Fesztiválok, bajnokságok


Halász Kata  2011.7.1. 4:25

Nem igazi a nyár fesztiválok nélkül – különleges nyári rendezvények a világ minden tájáról!

Nem igazi a nyár fesztiválok nélkül: hazánkban júniustól augusztusig szinte egymásba csúsznak az ilyen fajta rendezvények. Nincs könnyű dolga annak, akinek választania kell.
Szétnéztünk a nagyvilágban és összegyűjtöttük a legérdekesebb fesztiválokat, versenyeket és bajnokságokat. Csodálkozni fog, kedves Olvasó, hogy milyen bizarr, néha nevetséges apropóból gyűlnek össze emberek kisebb-nagyobb csoportja a közös cél érdekében, ami nem más, mint a szórakozás.


Fokhagyma Fesztivál
Gilroy, California
www.gilroygarlicfestival.com

Idén júliusban rendezik meg a 33. Fokhagymafesztivált Gilroy-ban, Kaliforniában. Az ötlet Dr Rudy Melone fejéből pattant ki, aki megirigyelt egy francia kisvárost, amiért az a világ fokhagymafővárosaként tartotta magát számon és a fesztivállal kívánta ezt a megkérdőjelezhetően kitüntető címet megszerezni Gilroy-nak.
A fesztivál az elmúlt évtizedek alatt kinőtte magát, ma Kalifornia egyik legjelentősebb eseményének számít, ahol a látogatók degeszre tömhetik magukat a legkülönfélébb fokhagymás ételekkel (még fokhagymafagyit is lehet kapni!), vásárolhatnak kézműves termékeket, majd a fesztivál attrakciójaként megcsodálhatják Miss Fokhagymát. Csak ne akarja senki megcsókolni!

Békafesztivál
Rayne, Lousiana
www.raynefrogfestival.com

Évente tízezrek vándorolnak a világ békafővárosába, hogy együtt fesztiválozzanak a békabolondok. Bárki elhozhatja saját békáját, de akinek nincs, az jelképes összegért cserébe bérelhet egyet.
Az eseményen bárki kedvére ehet-ihat (nem békacombot!), egymást érik a koncertek és a kézműves foglalkozások, természetesen nem maradhat el a bálkirálynő választás, a fesztivál fénypontja pedig a parádés felvonulás. A leglelkesebb résztvevők ügyességi versenyeken mérhetik össze kedvencük ugrótehetségét és gyorsaságát.

Narancs Fesztivál
Ivrea, Olaszország
www.storicocarnevaleivrea.it

A fesztivál története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor Ivrea lakói megelégelték Raineri di Biandrate zsarnokoskodását, aki szívesen és gyakran élt az első éjszaka jogával. Az esemény a molnár lányának állít emléket, akit a város ura lefejeztetett, mert kifogásolni merészelte az erőszakos együttléteket. Ezt az elnyomás elleni tiltakozást szimbolizálja a kőhajítás: a város polgármestere a folyóba dob egy követ. A fesztivál legjelesebb eseménye a narancsviadal, mely csupán a 19. század óta része a rendezvénynek, korábban ugyanis almával harcoltak.

La Tomatina
Buol, Spanyolország
www.latomatina.org

Ha már Narancs Fesztivál, muszáj említést tennünk a világ legnagyszabásúbb ételhez kapcsolódó fesztiváljáról, a minden év augusztusában megrendezett La Tomatina-ról, vagyis a paradicsom fesztiválról. Az esemény hatalmas tömegeket vonz, hisz ki ne akarna több tízezer kiló paradicsommal dobálózni? Ilyenkor mindenki megfeledkezhet a a jó öreg „ne játssz az étellel”-szabályról: Buolban egy teljes órán keresztül harcolhat paradicsommal, csak arra kell figyelni, hogy összenyomott legyen a lőszer, nehogy valaki megsérüljön.

Jávorszarvastrágya Fesztivál
Talkeetna, Alaszka
www.talkeetnachamber.org

Amikor véget ér a hosszú tél és elolvad a hó, Talkeetna városkájának lakói elkezdik szorgosan gyűjteni a jávorszarvaskakát (igen, azt) a júliusi fesztiválra. Nem lehet tehát azt mondani, hogy Alaszkában nem értik a "recycling" lényegét, a helyiek ugyanis annyira kreatívak, hogy az említett végtermékből ékszereket, karácsonyi díszeket, kulcstartókat, gyújtóst, egyszóval mindent készítenek, csak a fantázia szab határt. A fesztivál fő attrakciója egyértelműen a jávorszarvaskaka-célbadobás, de nem akárhogy: ugyanis egy hőlégballonból kell eltalálni a különféle, általában szarvas alakú célpontokat. Említésre méltó a Hegyanya Verseny is: a jelentkezőknek bevásárlószatyor cipeléssel, pelenkacseréléssel, pitesütéssel és favágással kell bizonyítaniuk teherbírásukat.

Beer can Regatta
Darwin, Ausztrália
www.beercanregatta.org.au

Környezettudatos szempontból sem utolsó a sörösdobozhajó verseny, ahol szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy csak kézi erővel hajtott vízi járművel lehet indulni, de az építőanyag tekintetében üdítős dobozok is használhatók, nem csak sörösek. Idén 37. alkalommal mérhetik össze hajóépítő tudásukat a résztvevők.
Hasonló, bár merészebb verseny az oroszországi guminős úszás, amikor a gumimatracként használt szexuális segédeszközzel kell a jéghideg Ob folyóban úszva egy férfi nemi szervre erősen hasonlító bóját megkerülni. További információk a www.doodoo.ru oldalon.

Kanadai Nemzeti Bombaugró Verseny
Torontó, Kanada
www.cannonballchampionship.ca

Ugyan a verseny komolytalannak tűnhet, pedig nem az, elég, ha csak a díjazást nézzük. Az első helyezett markát ugyanis 2000 dollár üti és mivel a legutóbbi bajnokságnak egy rágógumit gyártó cég volt a szponzora, ezért a pénznyereményen kívül egy évre elegendő rágógumit vihetett haza a nyertes.
Az ugrásokat zsűri pontozza, figyelnek a jelmezre, a zenére, az ugródeszka használatának színvonalára, az ugrásra magára és végül a becsapódás keltette hullámok méretére. A jelentkezők véresen komolyan veszik a felkészülést, hónapokig edzenek és profi csapattal a hátuk mögött törnek a dobogó legfelső fokára.

Szieszta Bajnokság
Madrid, Spanyolország
www.campeonato-de-siesta.com

A madridi verseny ötletgazdája és szervezője a Nemzeti Sziesztabarát Szövetség, céljuk pedig az, hogy így hívják fel a figyelmet az ebéd utáni ejtőzés fontosságára.
Az esemény szervezői minden jelentkező számára ingyenes ebédet biztosíthatnak, majd egy bevásárlóközpontban elhelyezett ágyakon megkezdődhet a 20 percig tartó versenyszunyókálás. A bírák pluszponttal jutalmazzák azt, aki a leghamarabb elaludt, illetve figyelembe veszik az alvópozíciót, a ruházatot és természetesen a horkolást. A verseny győztese 1000 eurót nyer, illetve pénznyereményt kap a közönségkedvenc, a leghangosabb horkoló és a legelegánsabb versenyző is.
Legutóbb egy munkanélküli biztonsági őr bizonyult a legjobb délutáni durmolónak, aki ugyan csak 17 percet aludt, de folyamatos és egyenletes, 70 decibeles horkolást tudott produkálni, ami elegendő volt a győzelemhez.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8