Ezer daru – egy kívánság


Tompa Orsolya  2015.11.9. 1:58

Mindenkinek van legalább egy kívánsága, amit epekedve vár, hogy beteljesüljön.

Egy betegnek a gyógyulás, egy árvának a család, egy munkanélkülinek a munkahely, egy magányosnak a barát, akire támaszkodhat, valakinek pedig az, hogy viszontlássa szeretteit épségben. Valakinek beteljesül, valakinek nem. Sokszor a sors szól közbe, hogyan alakul a kívánságunk. Lehet, hogy kedvez nekünk, de lehet, hogy a kitartásunk és küzdelmünk sem segít, mert más utat szán nekünk.


Sadako Sasaki történetével a gimnáziumi éveim alatt találkoztam, Gajcsi Blankáéval pedig néhány napja. Sadako megható és szívbemarkoló történetéről az egyik történelemórán hallottam először. Sadako Sasaki története a II. világháború végére tehető, napra pontosan 1945. augusztus 6-ra. Ez volt az a nap, amikor az amerikai hadsereg atombombát dobott Hiroshimára, majd két nappal később Nagaszakit sem kímélte. A támadás több százezer emberéletet követelt, de később is szedte áldozatait. Sadako kétéves volt akkor, a támadást túlélte, és egészen 12 éves koráig egészséges volt. A sportos kislány életébe 12 évesen jött el az a nap, amikor a sors közbeszólt. Egy futóversenyen lett rosszul, ezért szülei kórházba vitték. Az orvosok nem sok jóval szolgálhattak, hiszen megszületett a diagnózis, amitől akkoriban sokan féltek: Sadako leukémiás (vérrákos) lett. A betegség az atombomba egyik utóhatása. Japánban az atomtámadás következtében rengetegen haltak meg rákban.

Sadako egyik legjobb barátja egy ősi japán legendáról mesélt neki. Ez a legenda a darumadárról szól. Akinek sikerül papírból összehajtogatnia ezer darumadarat, valóra válik egy kívánsága. A japán hagyomány ráadásul úgy tartja, hogy a daru szent madár, és akár száz évig is elélhet. Ha pedig egy beteg ember ezer darumadarat összehajtogat, akkor meggyógyul. Sadako vágya is ez volt, meg akart gyógyulni! Elkezdte hajtogatni a madarakat. Kórházi kezelése alatt egyszer sem hagyta abba, hiszen hitte, hogy meggyógyulhat. A sors azonban ismét közbelépett 1955. október 25-én. Ezen a napon Sadako végleg elaludt, 644 meghajtogatott darumadarat hagyott hátra. Barátai, bár nagyon szomorúak voltak, úgy döntöttek, meghajtogatják a maradék 356 darumadarat, melyet temetésekor melléhelyeztek a sírjába. Sadako személye Japán után világszerte a béke szimbólumává emelkedett. Hiroshimában került felavatásra 1958-ban a Hiroshimai Békepark, amely az atombomba gyermekáldozatainak emlékét őrzi. A legenda pedig ma is ugyanúgy él, a mai napig számtalan gyerek hajtogat darumadarat, hogy békeüzeneteiket elküldjék Sadako szobrához.


Világszerte rengeteg gyerek szenved leukémiában, vagy a rák más formájában. A pécsi Gajcsi Blanka most értük harcol. Elindította a Kickstarter jótékonysági kampányt, melynek keretein belül ezer darab ezüst darumedált készítene. A bevételből a pécsi Dóri Házat támogatná, egyúttal a rákbeteg gyerekeket is. A projekt megvalósulásához bárki hozzájárulhat akár már öt dollárral. Blanka célja, hogy november 14-ére teljesüljön a projekt, hiszen – ahogy mondja – minden egyes daru lehetőséget teremt arra, hogy egy újabb kisgyerek kívánsága teljesüljön be. A medálok nemcsak ékszerek, hanem a beteljesedő vágyak jelképei is.

A darumadarak hajtogatását vagy készítését próbatételnek is vehetjük, hiszen rengeteg idő, türelem és kitartás szükséges hozzá. Bár Sadako nem ért a végére, kitartása mégis gyerekek ezreinek ad erőt, hogy ne adják fel. Blanka jótékonysági akciója és tenni akarása szintén példaértékű mindannyiunk számára.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27