvának a család, egy munkanélkülinek a munkahely, egy magányosnak a barát, akire támaszkodhat, valakinek pedig az, hogy viszontlássa szeretteit épségben. Valakinek beteljesül, valakinek nem. Sokszor a sors szól közbe, hogyan alakul a kívánságunk. Lehet, hogy kedvez nekünk, de lehet, hogy a kitartásunk és küzdelmünk sem segít, mert más utat szán nekünk.


Sadako Sasaki történetével a gimnáziumi éveim alatt találkoztam, Gajcsi Blankáéval pedig néhány napja. Sadako megható és szívbemarkoló történetéről az egyik történelemórán hallottam először. Sadako Sasaki története a II. világháború végére tehető, napra pontosan 1945. augusztus 6-ra. Ez volt az a nap, amikor az amerikai hadsereg atombombát dobott Hiroshimára, majd két nappal később Nagaszakit sem kímélte. A támadás több százezer emberéletet követelt, de később is szedte áldozatait. Sadako kétéves volt akkor, a támadást túlélte, és egészen 12 éves koráig egészséges volt. A sportos kislány életébe 12 évesen jött el az a nap, amikor a sors közbeszólt. Egy futóversenyen lett rosszul, ezért szülei kórházba vitték. Az orvosok nem sok jóval szolgálhattak, hiszen megszületett a diagnózis, amitől akkoriban sokan féltek: Sadako leukémiás (vérrákos) lett. A betegség az atombomba egyik utóhatása. Japánban az atomtámadás következtében rengetegen haltak meg rákban.

Sadako egyik legjobb barátja egy ősi japán legendáról mesélt neki. Ez a legenda a darumadárról szól. Akinek sikerül papírból összehajtogatnia ezer darumadarat, valóra válik egy kívánsága. A japán hagyomány ráadásul úgy tartja, hogy a daru szent madár, és akár száz évig is elélhet. Ha pedig egy beteg ember ezer darumadarat összehajtogat, akkor meggyógyul. Sadako vágya is ez volt, meg akart gyógyulni! Elkezdte hajtogatni a madarakat. Kórházi kezelése alatt egyszer sem hagyta abba, hiszen hitte, hogy meggyógyulhat. A sors azonban ismét közbelépett 1955. október 25-én. Ezen a napon Sadako végleg elaludt, 644 meghajtogatott darumadarat hagyott hátra. Barátai, bár nagyon szomorúak voltak, úgy döntöttek, meghajtogatják a maradék 356 darumadarat, melyet temetésekor melléhelyeztek a sírjába. Sadako személye Japán után világszerte a béke szimbólumává emelkedett. Hiroshimában került felavatásra 1958-ban a Hiroshimai Békepark, amely az atombomba gyermekáldozatainak emlékét őrzi. A legenda pedig ma is ugyanúgy él, a mai napig számtalan gyerek hajtogat darumadarat, hogy békeüzeneteiket elküldjék Sadako szobrához.


Világszerte rengeteg gyerek szenved leukémiában, vagy a rák más formájában. A pécsi Gajcsi Blanka most értük harcol. Elindította a Kickstarter jótékonysági kampányt, melynek keretein belül ezer darab ezüst darumedált készítene. A bevételből a pécsi Dóri Házat támogatná, egyúttal a rákbeteg gyerekeket is. A projekt megvalósulásához bárki hozzájárulhat akár már öt dollárral. Blanka célja, hogy november 14-ére teljesüljön a projekt, hiszen – ahogy mondja – minden egyes daru lehetőséget teremt arra, hogy egy újabb kisgyerek kívánsága teljesüljön be. A medálok nemcsak ékszerek, hanem a beteljesedő vágyak jelképei is.

A darumadarak hajtogatását vagy készítését próbatételnek is vehetjük, hiszen rengeteg idő, türelem és kitartás szükséges hozzá. Bár Sadako nem ért a végére, kitartása mégis gyerekek ezreinek ad erőt, hogy ne adják fel. Blanka jótékonysági akciója és tenni akarása szintén példaértékű mindannyiunk számára.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    14


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    9


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484